Οι έξι φωτογραφίες για την περιβαλλοντική κρίση, που συγκλονίζουν

Οι τρομακτικές αλλαγές που έχει φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η έλλειψη της οικολογικής συνείδησης, αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες και συγκλονίζουν.

Την ανησυχητική πραγματικότητα κατέδειξαν φωτογράφοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Environmental Photographer of the Year 2019».

Μέσα από τον φακό τους μας φανέρωσαν την περιβαλλοντική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.

Δείτε στη συνέχεια τα έξι άκρως σοκαριστικά κλικ από τους νικητές του διαγωνισμού.

1.Μεγάλος νικητής και Environmental Photographer of the Year, είναι ο Shanth Kumar με την φωτογραφία Hightide Enters Home**, η οποία απεικονίζει ένα κύμα που παρασέρνει έναν 40χρονο ψαρά από το σπίτι του στα δυτικά προάστια της Βομβάης. Ευτυχώς, ο άνθρωπος διασώθηκε από συναδέλφους ψαράδες. Η πόλη της Βομβάης αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο παράκτιων πλημμύρων, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

“Πιστεύω ότι η αλλαγή είναι ένα συνεχές φαινόμενο. Σήμερα η αλλαγή αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της κλιματικής αλλαγής. Ως φωτορεπόρτερ, βλέπω ότι όλα αυτά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μου. Έχω δει ξηρασία, υπερβολική βροχή, καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και χειμώνες όλο και πιο κρύους. Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι καλή και πρέπει να δράσουμε τώρα αλλιώς θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές” δήλωσε ο Shanth Kumar.

2.Το βραβείο Changing Environments πήγε στον Sean Gallagher με τη φωτογραφία Tuvalu beneath the rising tide, η οποία απεικονίζει τα πεσμένα δέντρα σε μια παραλία καθώς τα κύματα από τη λιμνοθάλασσα του Funafuti στο Tuvalu περνούν γύρω τους. Η διάβρωση της γης ήταν πάντα ένα πρόβλημα για αυτή τη χώρα, αλλά τα προβλήματα εντείνονται καθώς αυξάνεται το επίπεδο της θάλασσας.

3.Το βραβείο Sustainable Cities Prize, κατάκτησε η φωτογραφία Polluted New Year του Eliud Gil Samaniego.

4.Το βραβείο Water, Equality and Sustainability, πήρε η φωτογραφία Water Scarcity του Frederick Dharshie Wissah που δείχνει ένα νεαρό αγόρι να πίνει βρώμικο νερό λόγω της έλλειψης σημείων καθαρού νερού στην περιοχή. Κάτι που συμβαίνει λόγω της αποψίλωσης δασών. Η έλλειψη καθαρού νερού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαρροϊκών ασθενειών όπως η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός και η δυσεντερία και άλλες τροπικές ασθένειες που οφείλονται στο νερό.

5.Το βραβείο Climate Action and Energy Prize, πήρε η φωτογραφία Remains of the Forest του J Henry Fair. Το δάσος Hambach ήταν σχεδόν 12.000 ετών όταν αγοράστηκε από μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας για να σκάψει για τον καφέ άνθρακα που θάφτηκε από κάτω. Το αρχαίο δάσος ήταν κάποτε το μέγεθος του Μανχάταν. Τώρα μόνο το 10% του έχει απομείνει.

6.Το βραβείο του Young Environmental Photographer of the Year, κέρδισε η φωτογραφία Desperate Measures του Neville Ngomane. Από αυτόν τον ρινόκερο αφαιρείται το κέρατο, για να μην κινδυνεύει. Με το σημερινό σοβαρό επίπεδο λαθροθηρίας, οι ειδικοί συστήνουν να κόβονται τα κέρατα από τους ρινόκερους κάθε 12-24 μήνες για να αποτρέψουν αποτελεσματικά τους κυνηγούς. Ο φωτογράφος άφησε το σχόλιο “Αυτό δεν ήταν εύκολο να το βλέπεις”.

Πηγή impossible.works/