Γιατί τα ψάρια Κόι είναι τόσο ακριβά;

Τι κάνει ξεχωριστά αυτά τα ψαράκια, που συγγενεύουν με τους κυπρίνους και μοιάζουν με μεγάλα χρυσόψαρα; Η καταγωγή τους και ο χρωματισμός τους.

Από το 1700, οι Ιάπωνες παραγωγοί ρυζιού ξεκίνησαν να ασχολούνται με την εκτροφή των κόι, φροντίζοντας να προσέχουν τους διαφορετικούς χρωματισμούς κάθε ψαριού.

Μάλιστα, ακόμα και σήμερα είναι τόσο παθιασμένοι με τα συγκεκριμένα ψάρια, που κάθε χρόνο διοργανώνουν διαγωνισμούς για το κορυφαίο κόι. Εκεί, κριτές και αγοραστές δίνουν βάση στο πόσο υγιές είναι το δέρμα του, το μέγεθος και το σχήμα του σώματος και πόσο χαριτωμένα (!) κινούνται τα ψάρια στο νερό. Αλλά το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για την ανάδειξη του σταρ-κόι είναι ο χρωματισμός του. Τα κορυφαία κόι έχουν ισορροπία χρωμάτων και μοτίβων ανάλογα με την ποικιλία τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν κόι με ανοιχτόχρωμες κηλίδες, με μεγάλα κόκκινα μπαλώματα στις πλάτες τους ή χρυσαφί.

ύμφωνα με το Business Insider, το κόι που κατέρριψε κάθε ρεκόρ και πουλήθηκε για 1,8 εκατομμύρια δολάρια το 2017 είχε άσπρη βάση, με μεγάλα κόκκινα μπαλώματα και, όχι, δεν είναι τυχαίο ότι αυτά είναι τα αγαπημένα χρώματα της Ιαπωνίας και συμβολίζουν την ευτυχία και την καθαρότητα. Γενικότερα όμως, οι Ιάπωνες θεωρούν ότι τα κόι είναι σύμβολα καλοτυχίας, που φέρνουν υγεία, ευτυχία και χρήματα.

Η αστρονομική τιμή του συγκεκριμένου ψαριού -που αγοράστηκε από λάτρη των κόι, ο οποίος παρευρίσκεται ανελλιπώς στην ετήσια έκθεση- δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και φτηνά κόι για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα ακριβά της ράτσας.

Οι πλούσιοι Ιάπωνες συνηθίζουν να έχουν πολύχρωμα κόι στις τεχνητές λιμνούλες που φτιάχνουν στους κήπους των σπιτιών τους.

Ο μέσος όρος ζωής ενός κόι είναι 20-25 χρόνια.


Business Insider