Ισπανία: Η Mar Galcerán γράφει ιστορία, γίνεται η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down

Για περισσότερα από 20 χρόνια η Galcerán εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος στη Βαλένθια, βοηθώντας πιο πρόσφατα στη χάραξη πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς.

Για δεκαετίες αγωνιζόταν για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση. Η πρόοδος που σημείωσε, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

Η Mar Galceran, 45 ετών, γίνεται η πρώτη Ισπανίδα βουλευτή με σύνδρομο Down. «Είναι πρωτοφανές», δήλωσε στον Guardian, και προσθέτει πως «Η κοινωνία αρχίζει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Αλλά είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος».

Όταν η Galcerán ήταν 18 ετών, εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), αφού την προσέλκυσε αυτό που περιέγραψε ως αγκαλιά της παράδοσης. Σταδιακά ανέβηκε στον κομματικό μηχανισμό. Η αφοσίωσή της απέδωσε καρπούς τον περασμένο Μάιο, όταν προστέθηκε ως το 20ό όνομα στον κατάλογο των υποψηφίων που το ΡΡ κατέβασε στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Η είδηση ότι η Galcerán είχε λάβει μια έδρα στο περιφερειακό κοινοβούλιο ήρθε αμέσως μετά. «Καλώς ήρθες Mar», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του PP της περιοχής, Carlos Mazón. «Σπουδαία νέα για την πολιτική, ξεπερνώντας τα εμπόδια.»

Το επίτευγμα αυτό έβαλε την Galcerán στους ανθρώπους με σύνδρομο Down που παρά τα πολλά εμπόδια και τις αναποδιές έχουν καταφέρει να εισέλθουν στον κόσμο της πολιτικής.

Το 2020, η Éléonore Laloux έγινε το πρώτο άτομο με τη γενετική διαταραχή στη Γαλλία που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου της βόρειας πόλης Arras, ενώ ο Ιρλανδός Fintan Bray έγραψε ιστορία μετά την εκλογή του σε πολιτική θέση στη χώρα το 2022.

Στην Ισπανία, τον δρόμο της Galcerán στην πολιτική άνοιξε η Ángela Bachiller, η οποία κατάφερε το 2013 να γίνει η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας με σύνδρομο Down στη βόρεια πόλη Valladolid. Ωστόσο, η Galcerán μπορεί να είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα ενταχθεί σε περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ισπανική ομοσπονδία του συνδρόμου Down.

«Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλον», δήλωσε ο Agustín Matía Amor της Down España. «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα παράδειγμα πραγματικής ένταξης» Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι το επίτευγμα ήταν επίσης μια αντανάκλαση των δεκαετιών που η Galcerán είχε περάσει δουλεύοντας για να προωθήσει τη θέση των ατόμων με σύνδρομο Down στην Ισπανία.

Πηγή: huffingtonpost.gr