Νευροεπιστήμονες έκαναν μια «απροσδόκητη» ανακάλυψη – Εντόπισαν την αιτία του παιδικού αυτισμού

Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται διαταραχές όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια στα παιδιά, ανοίγοντας την πόρτα για πιθανές νέες θεραπείες.

Η φλεγμονή στον εγκέφαλο κατά την πρώιμη παιδική ηλικία είχε συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια. Αλλά οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σύνδεση ήταν ασαφείς.

Τώρα οι ερευνητές του Μέριλαντ έχουν εντοπίσει πώς αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα και την ανάπτυξή τους, προσφέροντας έναν πιθανό μηχανισμό για αυτή τη συσχέτιση. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στις 12 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Στην έρευνά τους, η ομάδα διεξήγαγε μια μεταθανάτια ανάλυση των εγκεφαλικών ιστών από 17 παιδιά – οκτώ που είχαν πεθάνει από καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονή και εννέα που είχαν υποστεί ατυχήματα.

«Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες», δήλωσε στο Newsweek ο Seth Ament, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Maryland’s Medicine Institute of Neuroscience Discovery.

‘Οι δότες στο δείγμα μας εμφάνισαν οξεία φλεγμονή από αιτίες όπως η εγκεφαλίτιδα και οι σοβαρές κρίσεις άσθματος. Επιπλέον, ορισμένοι δότες εντοπίστηκαν ότι εμφάνισαν φλεγμονή επειδή τα ιατρικά τους αρχεία έδειχναν τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων’.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με ανωμαλίες στην παρεγκεφαλίδα -το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κίνηση, την ισορροπία, την κινητική μάθηση και την ομιλία- έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να επικεντρώσει την έρευνά της σε αυτόν τον τομέα.

«Κοιτάξαμε την παρεγκεφαλίδα επειδή είναι μια από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που άρχισε να αναπτύσσεται και μια από τις τελευταίες που έφτασε στην ωριμότητά της, αλλά παραμένει ανεπαρκώς μελετημένη».

Αφού εξέτασε τα κύτταρα της παρεγκεφαλίδας, η ομάδα ανακάλυψε ότι δύο συγκεκριμένοι τύποι εγκεφαλικών κυττάρων που βρέθηκαν σε αυτήν την περιοχή ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στη φλεγμονή του εγκεφάλου – οι νευρώνες Golgi και οι νευρώνες Purkinje.

«Οι νευρώνες Purkinje και Golgi έχουν κρίσιμες λειτουργίες», είπε ο Ament. «Κατά την ανάπτυξη, οι νευρώνες Purkinje σχηματίζουν συνάψεις που συνδέουν την παρεγκεφαλίδα με άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνώση ή τον συναισθηματικό έλεγχο, ενώ οι νευρώνες Golgi συντονίζουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων εντός της παρεγκεφαλίδας.

Πηγή: hellas-now.com