Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε μυστηριώδης μούμια ενός αγοριού με χρυσή καρδιά

Η ακτινολόγος Σάχα Σαλέμ από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και οι συνεργάτες της κοίταξαν ψηφιακά τη μικρή, καλυμμένη με χρυσό μούμια και ανακάλυψαν 49 φυλαχτά

Εκτός από το γεγονός ότι οι επιστήμονες βρήκαν έναν χρυσό σκαραβαίο 3 εκατοστών στη σωματική κοιλότητα της μούμιας, που συμβόλιζε την καρδιά, ανακάλυψαν επίσης μια χρυσή γλώσσα στο κρανίο, ένα φυλαχτό δίπλα στο πέος και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και κεραμικά με έντονα χρώματα.

Επιγραφές από το αιγυπτιακό βιβλίο των νεκρών

Η καρδιά του αγοριού παρέμεινε στο στήθος του ως πνευματικό σύμβολο, λένε οι ειδικοί, όπως συνηθίζεται με τις αιγυπτιακές μούμιες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι τα φυλαχτά προστάτευαν τον νεκρό κατά τη διάρκεια του επίπονου ταξιδιού προς τη μετά θάνατον ζωή.

«Η οικογένεια του αγοριού του παρείχε μια πολύ ακριβή ταρίχευση για να τον προετοιμάσει κατάλληλα για το υπόγειο ταξίδι και να φτάσει στη μετά θάνατον ζωή με ασφάλεια, όπως σανδάλια για να βγει από τον τάφο και μια χρυσή γλώσσα για να μιλάει μετά θάνατον», δήλωσε η Σαλέμ, επικαλούμενη το New Scientist.

«Το μεγάλο χρυσό φυλαχτό σκαραβαίος – (σκαθάρι της κοπριάς) είναι πραγματικά κάτι απίστευτο και στην πλάτη του υπάρχουν χαραγμένα σημάδια που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν επιγραφές και ξόρκια», πρόσθεσε ο γιατρός.

Φαίνεται δηλαδή ότι ανάμεσά τους υπάρχουν στίχοι από το αιγυπτιακό βιβλίο των νεκρών, στο οποίο γράφεται ότι η καρδιά του σκαραβαίου χρειάζεται για να ηρεμήσει η αληθινή καρδιά όταν οι θεοί την κρίνουν στο δρόμο προς τη μετά θάνατον ζωή.

Πηγές: novosti.rs, newscientist.com