Ο ιστός της αράχνης είναι 5 φορές πιο δυνατός από το ατσάλι

Οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ διερεύνησαν πρόσφατα την δομή του ιστού της δηλητηριώδους αράχνης Loxosceles laeta. Ανακάλυψαν ότι κάθε νήμα αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικούς βρόχους που ξετυλίγονται όταν εφαρμόζεται δύναμη – ένα είδος ζώνης ασφαλείας που εμποδίζει το σπάσιμο ολόκληρου του νήματος. Αυτή η ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί το “μετάξι” της αράχνης είναι τόσο απίστευτα ισχυρό – πέντε φορές μάλιστα πιο ανθεκτικό από το χάλυβα σε σχέση με το βάρος του.

Η μελέτη έλαβε ευρεία κάλυψη από μέσα όπως το Chemistry World, την Orlando Sentinel και τα επιστημονικά site Science Daily και Seeker.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Hannes Schniepp του κολεγίου William & Mary στις ΗΠΑ, εξήγησε τη σημασία της ανακάλυψης στην Εφημερίδα της Βιρτζίνια. «Το μετάξι (σσ της αράχνης) είναι ήδη ένα από τα πιο σκληρά υλικά που γνωρίζουμε», είπε. Είναι αρκετές φορές πιο σκληρό από το Kevlar και το Kevlar είναι ένα από τα καλύτερα υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα … Και αυτοί οι μικροσκοπικοί βρόχοι είναι ένα ακόμη τέχνασμα που βελτιώνει την σκληρότητα του υλικού κατά δεκάδες τοις εκατό. ”

Δείτε το βίντεο για να μάθετε γιατί ο ιστός της αράχνης είναι 5 φορές πιο δυνατός από το ατσάλι:

E-Radio.gr