Νετανιάχου: «Το Ισραήλ κάνει ότι μπορεί για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Γάζα»

Τι δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

ο Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, όπως το να ρίχνει φυλλάδια για να τους προειδοποιήσει να φύγουν», δήλωσε χθες Πέμπτη 16/11 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προσπάθειές να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων δεν ήταν επιτυχημένες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS των ΗΠΑ ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν οι θάνατοι Παλαιστινίων στο πλαίσιο της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης ενδέχεται να τροφοδοτήσουν με μίσος τη νέα γενιά.

«Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας θάνατος διότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πάθουν κακό οι άμαχοι, ενώ η Χαμάς κάτι ό,τι μπορεί για να πάθουν κακό», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Στέλνουμε φυλλάδια, τους παίρνουμε τηλέφωνο στα κινητά τους και τους λέμε: “φύγετε”. Και πολλοί έφυγαν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Νετανιάχου: «Δεν τα καταφέραμε»

«Το άλλο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά θύματα μεταξύ των αμάχων. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: τις λιγότερες δυνατές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά, δυστυχώς, δεν το καταφέρνουμε», είπε επίσης ο Νετανιάχου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 11.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότερα από 4.700 παιδιά συγκαταλέγονται στη λίστα ων νεκρών.