Η επικίνδυνη διαταραχή που προκαλούν τα φίλτρα στις selfies

Τα φίλτρα του Instagram και του Snapchat προσφέρουν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αμηχανία , ως και τη δυχτυχία των ανθρώπων για το πως φαίνονται στην πραγματική ζωή.

Αυτό, σύμφωνα με τρεις ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με τη σωματική δυσμορφία στο ιατρικό περιοδικό JAMA Facial Plastic Surgery. Το άρθρο δεν αποτελεί μελέτη, αλλά μια επισκόπηση της έρευνας και των μελετών της βιομηχανίας.

Η σωματική δυσμορφία είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας όπου οι άνθρωποι άσκοπα ανησυχούν για το πως φαίνονται και οι συγγραφείς έγραψαν ότι τα φίλτρα «αλλοίωσαν την αντίληψη των ανθρώπων για την ομορφιά παγκοσμίως».

Τόνισαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο: “Δυσμορφία του Snapchat”. Το χαρακτηρίζουν ως ένα αναδυόμενο φαινόμενο όπου όσοι καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική δεν ζητούν πλέον να μοιάζουν με διασημότητες, αλλά μάλλον σαν τους δικούς τους φιλτραρισμένους εαυτούς με «πληρέστερα χείλη, μεγαλύτερα μάτια ή λεπτότερη μύτη».

Η δυσμορφία του Snapchat αναφέρθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Independent, όταν ένας κοσμητικός χειρουργός είπε ότι περισσότερες γυναίκες ζητούσαν να μοιάζουν με τους εαυτούς τους. Οι επιστήμονες από τη Βοστώνη έγραψαν: “Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, διότι αυτές οι φιλτραρισμένα φωτογραφίες συχνά παρουσιάζουν μια ανέφικτη εικόνα και θολώνουν τη διαχωριστική γραμμή πραγματικότητας και φαντασίας για αυτούς τους ασθενείς”.

Ακόμα πρόσθεσαν: «Είναι γνωστό ότι η γωνία και η κοντινή απόσταση από την οποία βγαίνουν οι selfies μπορεί να διαστρεβλώνουν τις διαστάσεις του προσώπου και να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια με την εικόνα που παρουσιάζει κάποιος. Οι ασθενείς μπορούν να αναζητήσουν χειρουργική επέμβαση ελπίζοντας να φαίνονται καλύτερα στα κοινωνικά μέσα».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του προσώπου, το 55% των χειρούργων ανέφερε ότι συναντούν ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο φαίνονται στις selfies το 2017, έναντι 42% το προηγούμενο έτος.