Το ποτάμι των 5 χρωμάτων σαγηνεύει τους επισκέπτες με τις μοναδικές του αποχρώσεις (φωτογραφίες)

Το Caño Cristales βρίσκεται στην Κολομβία και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης για διάφορους τουρίστες που σαγηνεύονται από τα 5 χρώματά του.

Ο ποταμός φθάνει τα 100 χιλιόμετρα σε μήκος και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, δένει υπέροχα με το μοναδικό του στοιχείο: Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, το ποτάμι σε ένα σημείο αποκτά 5 χρώματα και μεταμορφώνεται σε ένα υγρό ουράνιο τόξο.

Ο βυθός του ποταμού «βάφεται» κόκκινος, κίτρινος, πράσινος, μπλε και μαύρος, αλλά απ’ ότι φαίνεται και στις εντυπωσιακές φωτογραφίες ντύνεται τις πιο έντονες αποχρώσεις αυτών των χρωμάτων.
Πολύς κόσμος θεωρεί ότι αυτά τα χρώματα οφείλονται στα φύκια ή βρύα της περιοχής, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι αποχρώσεις οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο ενδημικό φυτό που ζει στο νερό, το macarenia clavigera.

Αυτό το υδρόβιο φυτό χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσει, δηλαδή συγκεκριμένο ποσοστό ηλιακού φωτός, συγκεκριμένη στάθμη του νερού κλπ. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το νερό του ποταμού ρέει γρήγορα και είναι πολύ, αλλά το καλοκαίρι και τις εποχές με υψηλότερη θερμοκρασία το νερό είναι λιγότερο και επιτρέπει την ανάπτυξη διάφορων φυτών. Γι’ αυτό και το υδρόβιο αυτό φυτό μπορεί να αναπαραχθεί και να μετατρέψει το σημείο εκείνο του ποταμού σε ένα έργο τέχνης.

Αν και οι αποχρώσεις του κόκκινου, από ανοιχτό ροζ μέχρι κόκκινο σκούρο, είναι οι πιο συχνές στον ποταμό αυτό, το φυτό macarenia clavigera γίνεται λαμπερό πράσινο στη σκιά, ενώ πολλοί το έχουν πετύχει σε μπλε, κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

SONY DSC

Πηγή enallaktikidrasi.com/