Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ αλλάζουν το παιχνίδι – Πλειοψηφία προς Μαυρογιάννη βλέπουν τα επιτελεία

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία διαθέτουν τα επιτελεία, φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ κινείται προς τη στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ξεκάθαρη τοποθέτηση Ιωάννη Κασουλίδη υπέρ Μαυρογιάννη, με άξονα το Κυπριακό

Με το σημερινό debate το οποίο διοργανώνουν τα πέντε μεγάλα κανάλια συμπεριλαμβανομένου και του ΡΙΚ, ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων για την προεδρία δίνουν έως και την υστάτη μια σκληρή μάχη για να κερδίσουν το μομέντουμ στη βάση και των όσων έχουν προηγηθεί από τη νύχτα του πρώτου γύρου. Όλα πλέον εστιάζονται στην καθοριστική τελευταία πράξη του προεκλογικού, στο ένα και πλέον τέταρτο του εκλογικού σώματος από τον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Με την απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος, η μάζα αυτή των ψηφοφόρων συμπεριφέρεται με δυναμικά χαρακτηριστικά τα οποία αλλάζουν την επικρατούσα έως την περασμένη εβδομάδα παράσταση νίκης, δημιουργώντας συνθήκες μιας μάχης με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.

Η μεγάλη αλλαγή

Η έκβαση της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ έχει κυριολεκτικώς αναποδογυρίσει τις εξελίξεις. Το σημαντικό ωστόσο στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι ότι η έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση του μεγαλύτερου κόμματος, ο υποψήφιος του οποίου απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αναμένεται να καθορίσει κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και το ποιος θα κερδίσει τον θώκο. Αυτή η εκτίμηση πλέον είναι καθολικώς αποδεχτή, τόσο από τα δύο επιτελεία που παλεύουν στον δεύτερο γύρο, όσο και από τα εμπλεκόμενα κόμματα.

Η σημασία της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο δυναμικός τρόπος που έχει παρθεί και η διαδραστική της επίδραση στις μεγάλες μάζες των συναγερμικών ψηφοφόρων, εκτιμάται ότι αποβαίνουν καθοριστικές στη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών στην κάλπη.

Ποια είναι η εικόνα που συναντάται αυτήν την ώρα στον ΔΗΣΥ;

  • Η απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση αλλά επί της ουσίας η στάση μεγάλης μάζας ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, η οποία φαίνεται να λειτουργεί με όρους πολιτικής αυτοσυντήρησης της παράταξής τους.
  • Η θέση ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και δεν καταγράφεται στην απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση, εντούτοις αποτελεί τη βασική αιτία της ήττας του κόμματος αλλά και της προσπάθειας διάσπασης των ενεργών κομματικών δυνάμεων.

Στόχος και παρεμβάσεις

Στον ΔΗΣΥ, όπως εκτιμάται, έχει επικρατήσει κατά τρόπο πλειοψηφικό ανάμεσα σε στελέχη πρώτης γραμμής, περιφερειακά στελέχη και γεωμετρικά αυξανόμενο ποσοστό στους κομματικούς ψηφοφόρους, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η επιχειρηματολογία μιας μεγάλης μερίδας στελεχών, βεβαίως όχι όλων, αλλά πλειοψηφικά υπέρτερων δυνάμεων, είναι ότι το κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρούς σκοπέλους σε σχέση με τη συνοχή του, αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικρατήσει. Στην επιχειρηματολογία αυτή προστίθεται πλέον και η επιθετική προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη από την Κυριακή το βράδυ, να καθορίσει τις αποφάσεις του κόμματος ο οποίος, αν και απέτυχε να οδηγήσει στη στήριξη Χριστοδουλίδη, συνεχίζει να παρεμβαίνει με διάφορους τρόπους στην εκλογική διαδικασία και κυρίως στον επηρεασμό της κρίσιμης μάζας των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αυτό το οποίο στην ουσία συμβαίνει σε σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη, είναι η επιβεβαίωση της πραγματικής διάθεσής του να προωθήσει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη αντιπαραθετικά προς την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος από την αρχή της προεκλογικής, ενώ μετά τον πρώτο γύρο ενέτεινε με στοιχεία συνωμοτικής διάθεσης την πίεσή του για να πετύχει τον αρχικό του στόχο για επικράτηση Χριστοδουλίδη:

  • Οι τρεις απανωτές συσκέψεις στο προεδρικό μέσα σε μερικές ώρες με στόχο να υποσκάψει τις κινήσεις για ψήφο κατά συνείδηση και να οδηγήσει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου σε ψήφο υπέρ Χριστοδουλίδη. Το μπαράζ πιέσεων Αναστασιάδη δεν βρήκε καθόλου σύμφωνο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ο ίδιος ομολόγησε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.
  • Η πρωτοφανής παραδοχή του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε μαζί του τη νύχτα των εκλογών για να τον συγχαρεί για την «αποτελεσματική στήριξή» του στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μια δήλωση η οποία εν τη αφελεία ή τον πολιτικό αμοραλισμό του Ν. Παπαδοπούλου αποτυπώνει στην πράξη την κραυγαλέα στάση του Νίκου Αναστασιάδη υπέρ Χριστοδουλίδη και την ταυτόχρονη υπόσκαψη από τον επίτιμο της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Η κίνηση Αναστασιάδη προς Νικόλα Παπαδόπουλο προφανώς φιλοδοξούσε όπως ανοίξει με το ΔΗΚΟ η συζήτηση για να υπάρξουν πιέσεις προς επηρεασμό της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος πάντως, με διαρροή της προεδρίας στο ΚΥΠΕ, εμφανίζεται να είναι έτοιμος κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας να σχολιάσει και την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για ψήφο κατά συνείδηση. Επιμένει, εν ολίγοις, στην πολιτική του για παρεμβάσεις στη διαδικασία, κυρίως με κατεύθυνση τους ψηφοφόρους του κόμματος, αισθανόμενος προφανώς ότι αλλάζουν τα δεδομένα εντός του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με ευρήματα κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ κινείται με γεωμετρική πρόοδο υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη, σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, ενώ το υπόλοιπο μοιράζει ανάμεσα στην αποχή και την ψήφο σε Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο Κασουλίδης ψηφίζει Μαυρογιάννη

Εξόχως σημαντική αποτέλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Με δηλώσεις στη μεσημεριάτικη εκπομπή του ΑΝΤ1, ο ΥΠΕΞ ήταν σαφής αναφορικά με τη δική του προτίμηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι θα κάνει την υπέρβασή του και θα ψηφίσει τον Α. Μαυρογιάννη. Σημείωσε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι εκείνος ο πολιτικός ο οποίος «μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό καλύτερα και ο οποίος θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη του διεθνούς παράγοντα, ότι πράγματι εμείς επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού».

Όπως υποστήριξε ο κύριος Κασουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης «είναι γνωστός και χαίρει εκτίμησης στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη και δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα τραβήξουν πίσω επειδή είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος χειρίζεται το Κυπριακό».

Πηγή: politis.com.cy