Σαρωτική νίκη ΝΔ-Μητσοτάκη, «σαφές μήνυμα αυτοδυναμίας»: Δεν θα κρατήσει τη διερευνητική, εκλογές στις 25 Ιουνίου

Ο εκλογικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί σημείο-σταθμό στην πολιτική ιστορία της χώρας, πιστοποιεί την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Οι πολίτες με συντριπτικό τρόπο έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, τα οποία όχι απλώς δεν ήταν ανέφελα, αλλά χαρακτηρίστηκαν από πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί. Έστειλαν, επίσης, ένα ξεκάθαρο μήνυμα για μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, αποδοκιμάζοντας την εναλλακτική πρόταση που είχε καταθέσει στο εκλογικό σώμα η αντιπολίτευση για σχήματα συνεργασίας τα οποία έμοιαζαν ευκαιριακά, παράταιρα και βραχύβια.

Μητσοτάκης: «Πολιτικός σεισμός» το αποτέλεσμα των εκλογών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πολιτικό σεισμό» για να περιγράψει μια νίκη με σχεδόν 21 μονάδες από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που κατρακύλησε στο 20%, την ώρα που η ΝΔ αύξησε περαιτέρω τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019 και πλησίασε ακόμα και την αυτοδυναμία υπό συνθήκες απλής αναλογικής. Κάτι που έμοιαζε ουτοπικό και δεν έμπαινε καν στη συζήτηση πριν γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα. Όταν προς το τέλος της εβδομάδας ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκης, Θανάσης Νέζης, αποτιμώντας το κλίμα της προεκλογικής περιόδου από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και τα όσα του μετέφεραν τοπικά στελέχη για την ανταπόκριση των θέσεων της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες μιλούσε για ποσοστό πέριξ του 40%, σχεδόν κανένας δεν τον πίστευε. Ακόμα και όταν ο Αμερικανός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνμπεργκ, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες δικές του αναλύσεις που προέβλεπαν ως «ταβάνι» της ΝΔ το 41%, οι περισσότεροι το θεωρούσαν υπεραισιόδοξη εκτίμηση. Τα στελέχη του κόμματος που βρίσκονταν στην Πειραιώς άρχισαν να πληροφορούνται από νωρίς το μεσημέρι τα στοιχεία που έδειχναν μια καθαρή νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι περισσότεροι δεν πίστευαν στα αυτιά τους για το τελικό μέγεθος. Τις τελευταίες ημέρες ήταν διάχυτη η αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, όμως το «double score» της τελικής επικράτησης ήταν πρωτόγνωρο.

Η ΝΔ θέλει αυτοδυναμία με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής
Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωση μίλησε για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι πολιτικές διαδικασίες προκειμένου να δοθεί «οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της», δίνοντας το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, λειτουργώντας θεσμικά, όπως είχε προαναγγείλει, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μόλις τον καλέσει η κυρία Σακελλαροπούλου και θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν σκοπεύει όμως να την κρατήσει για πολύ, αφού στη συνέχεια αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να καλέσει στο τηλέφωνο τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να μην αναζητήσει τρόπους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που κατά την άποψή του «παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα». Αντιθέτως, σκοπεύει να προσφύγει εκ νέου σε εκλογές, διεκδικώντας -με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής αυτή τη φορά- αυτοδυναμία, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει «μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας». Άλλωστε, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης αυτής της επιλογής, καθώς, όπως σημείωσε, οι πολίτες ενέκριναν την πρότασή του για «αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτό σημαίνει ότι θα επιταχυνθεί στο μέγιστο δυνατό από την πλευρά του η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με στόχο να κλείσει ο εκλογικός κύκλος το συντομότερο δυνατόν και οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου αντί της 2ας Ιουλίου.

Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στα στελέχη της ΝΔ
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες και ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς το εσωτερικό της παράταξής του, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί «αλαζονεία και έπαρση». Είναι ένας από τους κινδύνους που επισήμαναν πολλά στελέχη χθες το απόγευμα όταν άρχισε να προδιαγράφεται η σαρωτική νίκη και που ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι ελλοχεύει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντιθέτως, ζήτησε από όλους να συνεχίσουν να λειτουργούν «με οδηγούς τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά και τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει».

Πηγή: iefimerida.gr