Βρέθηκαν 13 χρόνια μετά τα θρυλικά κόκκινα παπούτσια από τον «Μάγο του Οζ»

Βρέθηκαν έπειτα από 13 χρόνια τα κόκκινα παπουτσάκια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ, ως Ντόροθι, στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ».

Τα διάσημα παπούτσια είχαν κλαπεί από το μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στην γενέτειρά της τη Μινεσότα, το 2005, όταν ο διαρρήκτης μπήκε στο χώρο από ένα παράθυρο και τα άρπαξε από την προθήκη, στα οποία εκτίθεντο.

Το FBI ανακοίνωσε ότι τα κλεμμένα παπούτσια τελεικά βρέθηκαν, ωστόσο λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν αργότερα.

Τα παπούτσια είχαν δοθεί ως δάνειο στο μουσείο από τον συλλέκτη αναμνηστικών του Χόλιγουντ, Μάικλ Σο.

Στην δημοφιλή ταινία του 1939 τα μακρόστενα κόκκινα παπούτσια ανήκουν στους πρωταγωνιστές. Η «Ντόροθι» χτυπά τα τακούνια της τρεις φορές και επαναλαμβάνει τη φράσει «δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σπίτι», προκειμένου να επιστρέψει από τη Χώρα του Οζ στη φάρμα της στο Κάνσας, όπου έχει χτυπηθεί από ανεμοστρόβιλο.

Τα παπούτσια είναι φτιαγμένα από διάφροα υλικά, όπως ξύλο, μετάξυ, γυαλί, πλαστικό και ζελατίνη.

Για την ιστορία η πρεμιέρα της τον Αύγουστο του 1939 συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο Box-Office, κάνοντας εισπράξεις μόλις 3 εκατομμυρίων δολαρίων έχοντας προϋπολογισμό 2.777.000 δολαρίων.

Επρόκειτο για την ακριβότερη παραγωγή της Metro-Goldwyn-Mayer μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της εταιρίας. Τα χρόνια που ακολούθησαν οι επαναπροβολές απέφεραν περισσότερα κέρδη.

Προτάθηκε για 6 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας χάνοντας από το Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With the Wind) και κατάφερε να κερδίσει δυο (Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το Over the Rainbow και Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης).