10+1 εκφράσεις στο πρόσωπο του σκύλου σου που δείχνουν τι αισθάνεται

Μπορεί οι σκύλοι να μη μιλούν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Οι εκφράσεις του προσώπου τους φανερώνουν τις προθέσεις και τα συναισθήματά τους, αρκεί να ξέρουμε να τις «διαβάζουμε».

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, οι σκύλοι έχουν αναπτύξει νέους μύες γύρω από τα μάτια τους, με την πάροδο του χρόνου, για να μπορούν πιο εύκολα να παίρνουν εκφράσεις παρόμοιες με τις ανθρώπινες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους σκύλους με τους λύκους, από τους οποίους προήλθαν, και διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της εξέλιξης του είδους είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα αφεντικά τους.

Θέλεις να πας τη σχέση με το κατοικίδιό σου σε άλλο επίπεδο; Μάθε να αναγνωρίζεις ποια συναισθήματα «κρύβονται» πίσω από αυτές τις 11 εκφράσεις:

1.  Φιλικό χαμόγελο

Δείχνει τα δόντια του, όμως δεν σημαίνει ότι έχει κακές προθέσεις.

Όταν η διάθεση του σκύλου σου είναι φιλική απέναντι σε ένα άτομο ή άλλον σκύλο θα προσπαθήσει να μιμηθεί κάτι σαν το ανθρώπινο χαμόγελο.

Κάποιες φορές, ίσως θεωρείς ότι ο σκύλος σου πρόκειται να επιτεθεί, καθώς στην προσπάθειά του να «χαμογελάσει» δείχνει έντονα τα δόντια του. Ομως, αν παρατηρήσεις ότι η υπόλοιπη στάση του σώματός του είναι χαλαρή και τα μάτια του σε ουδέτερο άνοιγμα (ούτε διάπλατα, ούτε μισόκλειστα) τότε ,πιθανότατα, θέλει μόνο να γνωριστεί ή να παίξει.

2. Κατέβασμα κεφαλιού

Υπακοή ή θλίψη;

Αυτή είναι μια στάση υπακοής.

Όπως στην προηγούμενη περίπτωση, είναι εύκολο να την παρεξηγήσεις. Η εικόνα ενός σκύλου με σκυμμένο κεφάλι και ορθάνοιχτα μάτια να κοιτούν επίμονα αποπνέει, συνήθως, θλίψη και παράπονο. Ωστόσο, είναι μια πολύ υγειής έκφραση που δείχνει ότι σε παρατηρεί και σε ακούει με προσοχή.

Στα σκυλιά αρέσει να γίνονται το επίκεντρο της προσοχής, όπως τα μικρά παιδία. Γι′ αυτό ,σε κάποιες περιπτώσεις, προσποιούνται τα θλιμμένα (παίρνοντας την συγκεκριμένη έκφραση) για να σε κάνουν να ασχοληθείς μαζί τους.

3. Ανέβασμα και κατέβασμα αυτιών

Όταν τα αυτιά «κοιτούν» προς τα πάνω, το σκυλί σας είναι σε υπερένταση και εγρήγορση.

Η θέση των αυτιών είναι η πιο «αξιόπιστη» ένδειξη της διάθεσής του.

Για παράδειγμα, πολλά κατοικίδια τραβούν τα αυτιά τους προς τα πίσω καθώς πλησιάζουν ή γλείφουν ένα άτομο για να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να επιτεθούν. Για να επιβεβαιωθείς για την καλή του πρόθεση, παρατήρησε το στόμα και τα μάτια του.

Τα αυτιά σε οριζόντια θέση, συνήθως, δηλώνουν υπακοή. Αν το σκυλάκι σας τα τραβήξει προς τα πίσω ξαφνικά, τότε αντιδράει με φόβο σε κάποιο ερέθισμα.

Όταν τα αυτιά «κοιτούν» προς τα πάνω, το σκυλί σας είναι σε υπερένταση και εγρήγορση. Ισως, θέλει να εκτονωθεί παίζοντας ή να κυνηγήσει κάτι που του τράβηξε την προσοχή.

Η χαλαρή και ουδέτερη θέση δείχνει ότι είναι ήρεμο ή ξεκουράζεται.

4. Επίμονο βλέμμα ή μάτια της «φάλαινας»

 

Κάτι δεν πάει καλά. Σίγουρα δεν του αρέσει αυτό που κοιτάζει.

Οταν τα λευκά σημεία στο μάτι ενός σκύλου είναι περισσότερο ευδιάκριτα απ′ ότι συνήθως (μάτια της «φάλαινας») τότε πιθανώς να είναι εκνευρισμένος. Σε κάποιες ράτσες, το λευκό φαίνεται έτσι κι αλλιώς, αλλά μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες ενδείξεις εκνευρισμού.

Ισως να είναι και φοβισμένος ή αγχωμένος, οπότε καλύτερα να τον αφήσεις να ηρεμήσει και να αναζητήσεις την αιτία της συμπεριφοράς του.

Την ίδια σημασία έχει και το επίμονο βλέμμα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο σκύλος δεν χαίρεται με αυτό που αντικρίζει.

Μπορεί να στέκεται ακίνητος για κάποια δευτερόλεπτα ως προειδοποίηση για την επιθετικότητά του.

Βέβαια, κάποια κατοικίδια κοιτούν στα μάτια των ιδιοκτήτη τους για ώρα αναζητώντας προσοχή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, όμως, κρατάμε μια επιφύλαξη.

5. Εντονη χαρά

Όταν ασχολήσε μαζί του είναι γεμάτο χαρά.

Είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα συναισθήματα. Οσο περισσότερο χρόνο περνάς με το κατοικίδιό σου, τόσο θα μπορείς να κατανοείς με ποιούς τρόπους εκδηλώνει τη χαρά του.

Ο σκύλος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε να μπορεί να χαμογελά ξεκάθαρα. Κάποιες φορές μπορεί να είναι το φιλικό χαμόγελο (που κάνει επίτηδες για να μην τον φοβόμαστε), αλλά όταν είναι πραγματικά χαρούμενο και ικανοποιημένο, θα χαμογελάσει με έναν φυσικό και ευδιάκριτο τρόπο.

Μπορεί να μην μιλάει, αλλά η συνολική γλώσσα του σώματος περνάει το μύνημα της χαράς καλύτερα από όσο θα μπορούσαν τα λόγια.

6. Αγχος ή βαρεμάρα;

Τι του συμβαίνει; Ψάξε να βρεις την αιτία της συμπεριφοράς του.

Το άγχος στους σκύλους γίνεται φανερό με διάφορους τρόπους, όπως το συνεχόμενο γλείψιμο των χειλιών ή η αποφυγή του φαγητού και του παιχνιδιού.

Τα κλειστά χείλη σε σχήμα V, συνήθως, είναι ένδειξη στρες ή δυσφορίας.

Κάθε σκύλος εκδηλώνει το άγχος με τον δικό του τρόπο, οπότε παρατήρησε τη συμπεριφορά και τις εκφράσεις του για να δεις αν όλα πάνε καλά.

Μην βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα. Η «παράξενη» συμπεριφορά μπορεί να δηλώνει και βαρεμάρα. Γι′ αυτό προσπάθησε να βρεις από που πηγάζει η αλλαγή στη διάθεση του για να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει.

7. Περιέργεια ή θυμός;

Αν δεν είσαι σίγουρος, καλύτερα να φύγεις.

Οπως αναφέραμε, παρατηρώντας τα αυτιά, τα μάτια και το στόμα μπορείς να αναγνωρίσεις ευκολότερα την πρόθεσή του.

Ειδικά τα κουτάβια είναι παρορμητικά και συνηθίζουν να τρέχουν προς το μέρος κάποιου ξένου με το στόμα ανοιχτό. Θέλουν απλώς να τον γνωρίσουν, ωστόσο αυτό δεν είναι φανερό εξ αρχής και προκαλεί τρόμο.

Τα ζώα είναι όσο απρόβλεπτα όσο και ο άνθρωπος, οπότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι 100% σίγουρος αν ο σκύλος είναι ενοχλημένος ή περίεργος με το καινούριο ερέθισμα.

Συνήθως, το επίμονο βλέμμα σε συνδυασμό με αυτιά προς τα πάνω σημαίνει περιέργεια.

8. Στόμα τεντωμένο προς τις άκρες

Το στόμα του σκύλου σου δείχνει πως αισθάνεται.

Στις άκρες του στόματος του σκύλου υπάρχουν οι περισσότεροι μύες που ευθύνονται για τις εναλλαγές των εκφράσεων.

Ο σκύλος είναι συνήθως πιο ήρεμος όταν το στόμα του είναι μισάνοιχτο και χαλαρό.

Οταν είναι «σφιγμένο» και τεντωμένο οριζόντια προς τις άκρες, είναι συχνά ένδειξη άγχους ή φόβου. Αν τα χείλη του είναι τεντωμένα με φορά προς τα κάτω και δείχνει υπερβολικά τα δόντια του, κράτα μια επιφύλαξη, καθώς μάλλον έχει αγριέψει.

9. Ερμητικά κλειστό στόμα

Κάποιος εκνευρίστηκε

Κάποιοι άνθρωποι όταν είναι εκνευρισμένοι σφίγγουν τα χείλη τους. Ετσι και τα σκυλιά.

Ο «εκνευρισμός» του σκύλου, ωστόσο, δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα μπορεί να έχει. Γι′ αυτό αν παρατηρήσετε ερμητικά κλειστά χείλη στο ζώο να είστε επιφυλακτικοί.

Οπως αναφέραμε παραπάνω, τα κλειστά χείλη σε σχήμα V δηλώνουν στρες ή δυσφορία.

Με τα «κυματιστά» χείλη, συνήθως, σας ζητούν να τα αφήσετε μόνα τους.

10. «Ενοχο» ύφος

Το ύφος της «συγγνώμης»

Σίγουρα μπορείς να αναγνωρίσεις την έκφραση «ενοχής» του σκύλου σου όταν κάνει κάποια ζημιά.  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πραγματικά αισθάνεται ένοχος. Απλώς διαισθάνεται ότι με αυτό τον τρόπο θα ηρεμήσει τα νεύρα σου.

Και πως καταλαβαίνει ότι «πιάνει» αυτό το ύφος; Γιατί έχει καταγράψει τις δικές σου αντιδράσεις στο παρελθόν!

11. Κεφάλι που γέρνει και σηκωμένα φρύδια

Τι είναι αυτό, άραγε;

Το συναίσθημα πίσω από τα σηκωμένα φρύδια και τα ορθάνοιχτα μάτια είναι η έκπληξη. Κάποια σκυλιά, μάλιστα, σηκώνουν μόνο το ένα φρύδι.

Οταν γέρνουν το κεφάλι τους πιθανόν να είναι από περιέργεια. Για παράδειγμα, σε αυτή την στάση συγκεντρώνονται για να καταλάβουν από που προέρχεται κάποιος παράξενος ήχος.

Επίσης, το κάνουν αυτό για να δείξουν ότι μας ακούνε. Γενικά, είναι μια ξεκούραστη στάση γι′ αυτά.

Οι σκύλοι εξελίσσονται όσο παιρνούν τα χρόνια, καθώς η αμοιβαία κατανόηση και επικοινωνία είναι το «κλειδί» για μια υγειή σχέση ανάμεσα στο κατοικίδιο και το αφεντικό του.

Πηγή huffingtonpost.gr/