6 φρικιαστικά πράγματα που δε θα σου πουν ποτέ οι αεροπορικές εταιρείες

1. Μην καταναλώνετε καφέ, τσάι, ή έτοιμο φαγητό μέσα στο αεροπλάνο
Το νερό για τα ζεστά ροφήματα στην πτήση προέρχεται από δεξαμενές που είναι δύσκολο να καθαριστούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν βακτήρια και άλλα μικρόβια. Με απλά λόγια, μείνετε μακριά από οτιδήποτε απαιτεί νερό βρύσης για να φτιαχτεί – καφέ, τσάι, κλπ – και να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Επίσης, μην τρώτε το φαγητό στο αεροσκάφος, εκτός εάν σερβίρεται σε σφραγισμένη σακούλα από μια συγκεκριμένη μάρκα. Η LSG Sky Chefs, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής γευμάτων σε αεροπορικές εταιρείες, έχει κατηγορηθεί συχνά για παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες προετοιμάζει το φαγητό είναι συχνά πολύ κακές. (Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα ορισμένοι διεθνείς φορείς, όπως η Emirates και η Singapore, που είναι γνωστές για το εξαιρετικό φαγητό τους.)

2. Οι αεροπορικές εταιρείες αποσύρουν τους κακότυχους αριθμούς πτήσεων
Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα οι πιλότοι, είναι οι πιο ψύχραιμοι και ρεαλιστές άνθρωποι που θα συναντήσετε ποτέ. Αλλά, επίσης, τείνουν να είναι εξαιρετικά δεισιδαίμονες για ορισμένα πράγματα. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που αποσύρουν τους αριθμούς πτήσεων που συνδέονται με ένα αρνητικό περιστατικό. Μεταξύ αυτών είναι η πτήση 77 της American Airlines που συνετρίβη στις 9/11, η Malaysian Airlines 370 η οποία εξαφανίστηκε πάνω από την Θάλασσα της Κίνας το περασμένο έτος και η πτήση 103 της Pan Am από το περιστατικό που σήμερα είναι γνωστό απλώς ως Lockerbie, το χωριό όπου το αεροπλάνο συνετρίβη μετά από μια έκρηξη.

3. Σκεφτείτε το καλά πριν χρησιμοποιήσετε το τραπεζάκι του μπροστινού καθίσματος
Το τραπεζάκι που ανυπόμονα κατεβάζετε όταν σας σερβίρει η αεροσυνοδός το γεύμα σας ή για να ακουμπήσετε τον φορητό υπολογιστή σας μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες ανεπιθύμητες εκπλήξεις. Όπως, ας πούμε, περιττώματα. Οι επιβάτες συχνά χρησιμοποιούν τα τραπεζάκια αυτά για να αλλάζουν τις πάνες των μωρών τους, και δυστυχώς, καθαρίζονται πολύ λιγότερο από ό, τι θα θέλαμε. Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε με αεροπλάνο δεν είναι κακό να έχετε μαζί σας αντιβακτηριακά μαντιλάκια για να καθαρίσετε το τραπεζάκι πριν το ακουμπήσετε πόσο μάλλον να φάτε πάνω σε αυτό.

4. Κανένα κάθισμα δεν είναι πιο ασφαλές από κάποιο άλλο
Συχνά βγαίνουν έρευνες και γίνονται κουβέντες με θέμα ποια θέση στο αεροπλάνο αυξάνει τις πιθανότητές επιβίωσης σε ένα αεροπορικό δυστύχημα. Οι αναλύσεις έχουν δείξει ότι, κατά μέσο όρο, έχουν επιζήσει περισσότεροι άνθρωποι που κάθονταν προς το πίσω μέρος του σκάφους, πίσω από τα φτερά σε σχέση με το μπροστινό. Αλλά αν ρωτήσετε οποιοδήποτε επαγγελματία του κλάδου, θα σας πει κάτι διαφορετικό. Αν το αεροπλάνο πέσει από τα 30.000 πόδια με τη μύτη στον Ατλαντικό Ωκεανό, συγγνώμη, αλλά δε θα έχει καμία σχέση που κάθεστε. Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι απίστευτα σπάνια, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσής σας θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της συντριβής.

5. Στην ουσία κάθε αεροπλάνο έχει κάποιο πρόβλημα
Όπως ξέρετε ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται αλλαγή λαδιών, αλλά αποφασίζετε να περιμένετε μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να ασχοληθείτε με το θέμα, έτσι και τα αεροπλάνα έχουν προγραμματισμένη συντήρηση και ορισμένα προβλήματα ενδέχεται να μην αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Αν και πότε ένα πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί καθορίζεται από τη σοβαρότητά του και τον κίνδυνο που μπορεί να επιφυλάσσει, από το εάν υπάρχουν εφεδρικά συστήματα για την εν λόγω λειτουργία και από το πότε έχει προγραμματιστεί να γίνει συντήρηση στο αεροπλάνο (ή να προσγειωθεί σε ένα αεροδρόμιο όπου η αεροπορική εταιρεία έχει την ικανότητα, χώρο και ανθρώπους για να το φτιάξουν). Αλλά μην ανησυχείτε: Αν πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα που αποτελεί πραγματική απειλή για την ασφάλεια, θα αποσύρουν το αεροπλάνο για επισκευές.

6. Αηδιαστικά πράγματα συμβαίνουν στα αεροπλάνα όλη την ώρα.
Δεν ξέρουμε αν πρέπει να κατηγορήσουμε το υψόμετρο αλλά οι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν τρελά πράγματα όταν πετάνε. Κάνουν σεξ ή πολλές φορές αυνανίζονται και πίνουν φτηνό κρασί στις 6 το πρωί καταλήγοντας να κάνουν εμετό παντού (για την ακρίβεια τα καθίσματα είναι o εξοπλισμός του αεροπλάνου που έχει αλλαχτεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο). Επίσης οι άνθρωποι πεθαίνουν πολύ πιο συχνά από ότι μπορεί να νομίζουμε εν ώρα πτήσης (συνήθως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν καρδιακά προβλήματα). Όταν πεθαίνει κάποιος μέσα σε πτήση, το αεροπλάνο συχνά θα κάνει παράκαμψη ώστε να προσγειωθεί στην κοντινότερη πόλη αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι “φεύγουν” τόσο ήσυχα και γαλήνια που δεν το παίρνει κανείς χαμπάρι μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθούν για την προσγείωση.