Lady Amarena

Της Βέρας Κοσμά

Η Σιμόνη Λόντου μαζί με το κοκτέιλ της «Her Majesty» έκλεψαν τις εντυπώσεις στον παγκύπριο διαγωνισμό Lady Amarena και εκπροσώπησε την χώρα μας σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ιταλία.

Αν σταθείς σε μια γωνιά του bar και παρατηρήσεις την Σιμόνη επί το έργον, θα παρατηρήσεις ενδεχομένως τρία πράγματα. Ότι είναι μία σχετικά ήρεμη δύναμη, ότι οι κινήσεις της γίνονται χωρίς υπερβολές ακόμα κι όταν γίνονται με ταχύτητα και ότι οι συνεργάτες της την εμπιστεύονται με κλειστά μάτια.

Πολύ συχνά θα ακούσεις τους ανθρώπους που συναναστρέφονται μαζί της να λένε πως η Σιμόνη Λόντου βάζει ψυχή και τέχνη στα κοκτέιλ της. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που οι δικοί της άνθρωποι της πρότειναν να κάνει το επόμενο βήμα και να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. «Δεν είχα λάβει ποτέ μέρος σε κάποιο αντίστοιχο διαγωνισμό ούτε είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου μέχρι μια μέρα μια πολύ καλή φίλη μου έφερε μια πρόσκληση για τον διαγωνισμό Lady Amarena και μου είπε πως αν ήθελα μπορούσα να συμμετέχω. Δεν είχα κάτι να χάσω έτσι αμέσως σκέφτηκα ‘’why not?’’».

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διεξάγεται παγκόσμια από την Ιταλική εταιρία Fabbri και έγινε εδώ στη Κύπρο μέσω του Κυπριακού οργανισμού μπάρτεντερ (Cy.B.A). Υπήρχε πολύς ανταγωνισμός, ήρθαν κοπέλες από όλη τη Κύπρο και η κάθε μια με το δικό της μοναδικό κοκτέιλ. Στο stage bar ανέβαιναν με την σειρά και η κάθε μία έφτιαχνε και παρουσίαζε το ποτό της στην κριτική επιτροπή, αλλά και στο κοινό που τους εμψύχωνε.

Το κόκτειλ της είναι κάτι που αντιπροσωπεύει την ίδια: «Ήθελα κάτι να με αντιπροσωπεύει, κάτι δυνατό, ποιοτικό και να είναι κάτι που θα διάλεγα να πιώ αν το έβλεπα σε κάποιο μενού. Έτσι, ήμουν σίγουρη για το βασικό υλικό μου, το ουίσκι, που είναι και το αγαπημένο μου. Σε συνδυασμό με τα υποχρεωτικά υλικά που καθόριζε η εταιρία, πειραματίστηκα και δημιούργησα το ‘’ Her Majesty’’».

Όταν άκουσε πως ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού της πήρε λίγη ώρα να το συνειδητοποιήσει: «Πραγματικά δεν το πίστευα. Μόλις ακούστηκε το όνομα μου εγώ απλά τα ‘χασα για κάποια δευτερόλεπτα προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει. Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη και για μένα ήταν μια επιβεβαίωση ότι είμαι καλή σε αυτό που αγαπώ και κάνω για επάγγελμα».

Η Σιμόνη σπούδασε στο Μάντσεστερ στην Αγγλία όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στην εγκληματολογία. «Πάντα μου άρεσαν τα μυστήρια και από μικρή έλεγα ότι ήθελα να γίνω ντετέκτιβ, και έτσι έκανα», μας αναφέρει.

Επειδή ήταν αδύνατο με το που τελείωσε τις σπουδές της να βρει αμέσως δουλειά στον κλάδο της έπρεπε να εργαστεί σε άλλο τομέα. Έτσι ξεκίνησε να εργάζεται σαν barista σε κάποιες καφετέριες και αργότερα όταν έπρεπε να εργαστεί σε café-bar μπήκε στη ζωή της το bartending, το οποίο ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

«Practice makes perfect», είναι το μότο της Σιμώνης. Τα χρόνια εργασίας της και εμπειρίας πίσω από το μπαρ την βοήθησαν να εξελιχτεί και να αναπτύξει διάφορες τεχνικές έχοντας πάντα για κινητήρια δύναμη το πάθος της για το bartending. Όσο για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας καλός bartender σύμφωνα με την ίδια πρέπει να έχει ΠΑΝΤΑ ένα καθαρό πόστο, να είναι γρήγορος και να μην βάζει όρια στη φαντασία του. Όλα τα άλλα μαθαίνονται πολύ εύκολα.

Επόμενοι στόχοι της είναι να λάβει μέρος σε όσο πιο πολλούς διαγωνισμούς γίνεται και μέσω αυτού να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως εξάλλου μας αναφέρει: «Η μεγάλη αγάπη της είναι τα ταξίδια, το καλό φαγητό και το καλό ποτό, και όταν συνδυάζει και τα τρία μαζί είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο».