Ανδρέας Σταυρούλης – Της Άντρης Λάμπρου

Ξεκινώντας στην κυριολεξία από το μηδέν, από μια μη οικογένεια ιατρών από το Παραλίμνι, ο Δρ. Ανδρέας Σταυρούλης, κατάφερε σήμερα να κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες της Κύπρου χτίζοντας μια λαμπρή καριέρα στην ιατρική, βάζοντας τη δική το σφραγίδα στον τομέα της υγείας, με ήθος και απέραντο σεβασμό στον ασθενή και συνάνθρωπό του.

Οικογενειάρχης και επιτυχημένος επιστήμονας. Πως καταφέρνετε να κάνετε και τα δυο με την ίδια αφοσίωση;

Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Όσον αφορά την επιστήμη μου, την αγαπώ και θυσιάσα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Βέβαια, με βοήθησε το γεγονός ότι βρέθηκα και έζησα σε ένα πολύ καλό «σύστημα» στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξαιρετικούς δασκά- λους που με έμαθαν πρώτα ιατρική παιδεία και μετά ιατρική γνώση. Τώρα για το κομμάτι της οικογένειάς μου, νιώθω τυχερός που έχω δίπλα μου τη σύζυγό μου που με ακολουθεί, με… ανέχεται, μου συμπαραστέκεται και με υποστηρίζει από τότε που την γνώρισα, από το Λύκειο συγκεκριμένα! Και στους δύο τομείς ωστόσο, έχτισα πάνω σε γερές βάσεις που μου έδωσαν οι γονείς μου.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Θα έλεγα πως είμαι γενικά τελειομανής, επίμονος και ειλικρινής! Όσοι με γνωρίζουν πάντως, με χαρακτηρίζουν ήρεμο και υπομονετικό.

Μιλήστε μας λίγο για την ιδιότητά σας. Πως καταλήξατε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας;

Η ειδίκευσή μου κράτησε 12 χρόνια στο Λονδίνο και απ’ όσο θυμάμαι και όσα μου είπαν οι δικοί μου, έλεγα από παιδί ότι θα γίνω γυναικολόγος, χωρίς βέβαια να ήξερα τι θα πει αυτό… Αργότερα, γνωρίζοντας την ειδικότητα αυτή στα κλινικά χρόνια της ιατρικής σχολής, με τράβηξε αμέσως και αυτό έχει να κάνει σίγουρα με το μεγάλο φάσμα που ασχολείται (ιατρείο, υπέρηχος, χειρουργείο, εγκυμοσύνη- τοκετός, υπογονιμότητα). Σημαντική μάλιστα είναι και η χαρμόσυνη πλευρά της ιατρικής που έχει να κάνει με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Επίσης, το γεγονός ότι είμαι φεμινιστής και σέβομαι και αγαπώ τις γυναίκες έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην πορεία μου.

Λόγω της φύσης τους επαγγέλματός σας, έρχεστε αντιμέτωπος καθημερινά με διάφορα περιστατικά που άλλοτε φέρνουν λύπη, άλλοτε χαρά στους ασθενείς. Πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό;

Είναι αλήθεια ότι τα συναισθήματα εναλλάσσονται από ασθενή σε ασθενή. Από τη μια η εγκυμοσύνη που φέρνει τη χαρά, από την άλλη μια αποβολή ή ένας καρκίνος που φέρνει λύπη και απογοήτευση. Το πώς το διαχειρίζο- μαι έχει να κάνει με την αγάπη μου για αυτό που κάνω, την αφοσίωση και τον στόχο μου που παραμένει πάντα ο ίδιος: Best Quality Service. Πρέπει δηλαδή να κάνω το καλύτερο στην κάθε στιγμή. Υπάρχουν φορές που αναπόφευκτα κουβαλάω τις σκέψεις μου στο σπίτι, ωστόσο είναι ανθρώπινο.

Είστε ιδρυτής του πρώτου Κέντρου Ενδομητρίωσης. Πως πήρατε την απόφαση για μια τέτοια πρωτοβουλία και τι σημαίνει για εσάς η υλοποίησής της;

Η ενδομητρίωση είναι μια απρόβλεπτη και πολυσύνθετη γυναικολογική ασθένεια που προσβάλει γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά πιο συχνά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας συνήθως πόνο και υπογονιμότητα. Ήταν κάτι που με τράβηξε από νωρίς στην ιατρική και με ώθησε να κάνω έρευνες που παρουσίασα σε ιατρικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Είχα την τύχη να δουλέψω για 5 χρόνια στο μεγαλύτερο Κέντρο Ενδομητρίωσης της Μ. Βρετανίας στο Λονδίνο (UCLH). Εκεί, εξειδικεύτηκα σε όλα γύρω από την ενδομητρίωση: διάγνωση, υπέρηχο, θεραπεία (φαρμακευτική, χειρουργική και υπογονιμότητας). Ερχόμενος στην Κύπρο αντιλήφθηκα νωρίς ότι όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάγνωσης και σωστής αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης. Δυστυχώς, μη ειδικοί γυναικολόγοι ή και (δυστυχώς) γενικοί χειρούργοι, τολμούν να χειρουργήσουν τέτοια περιστατικά με αποτέλεσμα τη λάθος εκτίμηση άρα και αποτέλεσμα. Πολλές νεαρές γυναίκες με συμπτωματική ενδομητρίωση υποβάλλονται σε πολλαπλά χειρουργεία χωρίς το ιδανικό αποτέλεσμα και με κίνδυνο τη γονιμότητά τους. Η ομάδα μου και εγώ, δημιουργήσαμε το Κέντρο, για το οποίο είμαι περήφανος να δηλώσω ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγαλύτερα Κέντρα ανά το παγκόσμιο. Κάνουμε πολύπλοκες επεμβάσεις σε περιστατικά ενδομητρίωσης και σε μη γυναικολογικά όργανα όπως το έντερο, η ουροδόχος κύστη, διάφραγμα, θώρακα κ.α. ακόμα και σε περιστατικά που έρχονται από το εξωτερικό. Η υλοποίηση αυτού του Κέντρου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στόχους στην καριέρα μου.

Το θέμα υπογονιμότητας πιστεύετε ότι είναι ταμπού στην Κύπρο;

Είμαι σχεδόν 5 χρόνια στην Κύπρο και μπορώ να πω ότι έχει ξεπεραστεί πια. Ζευγάρια αλλά και ελεύθερες γυναίκες προχωρούν πλέον στην αναζήτηση βοήθειας. Βλέπω καθημερινά περιστατικά που ταλαιπωρούνται ψυχικά, σωματικά και οικονομικά. Με την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου επιστήμονα στην υπογονιμότητα, υπάρχει και σωστή καθοδήγηση στον ασθενή. Ενημερώνοντας ορθά την ασθενή και αναλύοντας τα δικά της δεδομένα και τις πιθανές θεραπείες, καταλήγει από κοινού με τον ιατρό στην ιδανική απόφαση και έτσι εξαλείφεται κάθε ίχνος ταμπού. Για κάθε περίπτωση υπάρχουν επιλογές, κι εμείς καλούμαστε να ενημερώσουμε το ζευγάρι, να κατανοήσει και να αποφασίσει με εξατομικευμένη για εκείνο προσέγγιση.

Έχετε τιμηθεί με αναγνώριση στην προηγμένη λαπαροσκοπική γυναικολογική χειρουργική, στη διαχείριση της ενδομητρίωσης, στην αναπαραγωγική ιατρική και στη θεραπεία της υπογονιμότητας. Εξηγήστε μας με πιο απλά λόγια τι σημαίνουν όλα αυτά.

Είμαι πολύ έντονος στο θέμα εξέλιξη. Με την εξέλιξη της ιατρικής όλοι οι ειδικοί ιατροί επιβάλλεται να εξειδικεύονται και να ασκούν πιο λίγα αλλά πιο αποτελεσματικά συγκεκριμένα κομμάτια της ειδικότητάς τους. Μιας και το σύστημα στην Κύπρο δεν βοηθά και τόσο την κατάσταση γενικότερα, οι ασθενείς πλέον καλούνται να ψάξουν πολύ καλά προτού καταλήξουν στον ειδικό που θα αποταθούν. «Ζυμώνοντας» στην ειδικότητά μου, με τράβηξαν όλα όσα αναφέρατε πιο πάνω. Είναι όλα αλληλένδετα και έτσι μπορείς να προσφέρεις ολοκληρωμένη συμβουλευτική και θεραπευτική προσέγγιση στην κάθε γυναίκα όπου υπάρχει ένδειξη. Θα την έλεγα προσέγγιση «one-stop». Δηλαδή, με μια επίσκεψη προσφέρεις εξέταση, διάγνωση και επιλογή θεραπείας, έχοντας πάντοτε το υπόβαθρο της εξειδίκευσης.

Πιστεύετε ότι υπάρχει σωστή ενημέρωση για τα γυναικολογικά θέματα στις μέρες μας;

Μπορούμε και καλύτερα. Και το λέω αυτό για όλες τις πλευρές. Το σύστημα υγείας σε αυτό τον τομέα χρειάζεται σημαντική βελτίωση. Ως επαγγελματίες υγείας να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να ενημερώνουμε τόσο τις γυναίκες, όσο και τους συντρόφους τους, αλλά και οι ασθενείς πρέπει να επιδιώκουν και να απαιτούν την καλύτερη ενημέρωση. Τουλάχιστον στο τελευταίο, βλέπω αρκετή βελτίωση.

Ποια είναι τα βήματα που επιβάλλεται να ακολουθεί η κάθε γυναίκα για να προσέχει την υγεία της;

Πρώτα, πρέπει να μάθει να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό της, να έχει αυτοπεποίθηση και να νιώθει καλά μέσα της και με τους γύρω της. Ακολούθως να έχει μια ισορροπημένη ζωή, αυτό σημαίνει καλή διατροφή, γυμναστική και μείωση/αποφυγή των καταχρήσεων. Όπως όλοι ξέρουμε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε πρέπει να ακολουθεί τους συστηματικούς ελέγχους: τεστ Παπανικολάου, γυναικολογικός υπέρηχος, έλεγχος μαστού (συμπεριλαμβανομένης και της αυτοεξέτασης). Για πιο προχωρημένες ηλικίες συστήνεται εξέταση κολονοσκόπησης, τεστ οστεοπόρωσης και καρδιολογικός έλεγχος. Λυπάμαι να βλέπω γυναίκες να παραμελούν τα πιο πάνω. Η υγεία μας δεν έχει να κάνει με το τι δουλειά κάνουμε ή πόσα χρήματα βγάζουμε. Όταν εγώ, με αμέτρητες ώρες εργασίας, απρόβλεπτο ωράριο και οικογένεια με 3 παιδιά καταφέρνω να ξεκλέβω χρόνο για να γυμνάζομαι και να τρέχω ακόμη και σε ημιμαραθώνιους, τότε ο καθένας μας μπορεί να βρει χρόνο για άσκηση!

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερή σας επιτυχία;

Κάθε μέρα που περνάει, είναι για ‘μένα επιτυχία. Το να βρεθώ από το Παραλίμνι στα καλύτερα νοσοκομεία της Αγγλιας είναι επιτυχία. Το να έχω μια σωστή οικογένεια, είναι επιτυχία. Και όλα αυτά χάριν της επιμονής
και υπομονής, τη “βοήθεια του Θεού” και της τύχης, των γονέων, της γυναίκας και των παιδιών μου. Το αποκορύφωμα της επιτυχίας μου όμως είναι μακριά ακόμη. Θέλω στο τέλος της καριέρας μου να αφήσω το όνομα ενός τίμιου, ηθικού και σωστού ιατρού, επιτυχημένου παιδιού, συζύγου και πατέρα.

Σκεφτήκατε ποτέ να αφήσετε την καριέρα σας στην ιατρική και ενταχθείτε στην πολιτική;

Όχι, και δεν πρόκειται! Είμαι πολύ ειλικρινής και δεν μπορώ τη διπλωματία, μιας και είναι απαραίτητη στη ζωή ενός πολιτικού. Δεν θα απέκλεια όμως μια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση, όταν αφυπηρετήσω, ιδανικά γύρω από τον τομέα της υγείας.

Πως σκέφτεστε το μέλλον σας;

Το σήμερα με βρίσκει στη Λευκωσία όπου ζω και εργάζομαι αλλά και στη Λεμεσό. Έχω αρκετά χρόνια μπροστά μου με αρκετά όνειρα και στόχους. Όμως, όπως άφησα τις επαγγελματικές προτάσεις στο Λονδίνο και Οξφόρδη για να επιστρέψω στην Κύπρο, κάποια στιγμή επιθυμώ να επιστρέψω μόνιμα στο Παραλίμνι. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει ότι όλοι έχουν την ανάγκη να επιστρέψουν απ’ όπου ξεκίνησαν, αν και τα πράγματα δεν μπορούν να είναι όπως τα αφήσαμε.