The Great Women: Estée Lauder

Η ομώνυμη εταιρία καλλυντικών που ξεκίνησε σαν προσωπική επιχείρηση, έφτασε στην κορυφή και παραμένει μέχρι σήμερα, κάνοντας την Estée Lauder και τους απογόνους της εκατομμυριούχους και εκατομμύρια γυναίκες πιο όμορφες.

Η Estée Lauder, δεν ήταν γαλλίδα. Αυτό δεν ήταν καν το όνομά της.

Η Estée Lauder, ήταν το ένατο παιδί μιας εβραϊκής οικογένειας μεταναστών από την Ουγγαρία, που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η Josephine Esther Mentzer γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της, Rose Schotz, μια ουγγαρέζα καλλονή και Max Mentzer, ένας τσέχος επιχειρηματίας που κρατούσε πάντα μπαστούνι και φορούσε γάντια την Κυριακή, την ονόμαζαν Esty, το οποίο άλλαξε σε Estée όταν γράφτηκε στο σχολείο.

Ο πατέρας της διατηρούσε χρωματοπωλείο, στο οποίο βοηθούσαν όλα τα μέλη της οικογένειας και εκεί έμαθε να πουλάει εμπορεύματα.

Σε μικρή ηλικία μαγεύτηκε από τον κόσμο της ομορφιάς.

«Η πρώτη ομορφιά που γνώρισα ήταν η μητέρα μου», είπε η Estée. Μερικές από τις πρώτες αναμνήσεις της ήταν η τελετουργία περιποίησης της μητέρας της, η οποία περιλάμβανε πλούσιες κρέμες για το πρόσωπο και τα χέρια ώστε να μένει το πρόσωπό της μαλακό και λείο. «Τα χέρια [είναι] τόσο αποκαλυπτικά όσο και μια γενεαλογία», έλεγε η Rose στην κόρη της που την άκουγε με προσοχή.

Στο οικογενειακό κατάστημα, παρακολουθούσε τον θείο της που ήταν χημικός, να κατασκευάζει κρέμες και έλαια. Έτσι έμαθε να δημιουργεί και η ίδια καλλυντικά. Πρώτα δοκίμασε τα προϊόντα στον εαυτό της και σύντομα ξεκίνησε να τα πουλάει σε φίλες, γνωστές, αλλά και σε κομμωτήρια.

Το μυστικό της ήταν ότι πάντοτε εφάρμοζε τα προϊόντα στις πελάτισσες για να τις πείσει για τα αποτελέσματά τους.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε καταφέρει να γίνει γνωστή σε όλα τα κομμωτήρια της Νέας Υόρκης και σχεδόν καμία γυναίκα δεν έφευγε χωρίς να αγοράσει έστω ένα προϊόν ομορφιάς.

Το επόμενο βήμα ήταν η εκτέλεση μαζικών παραγγελιών καθώς οι πελάτισσες είχαν αυξηθεί τόσο, που η Estée Lauder δεν μπορούσε να τις εξυπηρετήσει ταυτόχρονα. Το σπίτι της οικογένειας είχε μετατραπεί σε αποθήκη καλλυντικών. Η δαιμόνια πωλήτρια διοικούσε την επιχείρηση μόνη της αλλά για να δίνει την εντύπωση ότι εργάζονται σε αυτήν πολλά άτομα, άλλαζε συνεχώς τη φωνή της στο τηλέφωνο.

Η επίσημη εταιρεία Estée Lauder, δημιουργήθηκε το 1935 ενώ τα πρώτα γραφεία λειτούργησαν 10 χρόνια αργότερα. Οι ικανότητες της Estée Lauder στις πωλήσεις ξεπερνούσαν κάθε φαντασία. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 έπεισε κάποιους διευθυντές πολυκαταστημάτων, να της δώσουν μια θέση στο ράφι με τα καλλυντικά.

Οι τακτικές της, που τότε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «πονηριές», σήμερα ονομάζονται marketing.

Η μεγάλη καινοτομία της «βασίλισσας της ομορφιάς» ήταν ότι προέτρεπε τις πελάτισσες να δοκιμάσουν πάνω τους τα προϊόντα της. Είτε επί τόπου στα πρόσωπα των γυναικών, είτε δίνοντας τους ένα μικρό δείγμα για το σπίτι, οι περισσότερες, επέστρεφαν στο ράφι της για να αγοράσουν αυτά που είχαν δοκιμάσει.

Εκτός όμως από τις πελάτισσες στα καταστήματα, η Estée μοίραζε δείγματα των προϊόντων της και σε διάσημους φίλους της σκοπεύοντας, η φίρμα «Estée Lauder» να γίνει γνωστή παντού.

Μια από τις διάσημες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα ομορφιάς της Lauder, ήταν η Grace Kelly.

Η επιχειρηματίας ήταν η πρώτη που λάνσαρε και τα «δώρα» στις πελάτισσες. Η τακτική αυτή είναι μέχρι σήμερα από τις πιο επιτυχημένες στο χώρο των πωλήσεων.

Το 1946 η Estée κυκλοφόρησε επίσημα τη σειρά με το όνομά της με τέσσερα προϊόντα: The Cleansing Oil, The Creme Pack, την κρέμα του θείου της Super-Rich All Purpose Creme και The Skin Lotion. Διαφήμιζε η ίδια τα προϊοντα της και συχνά επισκεπτόταν κέντρα αισθητικής στη Νέα Υόρκη για να κάνει περιποίηση και μακιγιάζ καθώς οι γυναίκες περίμεναν κάτω απο τους στεγνωτήρες μαλλιών.

Με μια ιδιαίτερη προσέγγιση μάρκετινγκ: τηλέφωνο, τηλεγράφημα, πες το σε μια φίλη (telephone, telegraph, tell-a-woman), όπως το έλεγε, η Estée επέκτεινε το πελατολόγιό της και σε πολλά κέντρα αισθητικής και ξενοδοχεία στην πόλη.

Το 1953 η εταιρία της Estée Lauder κυκλοφόρησε το πρώτο της άρωμα «Youth Dew» το οποίο έσπασε ρεκόρ πωλήσεων.

Ακολούθησαν και άλλα επιτυχημένα προϊόντα που αν και πρωτοκυκλοφόρησαν πριν πολλά χρόνια, παραμένουν ανταγωνιστικά μέχρι σήμερα, όπως το Advanced Night Repair Face Serum, το οποίο αποτελεί σταθερή επιλογη μέχρι σήμερα.

Πεπεισμένη ότι οι γυναίκες στην Ευρώπη θεωρούσαν πολύ σημαντική την ομορφιά του προσώπου τους τους όσο και τη μόδα, η Estée παρουσιάσε την εταιρεία της στα Harrods στο Λονδίνο το 1960, μετά από χρόνια έντονης επιμονής προς τον αγοραστή του πολυκαταστήματος.

Ακολούθησε η Galeries Lafayette στο Παρίσι, όπου η Estée έριξε το Youth-Dew στο πάτωμα, κάνοντας έτσι τους περαστικούς πελάτες να ρωτούν για το μεθυστικό αυτό άρωμα και διασφαλίζοντας έτσι μια θέση στον χώρο των καλλυντικών. «Αργότερα είπαν ότι το έκανα επίτηδες. Ποτέ δεν θα πω»...

Η Estée Lauder πρωτοτύπησε και στην προσωπική της ζωή καθώς παντρεύτηκε δύο φορές τον ίδιο άντρα. Ο πρώτος γάμος της Estée και του Joseph Lauter έγινε τον Ιανουάριο του 1930 και το ζευγάρι απέκτησε τον πρώτο του γιο, τον Leonard μετά από τρία χρόνια.

Το 1939 όμως οι δύο σύζυγοι χώρισαν και η Estée Lauder μετακόμισε στη Φλόριντα.

Tέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο Leonard αρρώστησε με μαγουλάδες, το ζευγάρι έσμιξε για να τον φροντίσει και δεν χώρισε ποτέ ξανά. «Δεν χωρίσαμε ποτέ για περισσότερο από μερικές μέρες ξανά», είπε η Estée.

Σύντομα ξαναπαντρεύτηκαν και έκαναν έναν ακόμα γιο, τον Ronald, το 1944. Η Estée Lauder, η μάρκα έγινε επίσημα πλέον η οικογενειακή επιχείρηση.

Η Estée Lauder συνέχισε την επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία μέχρι τα βαθειά γεράματα. Ακόμα και όταν η εταιρεία της είχε μετατραπεί σε κολοσσό, η ίδια δε σταμάτησε να επισκέπτεται τα καταστήματα της και να παραδίδει μαθήματα πωλήσεων στους υπαλλήλους ενώ συχνά περιποιούνταν προσωπικά τις πελάτισσες.

Η Estée Lauder πέθανε σε ηλικία 95 ή 97 ετών (η ημερομηνία γέννησής της δεν είναι διευκρινισμένη). Η επιχείρηση της πέρασε στα χέρια του γιου της και συνεχίζει την επιτυχία πορεία, που χάραξε η μικρή Josephine, όταν ξεκίνησε από ένα μικρό οικογενειακό χρωματοπωλείο.

Πηγή impossible.works/