H Τέχνη της Ξενοδοχειακής Οικονομίας

Η Άντρη Βορκά, εργάζεται ως Executive Housekeeper και ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου “Η Τέχνη της Ξενοδοχειακής Οικονομίας” ως συντονίστρια, έχοντας την γενική επιμέλεια της ΄υλης και των κεφαλαίων.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Η Άντρη, από το 1988 εργάζεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μετά το πέρας των σπουδών της στο Reception and House- keeping Management, είχε εργαστεί σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, στην επαρχία Λάρνακας και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Έχοντας περάσει από όλες τις εποπτικές βαθμίδες του τμήματος Housekeeping, από το 1999 εργάζεται σε διευθυντικό επίπεδο ως Executive Housekeeper. Τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και παράλληλα, είναι εισηγήτρια σεμιναρίων στον κλάδο του Housekeeping. Επιπλέον, ανήκει ως μέλος στις Τεχνικές Επιτροπές της ΑνΑδ, για τη συγγραφή των προτύπων ΣΕΠ (Σύστημα Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων ) και είναι αξιολογήτρια στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι συσχετισμένο με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF). Από το 2011 μέχρι και σήμερα, είναι και η Executive Housekeep- er στο ξενοδοχείο Napa Plaza στην Αγία Νάπα. To 2014, υπήρξε εκ των πρωτεργατών στην ίδρυση του Συνδέσμου Επαγγελματιών Housekeepers CYHA και είναι η Πρόεδρος του, μέχρι και σήμερα. Ο Cyprus Housekeepers Association, ιδρύθηκε το 2014 ως μη κερδοσκοπικός και μη συνδικαλιστικός επαγγελματικός σύνδεσμος. Κίνητρο για την ίδρυση του, ήταν η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις επαγγελματίες του χώρου, η αναβάθμιση των γνώσεων και υπηρεσιών τους, μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση τους, από τις διάφορες ημερίδες και εκθέσεις του συνδέσμου.

Η Άντρη ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Η Τέχνη της Ξενοδοχειακής Οικονομίας», έχοντας την γενική επιμέλεια της ύλης και των κεφαλαίων. Ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε για να αναδείξει την ολιστική προσέγγιση του τμήματος Ξενοδοχειακής Οικονομίας. Να καθορίσει τις γραμμές και τα πρότυπα που πρέπει να κινούνται τα τμήματα αυτά, βάσει και όλων των εμπλεκομένων προτύπων διασφάλισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, που προ απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του τμήματος. Το τμήμα Ξενοδοχειακής Οικονομίας, αποτελεί την καρδιά μιας μονάδας φιλοξενίας και η αποτελεσματική λειτουργία του, είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιλογής του χώρου αλλά κυρίως και επανάληψης των φιλοξενουμένων τους. Η καθαριότητα και η υγιεινή, αποτελούν βασικά κριτήρια αξιολόγησης από τους πελάτες. Έτσι ως Σύνδεσμος Επαγγελματιών Housekeepers CYHA, έχουν ως βασικό στόχο να διασφαλίσουν τα υψηλά επίπεδα υπηρεσιών από τις μονάδες τους, σε όλα τα τμήματα Housekeeping ανεξαρτήτως αστέρων και κατηγορίας. Η καθαριότητα και η υγιεινή, είναι αναγκαίο να είναι προτεραιότητα όλων.

Η νεκρή περίοδος της πανδημίας, ήταν το κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου «Η Τέχνη της Ξενοδοχειακής Οικονομίας». Μετά από μια προσωπική εισήγηση της Άντρης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου Επαγγελματιών Housekeepers CYHA, για να πραγματοποιηθεί μία ομαδική δουλειά ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και μελέτης με σκοπό να ετοιμαστεί μια ύλη όπου θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο υφιστάμενες στα τμήματα τους, όσο και νέα άτομα που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στο χώρο. Τέσσερα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποδέχτηκαν την εισήγηση της Άντρης. Διαθέτοντας ατέλειωτες ώρες μελέτης για τη διασταύρωση βιβλιογραφιών σε συνδυασμό πάντοτε με τις γνώσεις και την εμπειρία που ήδη διέθεταν, κατορθώσανε μέσα από μια πολύ όμορφη, αρμονική συνεργασία και ιδιαίτερα μέσα από την αγάπη που διαθέτουν για το επάγγελμα, να ολοκληρώσουν τη συγγραφή σε 18 μήνες και ανέδειξαν την αξία που αρμόζει σε ένα τόσο πολύμορφο και απαιτητικό τμήμα.

Η συγγραφική ομάδα αποτελείται από την Εύα Κοφτερού, Σκεύη Αγαθοκλέους, Μαρία Καπνουλλά και την Άντρη Βορκά. Η Εύα Κοφτερού, με την πολύτιμη εμπειρία της και κυρίως την έγνοια της για συνέχιση του κλάδου αυτού, με έντονο προβληματισμό το ότι δεν εισέρχονται νέοι στην βιομηχανία αυτή, έδωσε την ώθηση να προσεγγίσουν τη συγγραφή του βιβλίου ολιστικά και να ανοίξουν τα κλειστά πλαίσια που ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι κινείται το τμήμα αυτό. Η Σκεύη Αγαθοκλέους, εργάζεται ως Executive Housekeeper και αφορά μία νέα, δυναμική προσωπικότητα που αγαπά τον κλάδο που υπηρετεί. Μέσα από την πολύτιμη εμπειρία της και τις γνώσεις της, βοήθησε στη συλλογή πολλών πληροφοριών για τα κεφάλαια της ύλης που συγκέντρωσαν. Η Μαρία Καπνουλλά, ενεργή Γενική Προϊσταμένη, με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και με ιδιαίτερο ζήλο για τη δημιουργία του βιβλίου, στήριξε με τον δικό της αξιοσημείωτο τρόπο την επίτευξη του έργου αυτού. Η Άντρη Βορκά, ως συντονίστρια και έχοντας την γενική επιμέλεια της ύλης και των κεφαλαίων που θα αναλύανε, συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου.

Αφορά ένα καινοτόμο βιβλίο, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις τόσο των πελατών όσο και των προτύπων. Καλύπτει τις νέες τεχνοτροπίες και εξοπλισμούς και όλα τα θέματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί και να γνωρίσει το τμήμα Ξενοδοχειακής Οικονομίας. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο προς πώληση μέσω του Συνδέσμου Επαγγελματιών Housekeepers CYHA.

Το βιβλίο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον κάθε επαγγελματία που θέλει να γνωρίσει το τμήμα σε βάθος. Απευθύνεται σε νέους φοιτητές Ξενοδοχειακής Διοίκησης, Διοίκησης Φιλοξενίας ή Διοίκησης Τμήματος Ξενοδοχειακής Οικονομίας αλλά και σε υφιστάμενους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μέσα από τα 25 κεφάλαια του, αναλύεται ο άγνωστος αλλά μαγικός κόσμος της Ξενοδοχειακής Οικονομίας. Μέσα από τις σελίδες του, ξεδιπλώνεται ένας κόσμος άγνωστος για πολλούς. Η δική τους προσπάθεια είναι να μεταφέρουν στους αναγνώστες, αλλά και να παρουσιάσουν το δικό τους δύσκολο έργο. Με την ελπίδα να βρούνε συνεχιστές του έργου τους, από ανθρώπους που θα το πονέσουν, θα το αγαπήσουν και θα το εξελίξουν περισσότερο.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news