Μετατρέποντας τον αέρα σε πόσιμο νερό

Ο Courtney Frieden, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον φετινό διαγωνισμό Lemelson-MIT για την κατασκευή πρωτοποριακών ηλιακών πάνελ που μετατρέπουν τον αέρα και την υγρασία σε πόσιμο νερό.

Ο Frieden ήταν αυτός που εφηύρε την τεχνολογία και δημιούργησε την εταιρεία Zero Mass Water, στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει νερό σε πληθυσμούς σε περισσότερες από 30 χώρες που καλύπτουν έξι ηπείρους.

Με το χρηματικό έπαθλο θα εγκαταστήσει ακόμη 200 πάνελ σε μια φτωχή γειτονιά της Κολομβίας, μέσω των οποίων, θα προσφέρονται σε καθημερινή βάση, τρία λίτρα νερού ανά άτομο.

Ο Courtney Frieden, συνειδητοποίησε πρώτος από όλους, ότι το νερό υπάρχει στην ατμόσφαιρα και σε άλλες μορφές, πέρα από την υγρή του.

Εμενε μόνο να βρει την κατάλληλη τεχνολογία για να τελειοποιήσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Και το κατάφερε.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια, είναι 100% φιλικό προς το περιβάλλον και τα πάνελ μπορούν να εγκατασταθούν από τον οποιαδήποτε, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να φέρει καθαρό νερό από το φως του ήλιου και τον αέρα από πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, ακόμη και σε ερήμους με μέση υγρασία 5%. Κάθε πάνελ είναι συνδεδεμένο με ένα παγκόσμιο δίκτυο, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορεί να παρακολουθεί και να βελτιστοποιεί την παραγωγή νερού από το κέντρο λειτουργίας της. Οι χρήστες μπορούν επίσης να παρακολουθούν τα επίπεδα νερού με μια εφαρμογή.

Οι επικριτές σχολιάζουν ότι απλά είναι υπερεκτιμημένοι αφυγραντήρες. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως πρόκειται για βιώσιμη τεχνολογία.

«Ως εφευρέτες, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία μας εξυπηρετεί όλη την ανθρωπότητα, όχι απλώς την ελίτ», δήλωσε ο Frieden. «Αλλάζουμε την ανθρώπινη σχέση με το νερό σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Τα πάνελ παράγουν έως 2.550 λίτρα νερό κάθε μήνα, αντικαθιστώντας περισσότερα από 5.000 πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Πηγή impossible.works/