«Τζόκερ»: Οι φόβοι για βίαιες αντιδράσεις και η απάντηση του σκηνοθέτη

Το «Τζόκερ», η ταινία του Τοντ Φίλιπς με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, συμμετείχε στο Διαγωνιστικό και κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα.

Οι πρώτες κριτικές όσων παρακολούθησαν την ταινία ήταν ανάμεικτες. Πολλά διεθνή μέσα όπως το Variety και το The Hollywood Reporter, έδωσαν θετικά σχόλια για την ταινία περιγράφοντάς την ως ένα «σκοτεινό αριστούργημα». Αντιθέτως για έναν μεγάλο αριθμό κριτικών και ανθρώπων που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, η ταινία δεν άρεσε. Κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα «επικίνδυνο» και «προβληματικό» φιλμ. Επιπλέον, η επιλογή του «Τζόκερ» για το φετινό μεγάλο βραβείο προβλημάτισε και πόσο μάλλον η βράβευσή του στο εν λόγω φεστιβάλ. Ωστόσο, όλοι μιλούν για μια μοναδική ερμηνεία του Φίνιξ

Ο Φίλιπς παρουσιάζει την πρωτότυπη ιστορία του Τζόκερ, η οποία διαδραματίζεται την δεκαετία του ’80 και δεν ακολουθεί τις ιστορίες των κόμικ. Η εκδοχή του Φίλιπς εξηγεί τα κίνητρα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του Αρθουρ Φλεκ, ενός μοναχικού άνδρα που ζει με την μητέρα του και του οποίου η ζωή είναι γεμάτη απογοητεύσεις, βία και στιγμές απομόνωσης. Η έλλειψη αγάπης και το συναίσθημα ότι ο κόσμος τον «ρίχνει» συνεχώς, ωθούν τον Φλεκ στο έγκλημα, καθώς μεταμορφώνεται στον φονικό και εμβληματικό «Τζόκερ».

Θύελλα αντιδράσεων 

Αρκετοί συνέκριναν τις τάσεις ανθρωποκτονίας του Φλεκ, οι οποίες εμφανίζονται κάθε φορά που εκείνος αντιμετωπίζει ένα άσχημο γεγονός στην ζωή του και αισθάνεται μόνος, με την πραγματικότητα και τις βίαιες επιθέσεις των τελευταίων ετών ανά τον κόσμο. Η πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ της Βενετίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σχετικά με τις σκηνές βίας που προβάλλει και – ίσως – ενθαρρύνει. Στις 20 Ιουλίου του 2012, ενας 24χρονος άνδρας μεταμφιεσμένος σε Τζόκερ, εισέβαλε κατά την διάρκεια προβολής ταινίας Μπατμαν σε κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο και άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 12 ανθρώπους και να τραυματίσει 70. Οι οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης έστειλαν επιστολή στο στούντιο παραγωγής της ταινίας Warner Bros, επικοινωνώντας τις ανησυχίες τους για τον «Τζόκερ» του Φίλιπς. Επιπλέον ζήτησαν από το στούντιο να δωρίσει χρήματα σε ομάδες που βοηθούν τα θύματα επιθέσεων με όπλα. «Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην ομάδα εταιρικών ηγετών που κατανοούν ότι έχουμε κοινωνική ευθύνη να παραμείνουμε ασφαλείς». Μέρος της επιστολής στάλθηκε στο Hollywood Reporter.

Για να αποφευχθεί πιθανή μοιραία επίθεση, οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει μέτρα προφύλαξης. Ο Αμερικανικός Στρατός ενημερώθηκε από το FBI μέσω ενός e-mail που στάλθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, μετά από ύποπτες συζητήσεις και αναφορές για την επίθεση του 2012 και μια πιθανή επίθεση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομως, όπως αναφέρει το e-mail, τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν αποτελούν απάντηση σε κάποια απειλή. «Θέλουμε το εργατικό δυναμικό μας να είναι σε ετοιμότητα και να εργαστεί σωστά πρωτίστως για την προσωπική ασφάλεια εντός και εκτός της δουλειάς», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Η Warner Bros υπερασπίζεται την ταινία, δηλώνοντας σε ανακοίνωση ότι «δεν εγκρίνει, ούτε προωθεί την βία στον αληθινό κόσμο». Ο σκηνοθέτης της ταινίας παραπονέθηκε ότι υπάρχουν αμέτρητες άλλες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως για παράδειγμα το franchise «John Wick», που δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση και έλεγχο. «Η ταινία διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο. Μπορεί να δείχνει μερικά ρεαλιστικά προβλήματα που πυροδοτούν συζητήσεις, αλλά πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα σε έναν φανταστικό κόσμο που υπάρχει εδώ και 80 χρόνια», είπε ο Φίλιπς. Και συμπλήρωσε: «Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι τα τοξικά σχόλια περί λευκού άνδρα. Για παράδειγμα: ”Είναι ένας λευκός άνδρας που σκοτώνει 300 ανθρώπους και όλοι γελούν και κραυγάζουν. Γιατί εκείνη η ταινία αντιμετωπίζεται διαφορετικά; Δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα για μένα».

Πηγή huffingtonpost.gr/