Baby Tales!

Πόσο γρήγορα αλλάζει ένα βρέφος! Από τη γέννηση του δε χορταίνεις να το κοιτάζεις πόσο ανέλπιστα όμορφο και αθώο είναι. Οι γονείς προσπαθούν
να αποκομίσουν όσες περισσότερες στιγμές μπορούν. Αρκετοί επιλέγουν να φωτογραφίσουν το νεογνό τους μέσω μίας επαγγελματικής φωτογράφησης αποτυπόνωντας τις πρώτες μαγικές μέρες της γέννησής του. Η φωτογράφος Ιζαμπέλλα Κακουσιά ασχολείται εδώ και χρόνια με την επαγγελματική φωτογράφιση νεογνών και παράλληλα στηρίζει έντονα τον μητρικό θηλασμό καθώς θεωρεί ότι είναι ένα επιπλέον δώρο της φύσης για το παιδί.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου και το ενδιαφέρον σου για φωτογραφίες γύρω από τη θεματολογία των νεογέννητων και της εγκυμοσύνης;
O έρωτας ξεκίνησε σε ένα βιβλιοπωλείο στην Αθήνα το 2004 όταν σπούδαζα και κρατάει μέχρι σήμερα. Κι ήταν “έρωτας με την πρώτη ματιά”. Λάτρεψα τα υπέροχα μωράκια της διάσημης Αυστραλιανής φωτογράφου Anne Geddes σε ένα λεύκωμά της στα ράφια του βιβλιοπωλείου. “Μα, πως το κάνει αυτό;” αναρωτιόμουν. Οι πρώτες δοκιμές ξεκίνησαν πριν περίπου 11 χρόνια. Εκεί ήρθα αντιμέτωπη με κάτι τόσο τεχνικά δύσκολο που οφείλω να ομολογήσω πως αυτό ακριβώς ήταν που με έκανε να πεισμώσω και να ψάξω να μάθω πού κρύβεται το μυστικό. Έτσι ξεκίνησα να παρακολουθώ σεμινάρια από καταξιωμένους φωτογράφους νεογέννητων στο εξωτερικό. Ποτέ δεν σταματάω να βελτιώνω τις δεξιότητές μου και τις γνώσεις μου και όλα αυτά με βοηθούν στο να κατακτήσω με περισσότερη ευκολία την επιτυχία, να δημιουργήσω στο μωρό ασφάλεια και άνεση και έτσι να μου δώσει πανέμορφες φωτογραφίες. Η κάθε γυναίκα περνά την περίοδο αυτή διαφορετικά και μοναδικά. Μπορώ να πω πως αυτό το ταξίδι είναι κάπως γλυκόπικρο. Ίσως ξεκινήσει με δυσκολίες, με τις ορμόνες να παίζουν από τη μια άσπρο και από την άλλη μαύρο, όμως φτάνει στο τελικό στάδιο με τον ερχομό του μωρού όπου εμφανίζεται ξαφνικά μέσω αυτής της μοναδικής εμπειρίας μια απερίγραπτη αγάπη και αφοσίωση. Όλα αυτά λοιπόν θέλω να παρουσιάσω μέσα από τις φωτογραφήσεις της εγκυμοσύνης. Αυτή την «θυσία» που είναι ψυχική και σωματική. Αυτό το ιερό χάρισμα που έχει η γυναίκα.

Τι είναι αυτό που σε ευαισθητοποίησε σε αυτή τη θεματολογία;
Όταν λοιπόν και εγώ έγινα μαμά γοητευμένη από το θαύμα της νέας ζωής και τη μαγεία κάθε στιγμής που είναι τόσο φευγαλέα και πολύτιμη, ένιωσα την ανάγκη να χαρίζω στα νέα ζευγάρια αυτές τις λατρεμένες φωτογραφίες. Θυμάμαι πώς αισθάνθηκα όταν γεννήθηκε ο γιος μου. Πόσο ήθελα να φωτογραφίσω τα πάντα από την κάθε του κίνηση. Περνούσα τις μέρες μου μόνο κρατώντας τον και κοιτάζοντας το τέλειο μικρό προσωπάκι του. Θαυμάζω τον κόσμο των παιδιών και υποκλίνομαι με πόση επιδεξιότητα επικοινωνούν σε αυτό τον τόσο απαιτητικό κόσμο. Οι μικροί τους θόρυβοι, το λεπτό δέρμα τους, τα χαριτωμένα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά τους, τα χαμόγελά τους που εκπέμπουν αγνότητα και ευλογία.

Πόσο δύσκολο είναι να φωτογραφηθεί ένα νεογέννητο;
Η φωτογράφηση νεογέννητου είναι ένα θέμα το οποίο αγαπώ και κατέχει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου. Έπειτα από 11 χρόνια αλληλεπίδρασης με παιδιά ξέρω τι να περιμένω. Οφείλω να παραδεχτώ πως δεν είναι κάτι εύκολο, μα είναι αξιολάτρευτο και δεν το αλλάζω με τίποτα. Η φωτογράφιση νεογέννητου χρειάζεται υπομονή και πολλή γνώση. Τα νεογέννητα είναι ευαίσθητα και πρέπει να τυγχάνουν ορθής προσέγγισης. Η σωστή εκπαίδευση είναι απαραίτητη, γιατί διδάσκει ασφαλείς τεχνικές χειρισμού και γενική ασφάλεια. Είμαι πάντοτε καλά προετοιμασμένη πριν από μια φωτογράφηση και δουλεύω μόνο με μια ομάδα ανθρώπων που εμπιστεύομαι απόλυτα. Ο χώρος μας είναι ειδικά διαμορφωμένος για τέτοιου είδους φωτογραφήσεις και διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται, προκειμένου να γίνει σωστά η όλη διαδικασία. Είναι πολλές οι φορές που έχω δει τους γονείς πίσω μου αγκαλιασμένους και συγκινημένους, λέγοντάς μου πως ζουν μια συγκινητική εμπειρία και αυτό ειλικρινά μου χαρίζει τόση ευλογία και τόση γαλήνη που με ενθαρρύνει στο να συνεχίσω.

Γνωρίζουμε ότι στηρίζεις πολύ τον μητρικό θηλασμό. Ποια είναι ακριβώς η άποψη σου γύρω από αυτό το θέμα.

Ο μητρικός θηλασμός δεν έχει να κάνει με την άποψη του καθενός. Ο μητρικός θηλασμός είναι κάτι για το οποίο προνόησε η φύση. Οτιδήποτε προέρχεται από τη φύση είναι αξιοθαύμαστο και το υποστηρίζω όσο μπορώ. Ο θηλασμός για μένα είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω επιλέξει να πετύχω στη ζωή μου. Το φανταζόμουν ως κάτι εύκολο και το ονειρευόμουν σαν κάτι βγαλμένο από ταινία. Τελικά χρειάστηκε τεράστια προσωπική προσπάθεια, βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω μου, αλλά και από επαγγελματίες, προκειμένου το όνειρο αυτό να πραγματοποιηθεί. Είναι τόσο ρομαντικό όταν γίνεται και όσες μανούλες βρίσκουν το κουράγιο και την υπομονή να το δοκιμάζουν, έστω και για μια φορά, νιώθουν ευλογημένες. Αυτό μπορεί να κρατήσει από μια μέρα μέχρι όσα χρόνια η δυάδα αυτή το επιλέξει.


Πώς εσύ βλέπεις την Κύπρο σε σύγκριση με άλλα κράτη όσο αφορά τον μητρικό θηλασμό. Είναι ευαισθητοποιημένοι οι Κύπριοι; Αν όχι τι πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει;
Την πρώτη μου επαφή με τον κόσμο του θηλασμού την είχα πριν 8 χρόνια. Τα έφερε έτσι η τύχη που κράτησε τελικά μόνο 1 μήνα. Τότε, μπορώ να πω, πως τα πράγματα, όσον αφορά την ενημέρωση και την υποστήριξη γύρω από τον θηλασμό, δεν ήταν τόσο καλά. Τώρα, στο δεύτερο μου παιδάκι, νιώθω πως ο πλανήτης βρίσκεται σε μια εκστρατεία υποστήριξης του θηλασμού. Αυτό μου δίνει την ελπίδα πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο σωστά όσο περνά ο καιρός. Δυστυχώς, υπάρχουν πάντα στο χώρο της υγείας επαγγελματίες που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και επηρεάζουν αρνητικά τις μανούλες. Όμως η νέα γενιά ψάχνει, και θέλει να ενημερώνεται, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Είχε πει μια Ελληνίδα Βιολόγος / Μαία / Σύμβουλος μητρότητας, που θαυμάζω, σε μια ομιλία της: «Για να δουλέψουμε 35 χρόνια στη ζωή μας, σπουδάζουμε περίπου 8 χρόνια. Για να γίνουμε γονείς για μια ολόκληρη ζωή, δεν παρακολουθούμε ούτε ένα σεμινάριο» και αυτό το κρατάω πάντα στην άκρη του μυαλού μου. Θα συμβούλευα τα νέα ζευγάρια να πάρουν χέρι χέρι ο ένας τον άλλο και πορευτούν μαζί σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της γονεϊοκότητας, να «σπουδάσουν» όσο περισσότερο μπορούν για να μπορέσουν έτσι να εμπιστευτούν την αλάνθαστη φύση μας!

Πώς εσύ μέσα από τη δουλειά σου συμβάλλεις στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σε αυτό το θέμα;
Αυτή η ερώτηση με κάνει να κουνάω το κεφάλι χαμογελώντας γλυκά. Οι πελάτες μου είναι κατά 99% γυναίκες και πολλές από αυτές εγκυμονούσες ή νέες μανούλες. Όταν λοιπόν συναντώνται 2 μαμάδες, είναι σίγουρο ότι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους γύρω από τον κόσμο της μητρότητας. Μία από τις συζητήσεις τους, ειδικά σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, είναι και ο θηλασμός. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές ομιλίες, συνεδριάσεις, έχω διαβάσει άρθρα και βιβλία, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και έχω λάβει καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας γύρω από το θέμα του θηλασμού.


Έχεις λάβει μέρος σε διάφορους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς όσο αφορά τη φωτογράφιση νεογνών. Τι έχεις αποκομίσει από αυτό;
Έχω μέχρι στιγμής 18 διακρίσεις σε διεθνής διαγωνισμούς από τις οποίες οι 13 είναι στην κατηγορία Newborn και Child. Ανάμεσα σε αυτές κατέχω μια 1η και μια 3η θέση στην κατηγορία Newborn, δυο 2ες θέσεις στην κατηγορία Newborn και μια 3η θέση στην κατηγορία Child. Αυτές οι διακρίσεις με κατατάσσουν στη διεθνή κατάταξη ανάμεσα στους συνεργάτες του PWS (Photo Wed- ding Stories Greece). Το να συμμετέχω σε διεθνής διαγωνισμούς μου δημιουργεί μια έντονη επιθυμία να εξελιχτώ και να δω τα λάθη μου, να μπορώ να είμαι πάντα διακριτική και επιφυλακτική γιατί εκεί έξω υπάρχουν καταξιωμένοι φωτογράφοι στο είδος αυτό που αξίζουν θαυμασμό και σεβασμό για τη δουλειά που προσφέρουν. Είναι τιμή μου να έχω και εγώ μια θέση σε αυτή την κατάταξη.