Οι σημαντικότερες ιστορικές ανακαλύψεις του 2018

Ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας τον περασμένο Νοέμβριο «φιγουράρει» μεταξύ των 10 σημαντικότερων ανακαλύψεων για το 2018, σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό τέχνης ARTSY. Το ARTSY ειδικεύεται σε θέματα τέχνης, ωστόσο, δείχνει να εκτιμά τις αρχαιολογικές ειδήσεις καθώς, εκτός από τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας, της πόλης που σύμφωνα με το μύθο ανέθρεψε τον Οιδίποδα, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ανακαλύψεις στην Πομπηία, στην Αίγυπτο και στη νεκρόπολη των Μάγια στη Γουατεμάλα, αλλά και το πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, δηλαδή, του ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός της αρχαίας Τενέας συμπεριλήφθηκε στα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 και από τον ιστότοπο του δικτύου History στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί η λίστα με τις υπόλοιπες σημαντικές ιστορικές ανακαλύψεις του 2018.

1. ΠΕΤΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ερευνητές στην Εκκλησία της Αναστάσεως στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ βρέθηκαν προ εκπλήξεως τον Φεβρουάριο όταν εξέτασαν την ανάποδη πλευρά μια προηγουμένως ασήμαντης μεγάλης πλάκας που βρισκόταν σε έναν τοίχο στην άκρη του ναού, και πάνω στην οποία είχαν γράψει τουρίστες. Στην πραγματικότητα, ο τοίχος ήταν τμήμα της Αγίας Τράπεζας που δημιουργήθηκε από μεσαιωνικούς Σταυροφόρους στις αρχές του 12ου αιώνα.

2. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΝΑΘΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Πριν από το 2018, το αρχαιότερο απολίθωμα που είχε βρεθεί έξω από την Αφρική εκτιμάτο πως ήταν μεταξύ 90.000 και 120.000 χρόνων. Αλλά τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε την ανακάλυψη ενός απολιθώματος της άνω γνάθου ανθρώπου, που ήταν τουλάχιστον 50.000 ετών πιο παλιό, υποδηλώνοντας ότι οι πρώτοι άνθρωποι ίσως είχαν μεταναστεύσει έξω από την Αφρική πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστευόταν μέχρι τώρα.

3. ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο συγγραφέας Zora Neale Hurston εντόπισε και πήρε συνέντευξη από τον Cudjo Lewis, έναν πρώην δούλο που είχε μεταφερθεί από την Αφρική πάνω στο πλοίο Clotilda, το τελευταίο δουλεμπορικό πλοίο που έφτασε στις ΗΠΑ το 1860. Οι εκδότες της εποχής απέρριψαν το βιβλίο του Hurston «Barracoon: The Story of the Last “Black Cargo”» και εκδόθηκε τελικά τον φετινό Μάιο, φέρνοντας την ιστορία του Lewis σε ένα ευρύτερο κοινό, περίπου έναν αιώνα αφότου μίλησε στον Hurston.

4. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΩΝ
Στην Σικελία, αρχαιολόγοι βρήκαν ίχνη από ελαιόλαδο σε θραύσματα κεραμικών σκευών που χρονολογούνται στο 2.000 π.Χ., ενώ ερευνητές στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια άμορφη, βακτηριωμένη ουσία μέσα σε μερικά σπασμένα βάζα που αποδείχθηκε ότι ήταν τυρί 3.300 ετών.

5. ΕΝΑ ΟΚΤΑΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΡΑΒΗΞΕ ΕΝΑ ΣΠΑΘΙ 1.000 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Η νεαρή Saga Vanecek πάτησε πάνω σε ένα σκουριασμένο παλιό μεταλλικό αντικείμενο ενώ έπαιζε στη Λίμνη Vidöstern. Μουσειολόγοι εκτίμησαν ότι το σπαθί που βρήκε ήταν τουλάχιστον 1.000 ετών, και πολλοί το χρονολογούν ακόμα και στον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ., μια εποχή που ήταν προγενέστερη της εποχής των Βίκινγκς κατά εκατοντάδες χρόνια.

6. ΛΕΙΖΕΡ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ 60.000 ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΓΙΑ
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ονομάζεται «lidar» (ανίχνευση και εύρεση φωτός), ερευνητές σκάναραν πάνω από 800 μίλια του Maya Biosphere Reserve στην Γουατεμάλα και βρήκαν δεκάδες χιλιάδες φάρμες, σπίτια και αμυντικές δομές, μαζί με μίλια δρόμων και καναλιών. Το εντυπωσιακό εύρημα ήρθε σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις που υπέθεταν ότι τα σπίτια των Μάγια ήταν πιο απομονωμένα και οι πόλεις λιγότερο κατοικημένες.

7. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΩΜΟ «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ» ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ
Περίπου 2.000 χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που κατέστρεψε την ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, αρχαιολόγοι έκαναν δύο εντυπωσιακές ανακαλύψεις, ξεκινώντας με αυτή του άθικτου σώματος ενός αρχαίου αλόγου. Ανακάλυψαν επίσης ένα περίτεχνο και άριστα διατηρημένο ιερό, που βρισκόταν για αιώνες κρυμμένος ανάμεσα στα συντρίμμια της πόλης.

8. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΑΘΙΚΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Μέχρι τη στιγμή που η αγγλοβουλγαρική ομάδα ερευνητών εντόπισε το ναυάγιο ενός αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου κοντά στην βουλγαρική όχθη, η απουσία οξυγόνου το είχε διατηρήσει σχεδόν άθικτο για πάνω από 2.400 χρόνια.

9. Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΝΕΑΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τον Νοέμβρη, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τις πρώτες αρχαιολογικές ενδείξεις της αρχαίας πόλης της Τενέας, η οποία σύμφωνα με αρχαία ιστορικά ελληνικά κείμενα και μύθους είχε ιδρυθεί από μια ομάδα Τρώων αιχμαλώτων μετά την ήττα τους στον Τρωϊκό πόλεμο, και ίσως ήταν η πόλη καταγωγής του Οιδίποδα. Μαζί με πολλούς τάφους γεμάτους με ανθρώπινα υπολείμματα και πολύτιμα κτερίσματα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα υπολείμματα των κτιρίων της Τενέας, τα οποία περιλάμβαναν τους τάφους δύο εμβρύων και μια συλλογή νομισμάτων που εκτείνεται σε πολλούς αιώνες. Όπως είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, «το κομμάτι το οποίο εμείς σκάβουμε αυτή τη στιγμή, δηλαδή, τα οικιστικά, εντοπίζονται στα ελληνιστικά και στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν είχε μια τεράστια ευμάρεια η πόλη αυτή, η οποία είχε αρχίσει να διεκδικεί την ανεξαρτησία της […] Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».

10. ΜΙΑ ΠΡΩΙΜΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Βρέθηκε σε τοίχο εκκλησίας εν μέσω ερειπίων ενός αγροτικού χωριού της βυζαντινής εποχής στο νότιο Ισραήλ. Η μέχρι πρότινος άγνωστη τοιχογραφία 1.500 ετών είναι ένα σπάνιο παράδειγμα πρώιμης χριστιανικής τέχνης που ανακαλύφθηκε στην χώρα και πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Χριστό στην βάπτισή του.