Το εκπαιδευτικό ρομπότ για φοιτητές Ιατρικής που αναπνέει, δακρύζει και αιμορραγεί

Οι φοιτητές Ιατρικής πέρα από τη σωρεία θεωρητικών γνώσεων που πρέπει να αποκτήσουν, πρέπει να είναι ικανοί να τις εφαρμόσουν και σε ασθενείς. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί ένα λάθος τους μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη ή και να επιφέρει το θάνατο.

Πτώματα σε νεκροτομεία, πειραπατόζωα και κάποιοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός κινδύνου, χρησιμεύουν συχνά για αυτό τον σκοπό. Στις ΗΠΑ ωστόσο τη δουλειά αυτή ήρθε να τη κάνει ένα ρομποτ. Και αν με τη λέξη ρομπότ στο μυαλό σας έρχεται ένα μεταλλικό ανθρωποειδές δίχως ίχνος ανθρώπινης συμπεριφοράς, είστε γελασμένοι.

Ο HAL είναι ένα εκπαιδευτικό ρομπότ για φοιτητές Ιατρικής, που προσομοιάζει τις λειτουργίες ενός πεντάχρονου παιδιού. Αναπνέει, έχει παλμό, αιμορραγεί και δακρύζει. Οι κόρες του ματιού του διάστελονται και συστέλονται ανάλογα με το φως.

Οι εκπαιδεύομενοι, παρότι ξέρουν πως έχουν να κάνουν με ένα ρομπότ, συμπεριφέρονται ασυναίσθητα σχεδόν σαν να έχουν να κάνουν με άνθρωπο όταν τον βλέπουν να ανταποκρίνεται και να έχει ερεθίσματα.

E-Radio.gr