Τα δύο πιο συχνά λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας δεν αφήνουν περιθώρια.

Μας δείχνουν συνεχώς πόσο πολύτιμος είναι ο ελεύθερος χρόνος στη ζωή μας και πόσο βελτιώνει την ποιότητά της.

Oι ψυχολόγοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα: η έλλειψη χρόνου φέρνει και έλλειψη ευεξίας συμβάλλοντας στο άγχος και την αϋπνία.

Στο άκουσμα της «καθαριότητας του σπιτιού» οι περισσότεροι δυσανασχετούν για έναν πολύ σημαντικό λόγο: γιατί ξέρουν ότι οι δουλειές «ροκανίζουν» χρόνο ξεκούρασης και χαλάρωσης που όλοι έχουμε ανάγκη.

Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, να εξοικονομήσουμε χρόνο, καθαρίζοντας το σπίτι χωρίς να πελαγώνουμε.

Tι κι αν κάνεις τα τζάμια να γυαλίζουν και τα πατώματα να αστράφτουν: υπάρχουν λάθη που κάνεις καθημερινά στην οργάνωση της καθαριότητας του σπιτιού και σου στερούν πολύτιμο χρόνο.

Mια ειδικός σε θέματα καθαριότητας του σπιτιού, η Kadi Dulude, ιθύνων νους του «Wizard of Homes NYC» αναφέρει τα δύο πιο συχνά λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού και μας δείχνει τον τρόπο να τα διορθώσουμε:

1) O σωστός καθαρισμός γίνεται από τα ψηλότερα σημεία προς τα χαμηλότερα και όχι το αντίστροφο: Eίναι λάθος να ξεκινάς πχ. από το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα του σπιτιού όταν ακόμα δεν έχεις ξεσκονίσει τα ράφια (ή τα ψηλότερα σημεία γενικότερα). Ξεκίνα από την κορυφή και συνέχισε προς τα κάτω, δηλαδή ξεκίνα από τα ράφια, συνέχισε με τραπέζια-πάγκους και τέλος, προχώρησε στο καθάρισμα του πατώματος. Αν δεν κάνεις τον καθαρισμό με την σωστή σειρά, δηλαδή έχεις ξεκινήσει από το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα, η σκόνη -καθώς θα καθαρίζεις τα ράφια- θα διαχέεται παντού και το αποτέλεσμα θα δείχνει ημιτελές.

2) Μία δουλειά κάθε φορά και ποτέ «όλες μαζί»: Η ειδικός αναφέρει ότι όταν δεν επικεντρωνόμαστε σε μία δουλειά και την διακόπτουμε για να ασχοληθούμε με μια άλλη, δεν τελειώνουμε ποτέ και φτάνουμε στο σημείο να δυσανασχετούμε.

Είναι σύνηθες φαινόμενο να προχωράμε απότομα από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να συγυρίσουμε και στο τέλος να μην μπαίνει κανένα σε τάξη. «Θα επιστρέψω αργότερα εδώ» εδώ λέμε αλλά δεν επιστρέφουμε εύκολα γιατί κάτι άλλο μας έχει αποσπάσει την προσοχή.