3 λεπτά με τον Δήμο Γούμενο

Παραλίμνι/Ετών 44

Από τον Θεόδουλο Κουρούγιαννη

Τα παιδικά χρόνια του ∆ήμου Γούμενου ήταν γεμάτα ποδόσφαιρο στις αλάνες, σε γήπεδα που έφτιαχναν μικροί, δίπλα στη Λίμνη Παραλιμνίου, όπως όλοι
μας άλλωστε τον τότε καιρό και διάβασμα. Έπρεπε να βραδιάσει, να ακούσει τη φωνή της μητέρας του και μετά να γυρίσει στο σπίτι.

Πατέρας του ο Μιχαλάκης Γούμενος, πρώην ποδοσφαιριστής, αρχηγός και σημαία της Ε.Ν.Π. για 15 χρόνια και μητέρα του η Ελευθερία Γούμενου. Έχει όμορφες και φοβερές αναμνήσεις με την οικογένεια του, με γονείς που τους πρόσφεραν τα πάντα. Έχει δύο αδέρφια, τον Γιώργο και την ∆ήμητρα και είναι παντρεμένος με την Γιάννα και έχουν δύο παιδιά, την Μαρία και τον Μιχαήλ.Ο ∆ήμος από πολύ μικρός είχε βάλει στο μυαλό του θέλοντας και μη, το ποδόσφαιρο, όλη του η ζωή περιτριγυριζόταν από αυτό το όμορφο άθλημα. Έτσι στα 12 του χρόνια όντας οπαδός ξεκίνησε επίσης να παίζει και στις μικρές ομάδες της αγαπημένης του Ένωσης. Όχι πολύ αργότερα και μόλις 15 χρονών ξεκινά προπονήσεις με την 1η ομάδα. Τον Νοέμβρη του 1994 παίζει ως κεντρικός αμυντικός το 1ο του παιχνίδι σε αγώνα της 1ης κατηγορίας, με προπονητή τον Σλόποταν Βουτσέκοβιτς, εναντίον της Ομόνοιας Αραδίππου. Από τότε μέτρησε πάνω από 300 συμμετοχές στην ομάδα, 10 χρόνια αρχηγός και 6 συμμετοχές στην Εθνική Κύπρου. Συνεχίζει να είναι οπαδός της Ένωσης και ακολουθεί την ομάδα που αγάπησε
από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα. Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2015 στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου.

Αγωνίστηκε επίσης στον Ερμή Αραδίππου την σεζόν 2011-12 και στην Αγία Νάπα την χρονιά 2013-14. Το 2015 ιδρύσε μαζί με τον Κώστα Ηλία το Αγία Νάπα Soccer School, με 30 παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Έβαλαν ως στόχο την ανάδειξη του ντόπιου ποδοσφαιρικού ταλέντου και με φιλοδοξία να δημιουργήσουν στην Αγία Νάπα ένα φυτώριο ποδοσφαιριστών, που θα τροφοδοτήσει ομάδες στην Κύπρο και το εξωτερικό, δίνοντας το στίγμα της ποδοσφαιρικής ιστορίας της περιοχής. Μέλημα τους φυσικά είναι το κάθε παιδί που είναι μέρος των ακαδημιών να παίρνει χαρά, να διασκεδάζει και να κοινωνικοποιείται μέσα από τις προπονήσεις. Προτεραιότητας τους σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι η πρωτιά αλλά ούτε και ο ανταγωνισμός. Σήμερα στην ποδοσφαιρική σχολή συμμετέχουν πέραν των 200 παιδιών και οι ομάδες κάτω των 12 ετών λαμβάνουν μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα στην Κύπρο. Οι ηλικίες U14, U15, U16 και U17 σε συνολική βαθμολογία στην ανώτατη κατηγορία, μεταξύ των 10 καλύτερων ομάδων της Κύπρου έχουν τερματίσει στην 5η θέση.
Αξιοθαύμαστο επίτευγμα είναι ότι το 1/3 των ποδοσφαιριστών της 1ης ομάδας της Αγίας Νάπας προέρχεται από τις ακαδημίες, και κάποιοι έχουν πάρει μεταγραφή και αγωνίζονται σε ομάδες της 1ης κατηγορίας. Ο ∆ήμος μας λέει ότι νοιώθει φυσικά τυχερός που έχει δίπλα του την καλύτερη ομάδα από προπονητές και γυμναστές, που νοιώθουν την Ακαδημία δική τους και χωρίς αυτούς δεν θα είχαν όλη αυτή την επιτυχία και τους ευχαριστεί αφάνταστα που βρίσκονται μαζί του. Ευχαριστίες δίνει επίσης στον ∆ήμο Αγίας Νάπας για την τεράστια καθημερινή βοήθεια που τους δίνουν αλλά και όλο τον κόσμο, γονείς, χορηγούς και παράγοντες που τους στηρίζουν στο έργο αυτό.

Ο ∆ήμος αναφέρει και επισημάνει ότι σε αυτά τα 8 χρόνια που βρίσκεται στο παιδικό ποδόσφαιρο, πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε, προπονητές, γονείς, και παράγοντες να καταλάβουμε ότι κάθε ηλικία έχει την διαφορετικότητα της και το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Υπάρχουν τα παιδιά με ταλέντο όμως υπάρχουν και τα παιδιά που έρχονται στο γήπεδο απλά για την διασκέδαση. Η συμβουλή του είναι να αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα, να διασκεδάσουν, να μάθουν και πάνω απ` όλα να χαρούν την παιδικότητα τους. Να εμπιστευτούμε τους προπονητές και τους δασκάλους, σε καμία περίπτωση να μην τους βάζουμε πίεση και να τα αφήνουμε να εξελίσσονται ανάλογα μέσα από την καθημερινή προπόνηση αλλά και την ζωή τους. Να είστε σίγουροι ότι το παιδί που αξίζει, με λίγη τύχη, δυνατό χαρακτήρα και χίλια δυο άλλα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο ή να πετύχει σε όποιο άλλο τομέα επιθυμεί. Να θυμάστε ότι στο ποδόσφαιρο πολλοί καλοί χάθηκαν, χωρίς ταλέντο όμως κανένας δεν πέτυχε!