ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ! – Της Σκεύης Κυριάκου

Η Φιλίππα Σάββα είναι μία νεαρή φέρελπις ποδοσφαιριστής στο πρόσωπο της οποίας καθρεφτίζονται οι ελπίδες του κυπριακού γυναικείου ποδοσφαίρου. Γνωρίσαμε τη Φιλίππα και μάθαμε πως ξεκίνησε η πορεία της στον χώρο του ποδοσφαίρου, ποιες θυσίες έχει κάνει για να βρίσκεται στην κορυφή, αλλά και ποια είναι τα σχέδια της για το μέλλον.

Είναι μόλις 19 χρονών και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κυπριακού γυναικείου ποδοσφαίρου. Αγωνίζεται στο εξωτερικό με την ομάδα της Liverpool Feds στην κατηγορία FA Women’s National League Division One North της Αγγλίας σπουδάζοντας παράλληλα Sports Science στο πανεπιστήμιο Liverpool John Moores University.Η Φιλίππα έχει βραβευτεί από την ΚΟΠ ως η πολυτιμότερη ποδοσφαιρίστρια της Εθνικής Νεανίδων για τις χρονιές 2015-16 και 2017-18. Ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από μικρή ακολουθούσε τον πατέρα της στα γήπεδα αφού ήταν προπονητής φροντίζοντας να μην χάνει καμία προπόνηση.

Έτσι από την ηλικία των 12 μέχρι τα 18 της αγωνίστηκε στην ομάδα της ΑΕΚ Κοκκινοχωρίων. Στα 14 της κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Νεανίδων κάτω των 19 με την τελευταία της χρονιά μάλιστα να λαμβάνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Στη συνέχεια μόλις στα 16 της κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Γυναικών στην οποία συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Σε ερώτηση μας γιατί επέλεξε το άθλημα του ποδοσφαίρου, η Φιλίππα μας απαντά χαριτολογώντας ότι είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο που διάλεξε αυτή, καθώς μεγάλωσε σε μια οικογένεια η οποία τρέφει μεγάλο πάθος με το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα ερεθίσματα αυτά από πολύ νεαρή ηλικία. Η ίδια νιώθει ότι μέσα από το ποδόσφαιρο κέρδισε πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα φιλίες οι οποίες κρατάνε χρόνια αφού μαζί με συναθλήτριες της έχει περάσει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες, έμαθε να βοηθά και να συνεργάζεται με τις συμπαίχτριες της αγωνιζόμενες για έναν κοινό στόχο, έμαθε να έχει υπομονή, επιμονή και να σέβεται τον αντίπαλο της. Μέσα από τα χρόνια το ποδόσφαιρο της έχει προσφέρει αμέτρητες χαρές, αρκετές λύπες αλλά και πολλές απογοητεύσεις. Σύμφωνα με την ίδια, όσο περισσότερο δουλεύεις τόσες περισσότερες θα είναι και οι επιτυχιες που θα απολαύσεις τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό.

Σε προσωπικό επίπεδο η Φιλίππα μας δηλώνει ότι έχει αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το στερεότυπο που συνοδεύει τα κορίτσια και το ποδόσφαιρο. Όπου και να πήγαινε όταν την έβλεπαν την υποτιμούσαν, θεωρώντας την υποδεέστερη λόγω του φύλου της. Αυτό την έκανε να πεισμώσει ακόμα περισσότερο ώστε na καταφέρει να σπάσει όλα τα στερεότυα για το γυναικείο φύλο που επικρατούν στον ανδροκρατούμενο χώρο του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τη Φιλίππα ο χώρος του ποδοσφαίρου απαιτεί πολλές και συνεχείς θυσίες. Οι ξέγνοιαστες Κυριακές, οι στιγμές με την οικογένεια, οι εκδρομές, οι συναντήσεις και έξοδοι με φίλους και συμμαθητές, είναι μόνο μερικά από αυτά που στερείται ένας αθλητής προκειμένου να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Οι προπονήσεις, η προετοιμασία και οι αγώνες έχουν γίνει πλέον η καθημερινότητα της. Παρόλα αυτά η Φιλίππα μας επισημαίνει ότι αν είχε ξανά την ευκαιρία δεν θα έπαιρνε τίποτα πίσω αφού δεν θα μπορούσε να σκεφτεί τον εαυτό της χωρίς να παίζει ποδόσφαιρο. Τι αποτελεί όμως επιτυχία για την ίδια; Όπως μας λέει, η πρόκριση της Εθνικής Γυναικών Κύπρου στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία που θα μπορούσε να φανταστεί.