H Μόσχα – Της Κωνσταντίνας Παύλου

Της Βέρας Κοσμά

Η φωτογράφος Κωνσταντίνα Παύλου ταξιδεύει στη Μόσχα μια ανάσα πριν την πανδημία του κορονοϊού και μας περιγράφει τις εντυπώσεις της.

Προορισμός:

Μόσχα. Είναι η πόλη που σε σαγηνεύει και σου «κλέβει» τη στιγμή! Ιδιαίτερα εάν είσαι φωτογράφος βρίσκεσαι στην πιο φανταχτερή πόλη που δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για την τέλεια λήψη. Η κάθε γωνιά είναι μια φωτογραφία, σε κάθε βόλτα ακόμη και προσπαθείς να ζήσεις τη στιγμή απολαμβάνοντας την θέα, σε αναγκάζει να τα βλέπεις όλα μέσα από τον φακό για να πάρεις μαζί σου αυτά τα χρώματα.. να κάνεις δική σου αυτή την αρχιτεκτονική.. να κρατήσεις τις δικές σου εικόνες φεύγοντας! Η Μόσχα είναι πρωτεύουσα της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου, της Ρωσίας. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει περίπου 11.5 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους και αποτελεί την πατρίδα των περισσότερων εκατομμυριούχων του κόσμου.

Τι διαφορετικό είχε η Μόσχα από τους υπόλοιπους προορισμούς; 

Με την πρώτη ματιά φτάνοντας στην πόλη νιώθεις έναν αναπάντεχο ενθουσιασμό κοιτάζοντας τα υπέροχα κτήρια, τις όμορφες εκκλησίες, την πολύχρωμη διακόσμηση με φωτάκια που ξεπροβάλλουν σε δρόμους και πλατείες! Είναι σαν να περπατάει κανείς μόνιμα σε ένα Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Η πρώτη ματιά μόλις φτάνεις στην πόλη, είναι ακριβώς λες και σε ρούφηξε μια μηχανή του χρόνου και ξαφνικά πλέον υπάρχεις σε ένα παραμυθένιο τοπίο μιας άλλης εποχής!

Τι σου έκανε περισσότερο εντύπωση επισκεπτόμενη τη Μόσχα:

Είχαμε επισκεφθεί την πόλη λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία σε όλο τον κόσμο και κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι σε κάθε ξενάγηση είχαμε μια πρωτόγνωρη άνεση και οι δρόμοι ήταν ήσυχοι, χωρίς τον συνηθισμένο χαμό που γίνεται σε τόσο διάσημα μνημεία και αξιοθέατα. Η ξεναγός μας, μας είπε ότι υπό άλλες συνθήκες θα περιμέναμε στις ατελείωτες ουρές τουριστών και κυρίως Κινέζων, μέχρι να έρθει η σειρά μας. Ήτανε τότε που δεν είχαμε καν στο μυαλό μας την υποψία ότι αυτή η πανδημία θα φτάσει μέχρι τα σπίτια μας, και παρά τον ενθουσιασμό μας ότι τα κάναμε όλα άνετα και εύκολα, λίγες μέρες μετά συνειδητοποιοήσαμε τις συνέπειες που προκάλεσε ο ιός στον τουρισμό και πόσο τυχεροί ήμασταν που ταξιδέψαμε λίγο πριν την καραντίνα και το κλείσιμο των αεροδρομίων.

Κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι που μας προτείνεις να επισκεφθούμε όταν και εφόσον πάμε στη Μόσχα:

Τα αξιοθέατα και τα μνημεία σε αυτή την πόλη είναι αμέτρητα και αξίζει πραγματικά έστω να τα παρατηρήσεις, περπατώντας ή κάνοντας βόλτα με κάποιο από τα πλοιάρια του ποταμού Μόσχοβα από όπου πήρε και το όνομα της η πόλη. Το Κρεμλίνο της Μόσχας, ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, η Κόκκινη Πλατεία, το θέατρο Μπολσόι, το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν και η γέφυρα Bolshoy Kamenny είναι σίγουρα μερικά από τα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος στην Μόσχα. Η Μόσχα, δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι ταξίδι στον χρόνο και την τέχνη, είναι η απόδειξη το πώς μπορεί να γίνει ζεστή και πανέμορφη μια τεράστια πόλη με ψυχρό κλίμα και παγερούς χειμώνες. Σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς!