«Aξίζω και μπορώ να είμαι ευτυχισμένος»

Η Χριστίνα Τοφινή μέσα από την εκπαίδευση της στη Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, μοιράζεται μαζί μας τη δική της οπτική για το δρόμο προς την ευτυχία και τη σημαντικότητα της Ψυχοθεραπείας στη ζωή μας.

Πως πήρες την απόφαση να ακολουθήσεις την Ψυχοθεραπεία;

Ευλογημένοι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό που αγαπούν. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με έβλεπα σε μία θέση μέσα από την οποία να μπορώ να στέκομαι δίπλα στους ανθρώπους. Ποτέ δεν σκάλωσα στο γιατί, αγαπούσα τόσο πολύ αυτό το κομμάτι. Για μένα ήταν κάτι σαν φυσική προέκταση του εαυτού μου, το να αγαπώ δηλαδή και να σέβομαι τους ανθρώπους. Μέσα από την εκπαίδευση μου στη Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, μου δίνεται η δυνατότητα να είμαι συνοδοιπόρος στο ταξίδι της ζωής των ανθρώπων, προς την αναζήτηση νέων οπτικών και λύσεων από τα υποκειμενικά αδιέξοδα της ζωής. Πιστεύω με όλη μου τη καρδιά, πως κάθε άνθρωπος αξίζει να έρθει σε επαφή με την εσωτερική του δύναμη και να ψάξει τι είναι αυτό που το κρατά πίσω από όσα μπορούν να τον κάνουν ευτυχισμένο.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Ως θεραπευτική διαδικασία δημιουργεί ένα εμπιστευτικό χώρο και πλαίσιο μέσα στο οποίο δίνεται η δυνατότητα σε ένα άτομο, ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να παρατηρήσουν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν από που προέρχονται οι συμπεριφορές τους και να τροποποιήσουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση για τους ίδιους τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους.

Γιατί να ξεκινήσω Ψυχοθεραπεία; Σε ποιους απευθύνεται;

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε πως δυσκολευόμαστε να πάμε παρακάτω. Σ ́αυτές ακριβώς τις στιγμές που αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι σε κάποιον να μιλήσεις, που νιώθεις παγιδευμένος και ανήσυχος, που επηρεάζεται ο ύπνος σου, οι διατροφικές σου συνήθειες, η δουλειά σου, οι σχέσεις σου και η καθημερινότητά σου, τότε είναι που αξίζει το κόπο να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία. Η Ψυχοθεραπεία απευθύνεται στο καθένα από εμάς ξεχωριστά με απώτερο σκοπό την αυτό-βελτίωση και τη προσωπική ανάπτυξη.

Πόσες συνεδρίες Ψυχοθεραπείας θα χρειαστεί να κάνω;

Πρόκειται για ένα ερώτημα πολλών ανθρώπων στο οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει στο καθένα από εμάς. Σίγουρα ο στόχος της Ψυχοθεραπείας δεν είναι ο πελάτης να εξαρτηθεί από τη διαδικασία. Στη Ψυχοθεραπεία χρειάζεται δέσμευση και ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας, παίρνοντας την ευθύνη για την αλλαγή που θέλουμε να επέλθει στη ζωή μας. Ως εκ τούτου οι συνεδρίες εξελίσσονται βάσει της συνειδητοποιημένης ή όχι επιλογής του πελάτη να συμμετέχει στη διαδικασία.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει Ψυχοθεραπεία;

Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και το να επιλέξεις έναν επαγγελματία για να μοιραστείς μαζί του δικά σου προσωπικά κομμάτια, δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Βάσει αυτού καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους που διστάζουν να εμπιστευτούν και να αφεθούν. Θέλω να σημειώσω όμως, πως η Ψυχοθεραπεία είναι ένας χώρος που εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σεβασμό προς το κάθε άνθρωπο. Κάθε άποψη και κάθε επιλογή είναι δεκτή απομακρύνοντας έτσι την κριτική στάση και εισάγοντας την έννοια της ευρείας αποδοχής. 

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους απευθύνεται κανείς στη Ψυχοθεραπεία;

Κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι καταφεύγουν στη Ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους, της πίεσης και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που προκαλούν έντονο συναισθηματικό πόνο. Την ίδια στιγμή στη Ψυχοθεραπεία αναζητούν τη δική τους προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία, τις δεξιότητες εκείνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση δυσκολιών και τραυματικών εμπειριών αλλά και στη διαχείριση του πένθους. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα άτομα, ζευγάρια και οικογένειες προσφεύγουν στη Ψυχοθεραπεία για την διευκόλυνση και εξέλιξη της μεταξύ τους επικοινωνίας. Οι γονείς συνήθως ενδιαφέρονται για την οργάνωση της σχέσης με τα παιδιά τους και τα άτομα αντιστοίχως για τη κατανόηση και βελτίωση της σχέσης με τον σύντροφο τους.

Γιατί πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην εύκολη λύση «θα πάρω ένα χάπι και θα λύσω το πρόβλημα μου;»

Ως Χριστίνα, ως άνθρωπος και ως εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια σέβομαι απόλυτα τη προσπάθεια που κάνει κάθε άνθρωπος για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Στη Ψυχοθεραπεία προτείνεται μια εναλλακτική οδός διαχείρισης των αναφερόμενων από τον πελάτη δυσκολιών, χωρίς όμως να αναιρείται ή να μειώνεται οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση.

Υπάρχει ευτυχία; Ποιο είναι το μυστικό;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα, είναι πως εγώ επιλέγω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και στέκομαι απέναντι στο πολυπόθητο αγαθό που λέγεται ευτυχία. Δυσκολίες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο εμείς εξελισσόμαστε και μεγαλώνουμε. Αυτή είναι άλλωστε και η πορεία της ζωής μας. Η ματιά όμως που βλέπουμε το κόσμο και τις δυσκολίες, η στάση και η συμπεριφορά μας απέναντι σ’ αυτές, οι σχέσεις που αναπτύσσουμε μέσα στις οποίες υπάρχουμε, μας ανοίγουν ή μας κλείνουν την πόρτα προς την ευτυχία. 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας – 99 160483

Σελίδα FB – Αξίζω – Χριστίνα Τοφίνη