Hovig

Τον Hovig θα τον παρομοίαζα σαν ένα καλό βαρελίσιο κόκκινο κρασί, το οποίο έχει βγει απ’ την οροσειρά των Απέννινων της Τοσκάνης. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο πιο ώριμος γίνεται. Κάθε φορά που συζητώ μαζί του, μου βγάζει μία σιγουριά και έναν επαγγελματισμό, καθώς ο ίδιος, ως δημιουργός, περνάει ώρες φτιάχνοντας κάθε φορά και έναν ιδιαίτερο «καμβά». Πέρα απ’ αυτό, θα έλεγα ότι μαζί μ ’αυτόν, ωριμάζει και η φωνή του. Και φυσικά είναι από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει.

Του Ζανέττου Λουκά

Θέλω να σε γυρίσω πάρα πολλά χρόνια πίσω, στα παιδικά σου χρόνια και λόγω των ημερών θα ήθελα να μας πεις ποια είναι τα πιο όμορφα καλοκαίρια που έχεις περάσει ως παιδί;

Τα καλοκαίρια Των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι να τα περνάω στις αλάνες της γειτονιάς που μεγάλωσα και με τους φίλους μου να παίζουμε, μέχρι αργά το βράδυ. Θυμάμαι με τις αδερφές μου να τρώμε μεσημεριανό μπροστά στην τηλεόραση και να περιμένουμε τις αγαπημένες μας εκπομπές να ξεκινήσουν. Έχω ωραίες αναμνήσεις από το κολυμβητήριο της γειτονιάς, αλλά και τις Κυριακές, σε κάποια κοντινή παραλία με μία παγωνιέρα, η οποία ήταν γεμάτη με καρπούζια και χαλούμι. Απλά, όμορφα και ξέγνοιαστα χρόνια, χωρίς μεγάλες έγνοιες όπως σήμερα.

Σου λείπουν αυτά τα χρόνια;

Ναι! Σίγουρα μου λείπουν. O άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να νοσταλγεί και να αναπολεί. Δεν έχω όμως κανένα παράπονο, έχω ζήσει πολύ όμορφα καλοκαίρια και στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό που δούλευα. Θα είχα παράπονο αν δεν τα ζούσα και αν δεν είχα ωραίες αναμνήσεις απ’ αυτά.

Τι πιστεύεις ότι χάθηκε από τότε μέχρι σήμερα; 

Είμαι παιδί των 90’s και σίγουρα, όταν κάνω τις συγκρίσεις, ανακαλύπτω ότι η ζωή είναι πάρα μα πάρα πολύ διαφορετική. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ αν ήταν καλύτερα ή χειρότερα. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα κακά της. Θεωρώ όμως πως σήμερα έχουμε τη βοήθεια της τεχνολογίας σε μεγάλα επίπεδα, ενώ παράλληλα έχουμε και την ελευθερία, που ίσως να μην υπήρχε παλαιότερα. Θα έλεγα ότι είμαστε τυχεροί άνθρωποι. Θα ‘θελα όμως να έχω πιο έντονη μνήμη από εκείνα τα χρόνια. Να τα είχα ζήσει πιο έντονα.

Σε ποια δημιουργική φάση βρίσκεσαι αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο είμαι σε πολύ καλή και δημιουργική φάση. Έχω αρκετές εμφανίσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, κάτι που με κάνει πάρα πολύ χαρούμενο. Μας είχε λείψει πάρα πολύ, τα τελευταία δύο χρόνια, η επικοινωνία με τον κόσμο στις ζωντανές εμφανίσεις. Φέτος όπου παίζουμε γίνεται χαμός. Διασκεδάζουμε τον κόσμο και διασκεδάζουμε κι εμείς μαζί τους και αυτό είναι που έχει σημασία.

Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο για τη συνέχεια;

Προς το παρόν είμαι συγκεντρωμένος στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Είμαι συνεχώς απασχολημένος και προσπαθώ να κρατάω μία γεμάτη ατζέντα για όλο το καλοκαίρι. Ίσως το φθινόπωρο που θα ηρεμήσουν τα πράγματα και θα κλειστώ στο στούντιο να κυκλοφορήσω και ένα καινούργιο τραγούδι.

Ως δημιουργός και ως καλλιτέχνης τι σου αρέσει περισσότερο στο επάγγελμα σου;

Σίγουρα η σχέση που δημιουργείς με το κοινό στα τόσα χρόνια είναι το κάτι μαγικό. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να ξέρεις πως ο άλλος ήρθε να σε ακούσει ζωντανά και ξεχνιέται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τουλάχιστον έστω και για λίγη ώρα. Είναι σπουδαίο πράγμα να βλέπεις απ’ τον κόσμο την αγάπη και την εκτίμηση του προς εσένα και το έργο σου.

Σε ενοχλεί που υπάρχει πειρατεία στη μουσική δισκογραφία; Θα προτιμούσες να ήταν όπως παλαιότερα; (πχ βινύλια ή cd)

Το θέμα της πειρατείας είναι τεράστιο κεφάλαιο. Θεωρώ πως από τη στιγμή που μπήκε το YouTube στη ζωή μας και στην μετέπειτα πορεία ακολούθησαν οι πλατφόρμες streaming όπως το iTunes, Spotify κ.α. τα πράγματα αλλάξανε. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πλέον η μουσική έχει περάσει στο ηλεκτρονικό κομμάτι. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πλέον για έναν καλλιτέχνη να βγάζει χρήματα από τα τραγούδια. Τώρα εάν είναι δίκαια η μοιρασιά είναι άλλο θέμα.

Έχουμε τη χαρά να σε απολαμβάνουμε αρκετά συχνά τόσο πέρυσι αλλά και φέτος σε μαγαζιά της επαρχίας μας. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ναι ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια τις Κυριακές εμφανίζομαι στο «KALIΦI» και από τον Ιούνιο θα εμφανίζομαι και για κάποιες Παρασκευές. Είναι ένα πολύ ωραίο μαγαζί σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό, σε μια απ’ τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού μας. Είμαι πάρα μα πάρα πολύ χαρούμενος για αυτή την συνεργασία και είμαι σίγουρος πως θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Ο κόσμος το απολαμβάνει και το ίδιο απολαμβάνουμε και εμείς μαζί του.

Ο κόσμος το απολαμβάνει αρκετά. Διασκεδάζει και μεταφέρεται σε ένα άλλο κλίμα. Πως εσύ το καταφέρνεις αυτό;

Ο κόσμος το απολαμβάνει επειδή απολαμβάνω και εγώ αυτό που κάνω. Οι ζωντανές εμφανίσεις είναι η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού. Τίποτα δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου εάν το κοινό είναι αμέτοχό. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει, κι εμείς οι καλλιτέχνες το ίδιο. Στο «KALIΦI» γίνεται χαμός, και το απολαμβάνω με όλη μου την καρδιά.

Έχοντας περάσει από τη διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ποια ήταν η άποψη σου για τον φετινό διαγωνισμό;

Ο φετινός διαγωνισμός θα μπορούσα να πω πως είχε αρκετά καλά τραγούδια. Ακούστηκαν διάφορα για τη διοργάνωση, αλλά συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Πάντα ακούμε και κάτι. Σίγουρα θα ήθελα να δω και να ακούσω ένα παραδοσιακό και ιδιαίτερο κομμάτι, αλλά και να νιώσω περισσότερο ότι η κάθε χώρα στέλνει κάτι «δικό της» και όχι απλά ένα αγγλικό beat που ακολουθεί τα σημερινά μουσικά δεδομένα. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό.

Το τραγούδι της Κύπρου σου άρεσε; Θεωρείς ότι δίκαια δεν πέρασε στην τελική φάση;

Θεωρώ πως το τραγούδι της Κύπρου γενικά ήταν αρκετά καλό. Δεν ξέρω αν ήταν δίκαιο που δεν πέρασε στην τελική φάση. Ήταν ένα όμως ένα ραδιοφωνικό τραγούδι.

Θα ξαναπήγαινες σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision αν σου δινόταν η ευκαιρία;

Ναι βεβαίως και θα ξανά πήγαινα. Πιστεύω πως έχω αρκετά πράγματα να δώσω ακόμα σαν καλλιτέχνης. Πλέον είμαι πολύ πιο ώριμος και μεστωμένος για να εκπροσωπήσω την χώρα μου. Θα το ήθελα πολύ.

Σε έχει βοηθήσει κάποιος στα πρώτα στάδια της καριέρας σου ώστε να καταφέρεις να φτάσεις εκεί που ήθελες;

Σίγουρα αν πω όχι θα αδικήσω αρκετούς ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει και στηρίξει. Σε γενικές γραμμές όμως πιστεύω πως, ότι έχω καταφέρει το έχω καταφέρει με πάρα πολλή δουλειά. Και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Με ποιο τραγουδιστή/τρια ή δημιουργό θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς;

Η λίστα είναι ατελείωτη. Υπάρχουν αρκετοί τραγουδιστές που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους. Μία που μου έρχεται τώρα στο μυαλό μου είναι σίγουρα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, την οποία εκτιμάω τόσο ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο.

Που θα πας διακοπές φέτος;

Φέτος τον Ιούλιο θα βρίσκομαι στο Παρίσι για να παρακολουθήσω την συναυλία των Coldplay. Είναι κάτι που πάντα το ήθελα. Και φέτος που έχουνε βγει για περιοδεία είπα πως δεν το χάνω με τίποτα.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news