Η Κύπρος φυτεύει 70.000 δέντρα για το κλίμα

Με θερμοκρασίες που όλο και πιο συχνά ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τα καλοκαίρια και βροχόπτωση που διαρκώς μειώνεται –με εξαίρεση τον ανέλπιστα υγρό χειμώνα που πέρασε- η Κύπρος βιώνει ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο έδαφος, τις ακτές και την ατμόσφαιρά της.

Σε μια καταρχάς προσπάθεια να αναχαιτίσει τις δραματικές συνέπειες, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντοςανακοίνωσε πως προχωρά στην παροχή 70.000 δενδρυλλίων προς φύτευση, υπό την αιγίδα του Τμήματος Δασών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με την ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων για τον τελευταίο αιώνα, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,5°C στη Λευκωσία και 2,3°C στη Λεμεσό, καταγράφοντας γενικά αυξητική τάση στις μέσες ετήσιες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες. Ειδικότερα στην πρωτεύουσα, όλο και συχνότερα τα καλοκαίρια η θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνά τους 40°C και σπανιότερα τους χειμώνες προσεγγίζει τους 0°C. Παρόμοια, η βροχόπτωση έχει μειωθεί κατά 17% και εξακολουθεί να μειώνεται, καθιστώντας τη λειψυδρία και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων εθνικό ζήτημα.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα 30 χρόνια δίνουν αύξηση της ετήσιας μέγιστης θερμοκρασίας κατά 1,3-1,9°C, που θα είναι πιο αισθητή στις ορεινές περιοχές, ενώ για την περίοδο 2071-2100 η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται πως θα είναι διπλάσια, μεταξύ 3 – 4,2°C. Εάν δεν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα και τα μοντέλα επαληθευτούν, τότε στο τέλος του τρέχοντος αιώνα η Κύπρος θα βιώνει παρατεταμένες περιόδους καύσωνα, ξηρασίας, ακόμη και τροπικών νυχτών τα καλοκαίρια, στη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία θα ξεπερνά τους 20°C.

Η απόφαση που εγκρίθηκε μες στη βδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την παραχώρηση έως και 70.000 δενδρυλλίων από τον ερχόμενο Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2020 προς φορείς που θα έχουν προηγουμένως ετοιμάσει προγράμματα δενδροφύτευσηςκαι θα αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και συντήρηση των φυτών, με καθοδήγηση του Τμήματος Δασών. Ο αριθμός των δενδρυλλίων προβλέπεται σταδιακά να αυξηθεί, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες για τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσονται.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει την σταδιακή αύξηση του κονδυλίου για την παραγωγή δενδρυλλίων τα επόμενα χρόνια, ενώ σε μια άλλη σκέψη που τρέχει παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται την ιδέα να φυτευτούν 10 εκατομμύρια δέντρα κατά μήκος του οδικού δικτύου της Κύπρου την επόμενη δεκαετία, με στόχο τη μείωση έως και 24% των εκπομπών αερίων.

Πηγή athensvoice.gr/