Παθητικό κάπνισμα: Eίναι χειρότερο από το ενεργητικό;

Το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία, αλλά το να βρίσκεσαι κοντά σε έναν καπνιστή είναι χειρότερο. Ο καπνός μπορεί επιδρά αρνητικά στην υγεία σας ακόμα και αν κάποιος άλλος καπνίζει γύρω σας. Ο παθητικός καπνός εμφανίζεται όταν κάποιος καπνίζει ή χρησιμοποιεί καπνά.

Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά η εισπνοή παθητικού καπνού αποτελεί απειλή για την υγεία των μη καπνιστών.  Όταν ο μη καπνιστής εισπνέει τον καπνό, μπορεί να προκληθούν πολλές ασθένειες.

Μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Εδώ είναι μερικές βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνού σε ενήλικες και παιδιά.

Κίνδυνοι για τους ενήλικες

Οι ενήλικες είναι πιο επιρρεπείς σε παθητικό κάπνισμα επειδή είναι πιθανό να περάσουν περισσότερο χρόνο με τους καπνιστές. Οι ενήλικες μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους καπνιστές στον χώρο εργασίας τους, στην κοινωνική συνάντηση ή οπουδήποτε γύρω τους. Ορισμένες επιβλαβείς επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αναπνευστικές ασθένειες

Ο κίνδυνος ανάπτυξης αναπνευστικών παθήσεων μπορεί να αυξηθεί σε ενήλικες που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα τακτικά. Οι ενήλικες που πάσχουν ήδη από άσθμα ή εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε πιθανή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή όσοι είναι γύρω τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να οδηγηθούν σε σταθερή υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με καρδιαγγειακά επεισόδια.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια κοινή ασθένεια στους καπνιστές. Υπάρχουν, ωστόσο, πιθανότητες να εκδηλωθεί και σε άτομα που εκτίθενται συχνά στο παθητικό κάπνισμα.

Κίνδυνοι για τα παιδιά

Οι γονείς που καπνίζουν διαταράσσουν την υγεία των παιδιών τους. Καθώς τα παιδιά βρίσκονται στην ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπό διαμόρφωση, είναι πιο ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνού από τους ενήλικες. Ορισμένες από τις συνέπειες για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος

Τα παιδιά μπορούν να εύκολα να εκδηλώσουν αναπνευστικές λοιμώξεις, λόγω της παθητικής έκθεσης στο κάπνισμα. Η πνευμονία και η βρογχίτιδα είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις που μπορεί να υποστούν.

Μόλυνση αυτιού

Τα παιδιά μπορούν επίσης να παρουσιάσουν μολύνσεις στα αυτιά λόγω του παθητικού καπνού. Μπορεί να επηρεάσει κυρίως το έσω ους.

Συμπτώματα άσθματος

Τα παιδιά που εκτίθενται σε καπνό εμφανίζουν πιο σοβαρές και συχνές κρίσεις άσθματος ή συμπτώματα.

Κακή υγεία των πνευμόνων

Όταν οι πνεύμονες εκτίθενται σε καπνό, η υγεία των πνευμόνων είναι πιο πιθανό να υποβαθμιστεί, τόσο στην παιδική, όσο και στην ενήλικη ζωή. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει την καλή πνευμονική λειτουργία στα παιδιά και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε χρόνιο βήχα.

Πώς θα αποφύγω τον ”παθητικό” καπνό;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον παθητικό καπνό είναι να μην περνάτε χρόνο με τους καπνιστές. Πρέπει να αποφεύγετε να βγαίνετε με τους καπνιστές έξω από τον κλειστό χώρο που βρίσκεστε για να καπνίσουν. Επίσης, προσπαθήστε να μην πηγαίνετε σε μέρη που έχουν πολύ καπνό σε συχνή βάση.

Εάν είστε καπνιστής και έχετε παιδιά στο σπίτι σας τότε δεν πρέπει να καπνίζετε μέσα στο σπίτι για να προστατέψετε τα παιδιά σας.

Άλλοι κίνδυνοι για το κάπνισμα για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κακή υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • Αδύναμα οστά και δόντια.
  • Συνεχή κόπωση.
  • Κακή υγεία του μυϊκού συστήματος.
  • Αραίωση μαλλιών.
  • Ρυτίδες και γήρανση δέρματος.
  • Υποβαθμισμένη στοματική υγεία.

Είναι, επίσης, πιθανό να εκδηλωθούν άγχος, μεταβολές της διάθεσης και κατάθλιψη.

Πηγή iatronet.gr/