Αν σκοτώσεις σφήκα απειλείσαι με πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ!

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, όλο και περισσότερα έντομα -και πιο συγκεκριμένα μέλισσες και σφήκες- μας προσεγγίζουν για να απολαύσουν τη δροσιά του ποτού μας. Αν η αντίδρασή μας όμως είναι να σκοτώσουμε το ζωντανό, και αν βρισκόμαστε στη Γερμανία, τότε μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση στο… πορτοφόλι μας. Αυτό γιατί καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμο που ξεκινά από 5.000 ευρώ (στη Βαυαρία για παράδειγμα) και φτάνει κατά μέσο όρο τις 50.000 ευρώ (εκτός αν είστε στο Brandenburg που θα πληρώσετε το διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο των 65.000).

Τι ισχύει όμως πραγματικά; Το Εuronews εξηγεί.

Ο νόμος

Ο νόμος ισχύει από το 1976 και περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα πρόστιμα για την πανίδα της Γερμανίας που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από ανθρώπινη παρέμβαση. Ειδικότερα, στον κατάλογο των προστίμων συμπεριλαμβάνονται και ζώα όπως οι μύγες, οι πεταλούδες και τα σαλιγκάρια και σε περίπτωση παρανομίας το πρόστιμο είναι χιλιάδες ευρώ.

Τι πραγματικά ισχύει

Ο δικηγόρος, Andreas Ackenheil, ειδικός στην προστασία των ζώων, μιλώντας στη Euronews, ανέφερε ότι καμία τέτοια υπόθεση (δηλαδή άτομο που να σκότωσε σφήκα) δεν έχει φτάσει στα δικαστήρια. Τα πρόστιμα φτάνουν τόσο ψηλά συνήθως όταν πρόκειται για θανάτωση ζώου υπό εξαφάνιση. Ωστόσο με αυτό το νόμο γίνεται μια σημαντική προσπάθεια μετάδοσης της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Επίσης ανέφερε ότι αρκετές φορές οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν πραγματικά είναι επικίνδυνα αυτά τα έντομα για τη σωματική τους ακεραιότητα. Για παράδειγμα, από τα δεκάδες είδη σφήκας που υπάρχουν στην Γερμανία, μόνο δύο είναι επικίνδυνα για την ζωή του ανθρώπου. Όμως φυσικά δεν είναι εύκολο για κάποιον να τα αναγνωρίσει. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αλλεργίες και για αυτούς είναι αυξημένος ο κίνδυνος για αυτό. Έτσι νόμος επιτρέπει εξαιρέσεις για αυτές περιπτώσεις.

Ωστόσο, όπως τόνισε είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστούν τελικά αυτά τα πρόστιμα και ο συγκεκριμένος νόμος, όχι γιατί δεν είναι νομοταγείς αλλά γιατί είναι λίγο υπερβολικός από την φύση του.

Πηγή: Εuronews, tierschutz