Μπήκαμε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στην Κύπρο, τόσο από τις κατεχόμενες περιοχές όσο και δια θαλάσσης μετά από σχετική άδεια από το Υπουργείο Άμυνας το οποίο και ευχαριστούμε, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ, οι οποίες βρίσκονται πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας. Σκοπός μας να γνωρίσουμε δια ζώσης τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και να ενημερωθούμε για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

The FGS ‘’LA FAYETTE’’ as well as naval and air SAR units of the Republic of Cyprus on 19 November, 2015 take part in the Aeronautical SAR Exercise under the operational control and coordination of the Joint Rescue Coordination Center (JRCC) Larnaka, in close cooperation with the French frigate. The main objective of the Aeronautical Exercise is the planning and execution of a joint SAR exercise, in order to promote Personnel & Rescue Units capabilities and readiness, for effective response in SAR missions and other humanitarian operations, occurring also on account of the migration flow from the Middle East, within the Republic of Cyprus Search and Rescue Region (SRR). The scenario deals with a simulated “Maritime Accident” in which the Cyprus National SAR Plan “NEARCHOS” would be immediately implemented by the JRCC Larnaka in order to confront the situation. Specifically, the exercise will focus on daylight SAR operations, “MEDEVAC” emergency drills and deck-landing of the SAR Helicopters of the Republic of Cyprus onboard the FGS “LA FAYETTE”.

Η περιοχή του Κάβο Γκρέκο αποτελεί το κυριότερο σημείο θαλάσσιας εισόδου μεταναστών στην Κύπρο. Μάθαμε ότι στις περιπτώσεις κινδύνου όπου απαιτείται η πραγματοποίηση επιχείρησης διάσωσης αυτών των ανθρώπων, τον συντονισμό των αεροναυτικών μέσων και του προσωπικού που επιχειρούν, τον έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης και με την ευκαιρία αυτή, μετά από σχετική άδεια από το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο και ευχαριστούμε, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ, οι οποίες βρίσκονται πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας. Σκοπός μας να γνωρίσουμε δια ζώσης τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και να ενημερωθούμε για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Το ΚΣΕΔ αποτελεί το συντονιστικό φορέα του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα και προσωπικό πέραν των είκοσι υπηρεσιών, που βρίσκονται σε ετοιμότητα για διάσωση οποιουδήποτε ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω αεροπορικού ή ναυτικού ατυχήματος, σε οποιοδήποτε σημείο της Περιοχής Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Το Κέντρο στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, το οποίο κατά την υπηρεσία του στο ΚΣΕΔ, λαμβάνει εξιδεικευμένη εκπαίδευση για είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθορίζονται τα αεροναυτικά μέσα του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης και κυρίως είναι τα ελικόπτερα της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Κυπριακής Αστυνομίας (ΜΑΕΠ), τα Πολεμικά Πλοία και σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το εξιδεικευμένο προσωπικό και μέσα της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟκΥΠΥ, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επιπλέον αρκετές Κυβερνητικές Υπηρεσίες όπως το Τμήμα Δασών, η Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Αλιείας, αποτελούν τις επικουρικές δυνάμεις, ενώ σημαντική είναι και η εθελοντική συμβολή ιδιωτικών εταιρειών με το προσωπικό, τα σκάφη και τις υποδομές τους σε περίπτωση σοβαρού ναυτικού ή αεροναυτικού ατυχήματος.

Το Κέντρο λειτουργεί καθ’ όλο το 24ώρο, 365 μέρες του έτους και είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κάθε κλήση κινδύνου που θα λάβει στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα και μέσα επικοινωνιών.

Από το 1995 μέχρι τον Ιούλιο 2023 έχουν διασωθεί συνολικά 6709 άνθρωποι υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ κατά τη διάρκεια των 1070 επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Στα στατιστικά συμπεριλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός προσφύγων οι οποίοι καταφθάνουν στην Κύπρο μέσω θάλασσας.

Πώς αξιολογούνται τα περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης και πως ενεργοποιείται το Σύστημα.

Μόλις ληφθεί μια πληροφορία ότι κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή λόγω ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος, αξιολογείται και σε περίπτωση οπού διαπιστωθεί ότι υφίσταται πραγματική κατάσταση κινδύνου, το Κέντρο άμεσα κινητοποιεί στην περιοχή τα αεροναυτικά μέσα και το προσωπικό που βρίσκεται σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχείρησης Ε-Δ και παροχή βοήθειας στο άτομο που κινδυνεύει.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος ανταπόκρισης και να βελτιστοποιηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Ε-Δ, το ΚΣΕΔ διεξάγει σε τακτική βάση κοινές ασκήσεις με ναυτικές και αεροπορικές μονάδες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γειτονικά κράτη, αλλά και τρίτων κρατών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτικά αναφέρεται οτι έχουν πραγματοποιηθεί κοινές ασκήσεις Ε-Δ με τη Δανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Λίβανο, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Παράλληλα με την κύρια αποστολή του και λαμβανομένου υπόψη τις δυνατότητες του Κέντρου, έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία και άλλα συναφή
με την Ε-Δ καθήκοντα, όπως είναι η διανομή δορυφορικών πληροφοριών ασφαλείας ναυσιπλοΐας, η παροχή εκπαίδευσης Ε-Δ αλλά και ο ορισμός του ΚΣΕΔ ως σημείου επαφής με την Κ.Δ για καταστάσεις ανάγκης που θα προκύψουν στις πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

Το προσωπικό του ΚΣΕΔ βρίσκεται σε καθημερινή ετοιμότητα καθ’ όλο το 24ωρο για να παρέχει υπηρεσίες Έρευνας – Διάσωσης σε συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποια ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Παράλληλα καθημερινά με τις δράσεις του, συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Κ.Δ για να καταστεί πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οι προκλήσεις και η αστάθεια είναι συνεχιζόμενη.