Τι δροσίζει περισσότερο: το να πιεις νερό ή το κατάβρεγμα;

Συχνά θα έχετε δει αθλητές να καταβρέχονται με νερό και σίγουρα όταν κάνει πολλή ζέστη και αισθάνεστε να έχετε σκάσει, θέλετε αυθόρμητα όχι να πιείτε κρύο νερό, αλλά να… λουστείτε με αυτό. Ποιο όμως είναι πιο αποτελεσματικό στο να ρίξει την ανεβασμένη θερμοκρασία του σώματός σας;

Σε ένα σχετικό άρθρο στο περιοδικό Temperature, οι Νέιθαν Μόρις και Όλι Τζέρι, επιστήμονες του Εργαστηρίου Θερμικής Εργονομίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αναλύουν με αριθμούς τα δεδομένα αναφορικά με αυτό το ερώτημα και εξέτασαν τι δροσίζει από τη ζέστη τους δρομείς. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Παίρνοντας ως δεδομένο πως ο λόγος που οι δρομείς πίνουν ή… ρίχνουν στο κεφάλι τους κρύα υγρά προκειμένου να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι το σώμα τους έχει θερμανθεί λόγω του τρεξίματος, οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη κλίμακα που μετράει τη θερμότητα του σώματος για να ανακαλύψουν ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική για αυτό το σκοπό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως αν πιείτε ένα μπουκαλάκι νερό στα όρια του παγωμένου, θα ρίξετε τη θερμότητα του σώματός σας κατά 39 kJ (η μονάδα μέτρησης της θερμότητας στο συγκεκριμένο πείραμα). Αν από την άλλη πιείτε ένα μπουκαλάκι νερό που θα είναι εντελώς παγωμένο, σε σημείο να υπάρχουν τρίμματα πάγου μέσα του, θα απαλλαγείτε από 81 kJ θερμότητας.

Τι θα πετύχετε αν χύσετε ένα κρύο μπουκάλι νερό πάνω στο κεφάλι σας; Η διαφορά είναι τεράστια: απαλλάσσεστε από ένα εκπληκτικό 607 kJ θερμότητας! Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να ρίξετε ένα ολόκληρο μπουκάλι νερό πάνω στο κεφάλι σας χωρίς να χυθεί ούτε σταγόνα. Αλλά ακόμα και αν χαθεί το 85% του νερού, οι Μόρις και Τζέι επισημαίνουν πως και πάλι εξακολουθείτε να έχετε περισσότερη απώλεια θερμότητας σε σχέση με το να πιείτε ένα παγωμένο μπουκάλι.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πίνετε νερό. Το αντίθετο ισχύει αφού άμα κάνει ζέστη και αν έχετε ζεσταθεί από έντονη άσκηση είναι απαραίτητο να πιείτε νερό για να μην αφυδατωθείτε, αλλά το κατάβρεγμα όντως μπορεί να σας δροσίσει άμεσα. Οπότε η σωστή απάντηση είναι να κάνετε και τα δυο.