Τι ακούγεται στον πλανήτη Αρη;

Ήταν το μακρινό πλέον 1976, τουλάχιστον όσον αφορά στην τεχνολογική πρόοδο, που το Viking 1 της NASA κατάφερε να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη. Από τότε έχουν περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και πριν από λίγες μέρες, η NASA έδωσε στην δημοσιότητα και ήχους από τον «κόκκινο» πλανήτη.

Οι ήχοι λοιπόν είναι από ανέμους τους οποίους κατάφερε να καταγράψει το InSight, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου. «Η ηχογράφηση αυτού του βίντεο δεν ήταν προγραμματισμένη», είπε ο Bruce Banerdt σε δελτίο τύπου της διαστημικής υπηρεσίας. «Αλλά ένα στοιχείο στο οποίο θα αφιερωθεί είναι η μέτρηση της κίνησης στον πλανήτη Άρη, και φυσικά αυτό εμπεριέχει και την κίνηση που προκαλείται από ηχητικά κύματα».

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι ήχοι αυτοί, προέρχονται από ανέμους που φτάνουν από 16 μέχρι και 24 χιλιόμετρα την ώρα. Η αποστολή του InSight άλλωστε θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πολλά πράγματα για την ανάπτυξη των πλανητών με βραχώδες έδαφος. Και πιθανόν στην ανακάλυψη νερού στον πλανήτη Άρη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA προσπαθεί να ηχογραφήσει τους ήχους του συγκεκριμένου πλανήτη. Το 1999 και το 2008 ωστόσο η προσπάθεια απέτυχε. Ο στόχος είναι να καταγράψει περισσότερους ήχους στην επόμενη αποστολή που θα κάνει το 2020.


E-Radio.gr