Αυτή είναι η καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Ανησυχητικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα ερευνώς γύρω από τις διάφορες μορφές άνοιας, οι οποίες σχετίζονται με την απώλεια μνήμης, παρουσιάζοντας άυξηση στα αντίστοιχα περιστατικά να αγγίζουν τα 10.000.000 ασθενών, καθέ χρόνο.

Επιπλέον, η πιο ευπαθής ομάδα, η οποία αποτελείται από τους ανθρώπουν 65 ετών και άνω, φαίνεται ότι αυξάνεται επίσης ραγδαία, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι μέχρι το 2030, οι άνθρωποι 65 ετών και άνω θα αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη.

Φυσικά, αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι για αυτές τις παθήσεις δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία, το πιο βασικό όλων, είναι η πρόληψη τους. Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι γνωστή η παροιμία μυαλό υγιές και σώμα υγιές, επομένως όπως καταλαβαίνετε, όσο περισσότερο φροντίζετε το ένα, τόσο καλό αντίστοιχα θα κάνετε και στο άλλο.

Πέραν όμως της διατροφής που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο σε αυτό το γεγονός, όσο και στη γενικότερη ομαλή λειτουργία του οργανίσμου, εξίσου σημαντική είναι και η σωματική άσκηση. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν και παρουσιάζουν την καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλο, η οποία συμβάλλει στην καταπολέμιση της άνοιας.

Προφανώς και υπάρχουν πολλά είδη ασκήσεων που το καθένα έχει τα δικά του οφέλη, όμως αρκετές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η αεροβική, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και με την καλύτερη οξυγόνωση και κυκλοφορία του αίματος. Όλα τα παραπάνω, φέρουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων αγγείων και νευρώνων στο μυαλό, στην αύξηση του όγκου του εγκεφάλου και στη μείωση του ρυθμού της εγκεφαλική ατροφίας. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η γυμναστική επιδρά στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την σκέψη και την επίλυση των προβλημάτων.

Τα τελευταία έτη βέβαια οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη μελέτη άλλοων ειδών γυμναστικής, πέραν τις αεροβικής, θέλοντας να διαπιστώσαν αν μέσα από αυτά βελτιώνεται και σε ποιόν βαθμό, η γνωστική λειτουργία.

Όπως και να έχει όμως, αυτό που συστήνουν για τη συματική και εγκεφαλική υγεία, είναι η άσκηση ήπια μορφής για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, σε συνδυασμό με άσκηση για ενδυνάμωση, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.