Το «Όραμα 2035» του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την κυπριακή οικονομία

Το «Όραμα 2035» του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την κυπριακή οικονομία

Τη βούληση της Κυβέρνησής του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευτεί το όνομα της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ, στους Δελφούς.

Στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Invest Cyprus, που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αντοχές και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας ότι παρά τη δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία, μέχρι το 2035, που στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η ενέργεια.

Επεσήμανε, επίσης, τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου, και υπογράμμισε τις υποδομές που διαθέτει η κυπριακή ναυτιλία.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναπτύσσεται ραγδαία και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Για τον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αναπτύσσεται, με την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, κάτι που παρέχει ευκαιρίες για επενδύσεις στους τομείς των υποδομών και των υπηρεσιών.

«Η Κυβέρνησή μας πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα, ωστόσο έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης με τολμηρές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, κεφαλαιοποιώντας πλήρως την έρευνα και την τεχνολογία αξιοποιώντας το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι μια από τις κυριότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησής του είναι η προώθηση μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης που στοχεύει στη μείωση του διοικητικού βάρους στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, διατηρώντας την ίδια ώρα την ελκυστικότητα του συστήματος.

Αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υιοθετεί πλήρως τη σχετική Συμφωνία της ΕΕ, με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσθέτοντας ότι παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί σειρά δράσεων για την ομαλή ψηφιακή μετάβαση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες της χώρας να διατηρήσει ένα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, όπως και με τις ΗΠΑ, με τους οποίους η Κύπρος διαθέτει στρατηγική σχέση. Έχουν, πρόσθεσε, ενισχυθεί οι σχέσεις μας και με την Ιαπωνία, αλλά και με την Ινδία, την οποία, όπως είπε, προτίθεται να επισκεφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τη συμμετοχή και ομάδας επιχειρηματιών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένοι στη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων δράσεων ώστε να προστατευτεί η φήμη της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο, μεταξύ άλλων, με την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου και των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Νωρίτερα, σήμερα, στους Δελφούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Rumen Radev, καθώς και με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ.

Στοίχημα να καταστεί η Κύπρος πρότυπο εξωστρέφειας και συνεργασίας, είπε ο ΠτΔ

Τη βούλησή του να μετατραπεί η Κύπρος σε πρότυπο εξωστρέφειας και συνεργασίας στην περιοχή, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές της προοπτικές και ενισχύοντας τον συνδετικό ρόλο της μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και ΕΕ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας για το σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον προκλήσεων και αστάθειας που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι τόσο η ΕΕ, όσο και κάθε κράτος-μέλος βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, αναφορικά με την Κύπρο σημείωσε ότι βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική απόφαση, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα καθορίσει το κατά πόσο θα επιλέξουμε την εσωστρέφεια και την απομόνωση ή θα τολμήσουμε να αναδειχτεί η χώρα μας, που είναι και κράτος-μέλος της ΕΕ αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ως πρότυπο εξωστρέφειας, ανάπτυξης και συνεργασίας», τόνισε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι μολονότι ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια ιδιάζουσα συγκυρία, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μια πολιτική «ενίσχυσης της συνεργασίας, αναζωογόνησης της πολυμέρειας και θεσμοθέτησης του διαλόγου».

«Αυτή εκτιμώ ότι είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα αν θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον παραδειγματικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πολυμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας, στα οποία μετέχουν η Κύπρος και Ελλάδα, τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν ότι οι συνέργειες είναι «ο μόνος δρόμος που μπορεί να δημιουργήσει πραγματική ελπίδα για το αύριο».

Αναφερόμενος στη βούλησή του για μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τον κομβικό ρόλο της χώρας, η οποία λειτουργεί ως «είσοδος και εκπρόσωπος των κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδική αναφορά έκανε και στον ενεργειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να βρει ακόμα πιο ενισχυμένη τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής για την Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Συνεπώς, αναβαθμισμένος θα είναι δυνητικά και ο ρόλος της Κύπρου ως της φυσικής και ουσιαστικής γέφυρας για προώθηση αυτής της αμοιβαία επωφελούς σχέσης αρκεί και εμείς ως κράτος να είμαστε έτοιμοι ως προς όλες τις συνιστώσες ισχύος μιας χώρας και τη διεθνή μας αξιοπιστία», συμπλήρωσε.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολυμερούς και εξωστρεφούς πολιτικής είναι ικανή να «ενισχύσει και τις προσπάθειές μας για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό», εκτίμησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως «ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής του». Σε αυτό το επίπεδο αναφέρθηκε στη επιδίωξή του για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, όπως ξεκαθάρισε.

«Ειδικότερα, στόχος μας είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης με ένα περιεχόμενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, προς επίτευξη αυτού η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί σχετικό έγγραφο πολιτικής, με κομβικό σημείο την πρόταση για τον διορισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάβει τα ηνία προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν αναφερόμαστε στη συνολική επίλυση του Κυπριακού, δεν μιλάμε μόνο για την αφαίρεση του συρματομπλέγματος που διαχωρίζει το έδαφος και τον λαό, και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, πρωτίστως αναφερόμαστε στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμα διαμενόντων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που δεν έχουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, διαμονής, εργασίας, ιδιοκτησίας», τόνισε ο ίδιος.

Σε σύντομη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, που ακολούθησε μετά την ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνησή του «η μη επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί επιλογή». Όπως σημείωσε, «η συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων είναι καταστροφική για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και είναι αρνητικότατη για την περιοχή». «Από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν δεδομένα επίλυσης», τόνισε.

Ταυτόχρονα, στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρίστατο στη συζήτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή και διαχρονική στήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Τέλος, ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία σημείωσε ότι ευχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι από τις εκλογές και στις δύο περιπτώσεις «να προκύψουν σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις».

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε την κλήρωση της Hellas Sat για δύο φοιτητές, έναν από την Κύπρο και ένα από την Ελλάδα, οι οποίοι θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του Falcon 9-SpaceX.

Πηγή: ΚΥΠΕ