O Ίλον Μασκ προσέλαβε στη SpaceX μια 14χρονη ιδιοφυΐα

Η τελευταία πρόσληψη του Ίλον Μασκ για τη διαστημική του εταιρία, SpaceX είναι ο 14χρονος πτυχιούχος μαθηματικών, επιστήμης των υπολογιστών και μηχανικής Κάιραν Κουάζι. Το IQ του τον ‘βάζει’ στο 0.01% του γενικού πληθυσμού

Ο Κάιραν Κουάζι (Kairan Quazi) είναι 14 χρόνων. Οι γονείς του έχουν ενημερώσει πως μιλούσε -με πλήρεις προτάσεις- από όταν ήταν 2 ετών. 

Ήταν συντονισμένος με το National Public Radio στο νηπιαγωγείο και μιλούσε με τους δασκάλους και τους συμμαθητές του για τις ιστορίες που άκουγε.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στους Los Angeles Times, στα 9 ένιωσε πως το σχολείο δεν είχε κάποια ιδιαίτερη πρόκληση να του προσφέρει. Όλα του φαίνονταν πολύ εύκολα.

Μετά ένα IQ test που έδειξε πως η νοημοσύνη του αγοριού βρίσκεται στο 0.01% του γενικού πληθυσμού (ένας στους 1157 ανθρώπους, με σκορ μεγαλύτερο του 135), οι δάσκαλοι, οι γονείς και ο παιδίατρος του συμφώνησαν πως η γενική εκπαίδευση δεν επαρκούσε για τον Κάιραν.

Οι γονείς του, του εξήγησαν πως “η ιδιοφυΐα είναι μια δράση. Απαιτεί την επίλυση μεγάλων προβλημάτων που έχουν ανθρώπινο αντίκτυπο”.

Έγινε δεκτός στο Las Positas Community College.

Δηλαδή, από μαθητής τρίτης δημοτικού έγινε φοιτητής, με το φόρτο των εργασιών και των μελετών να τον κάνουν να νιώθει πως “υπήρχε μια λογική. Μάθαινα πράγματα του επιπέδου που έπρεπε να μαθαίνω”.

Στα 10 αναζητούσε με τη μητέρα του, εταιρίες στις οποίες θα μπορούσε να κάνει πρακτική άσκηση. Έστειλε σε πολλές. Μόνο μια του απάντησε: το Εργαστήριο Έρευνας Ευφυών Συστημάτων της Intel Labs,  εταιρία τεχνολογίας που ανήκει στο Fortune 100.

Εκείνο το διάστημα  ήλθε για πρώτη φορά σε πρακτική επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική εκμάθηση, κατά τη διάρκεια της πρακτικής του σε. Όπως δήλωσε ο καιρός που πέρασε στο “άλλαξε την τροχιά της καριέρας μου. Σε μια θάλασσα από όχι, ο Lama Nachman, διευθυντής του Εργαστηρίου είπε το ένα ναι και άνοιξε μια πόρτα που άλλαξε τα πάντα”.

Στο κοινοτικό κολέγιο εξασφάλισε πτυχίο στα μαθηματικά, με επαίνους. Στη διετία της φοίτησης του, έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα σε -μεγαλύτερους- συμφοιτητές του. Ήταν μάλιστα, ο πιο περιζήτητος.

Στα 11 ‘μεταπήδησε’ στο Santa Clara University της Καλιφόρνια, για να σπουδάσει επιστήμη των υπολογιστών και μηχανική. Σε ένα μήνα θα πάρει πτυχίο.

Θα γίνει ο νεαρότερος απόφοιτος στην 172χρονη ιστορία του πανεπιστημίου. Βάσει του Oldest.org θα είναι ο 6ος μικρότερος σε ηλικία απόφοιτος κολεγίου στην ιστορία των ΗΠΑ.

O έφηβος αυτός είναι η τελευταία πρόσληψη που έκανε ο Ίλον Μασκ στην SpaceX. Μετά δυο συνεντεύξεις που έγιναν σε ένα μήνα, του έδωσε τη θέση του Μηχανικού Λογισμικού στην ομάδα της Starlink.

Ο Κουάζι είχε σχολιάσει πως “η SpaceX είναι από τις σπάνιες εταιρείες που δεν χρησιμοποίησαν την ηλικία μου ως αυθαίρετο και ξεπερασμένο πληρεξούσιο για ωριμότητα και ικανότητα”.

Όταν ανήρτησε στη σελίδα του στο Linkedin τις εξελίξεις, η πλατφόρμα τον ενημέρωσε πως ‘κατεβάζει’ τη σελίδα του, γιατί δεν είναι 16.

Ευχαριστεί όλους τους μέντορες του στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Intel που του έδωσαν ευκαιρίες, χωρίς να εστιάζουν στην ηλικία του. Όπως έγραψε στα social networks “είμαι για πάντα ευγνώμων που αναγνωρίσατε την αξία μου, εμπιστευτήκατε τις ικανότητές μου και επενδύσατε στην ανάπτυξή μου. Είμαι ενθουσιασμένος που θα μεταφέρω αυτά τα πολιτιστικά μαθήματα στην καριέρα μου, όπως ετοιμάζομαι για τον Ιούλιο και τη δουλειά στην SpaceX”.

Επόμενος στόχος του Μασκ είναι ο Proxima Centauri b

Την Κυριακή 11/6 αστρονόμοι ενημέρωσαν πως προέκυψαν νέα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι υπάρχει εξωπλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ωκεανό και άρα μπορεί να είναι κατοικήσιμος, σε απόσταση μόλις 4.2 εκατομμυρίων ετών φωτός (40 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη.

Έγινε η ανάρτηση της ανακάλυψης στο Twitter και ο Μασκ σχολίασε “είναι πρακτικά δίπλα μας”.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γης (ναι, επέστρεψε στην κορυφή αυτής της λίστας) έχει μιλήσει πολλές φορές για το ενδιαφέρον του να εξελίξει την ανθρωπότητα σε “πολυπλανητικό είδος”, μέσω της εταιρίας του SpaceX -με μετοικήσεις που θα γίνουν τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να τον αφήσει αδιάφορο η τελευταία μελέτη για τον Proxima Centauri b που ανακαλύφθηκε το 2016 και έκτοτε μελετάται για το αν μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή.

Ο Μασκ έχει εκφράσει συχνά τις ανησυχίες του για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ανθρωπότητας, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία αυτοσυντηρούμενων αποικιών σε άλλους πλανήτες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συνέχισης του είδους μας.

Η SpaceX είναι μέχρι στιγμής στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών, αναπτύσσοντας τον επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο Starship με σκοπό τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίου σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Παρόμοια με το φεγγάρι της Γης, ο πλανήτης είναι ‘αγκυροβολημένος’ λόγω βαρυτικών δυνάμεων, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια πλευρά του είναι πάντα στραμμένη προς το μητρικό του αστέρι.

Τα υπολογιστικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη λειτουργούν ως αποτελεσματική μεταφορά θερμότητας, έτσι ώστε η σκοτεινή πλευρά του να μην είναι μόνιμα παγωμένη.

Παρ’ ότι είναι κοντά μας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανάπτυξη τεχνολογίας (από το πρόγραμμα DEEP-IN) που θα επιτρέψει σε ανθρώπους να ταξιδέψουν εκεί.

Πηγή: news247.gr