3 λεπτά με τη Μαρία Σάββα

Σωτήρα/Ετών 39

Από τον Θεόδουλο Κουρούγιαννη

Αυτό που χαρακτηρίζει την Μαρία στη δουλεία της είναι το πόσο δοτική είναι, το να κάνει πάντοτε το παραπάνω και η ηρεμία που την διακατέχει μαζί με τα παιδιά στο σχολείο. Το χαμόγελο που εισπράττει καθημερινά από τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο αντάλλαγμα και κίνητρο που της δίνει για να συνεχίζει στο επάγγελμα της.
Η Μαρία κατάγεται από την Σωτήρα, πατέρας της ο κ. Σάββας Σάββα, πρώην Επιθεωρητής Πολιτικής Αεροπορίας από την Σωτήρα, και η μητέρα της η κα Ωραία Σάββα από Αλεξανδρούπολη Κομοτηνής, ασυρματίστρια στις σπουδές, καμαριέρα – οικοκυρά στη ζωή. Έχει 2 αδερφούς, τον Ανδρέα και τον Ανανία. Είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Ανδρονίκου και έχουν 3 παιδάκια, την Βικτώρια, τον Ηλία και τον Μάριο.
Αυτό που χαροποιούσε πιο πολύ την Μαρία στα παιδικά της χρόνια ήταν τα καλοκαιρινά απογεύματα όταν είχε χρόνο η μητέρα της πήγαιναν στην παραλία για μπάνιο, ανυπομονούσε πάντοτε για τον ερχομό του καλοκαιριού. Είχε όμορφα, ανέμελα χρόνια με παιχνίδι στη γειτονιά αλλά κάνοντας επίσης και το καθήκον της βοηθώντας τον πατέρα και την μητέρα της στα περβόλια, αφού οι γονείς της ήταν και γεωργοί εκτός από τις δουλείες τους. Όμορφες αναμνήσεις επίσης έχει και από τις επισκέψεις τους στον παππού και την γιαγιά στην Ελλάδα.
Φοίτησε στο Α` Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας και ακολούθως στο Γυμνάσιο – Λύκειο Φώτη Πίττα στο Φρέναρος όπου και αποφοίτησε το 2002. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειον Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε το 2006 με Masters στις Μαθησιακές Δυσκολίες στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στο Μάντσεστερ. Επέστρεψε στην Κύπρο στο 2008 και δούλεψε για λίγο σε κατάστημα με σουβενίρ στην Αγία Νάπα. Μετά δημιουργεί το δικό της απογευματινό φροντιστήριο βοηθώντας παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο καθημερινό τους διάβασμα. Όμως με τον ερχομό του 2ου της παιδιού αναγκάζεται να το εγκαταλείψει. Στην συνέχεια το καλοκαίρι του 2009 εργάζεται ως ψυχαγωγός στο Kids Club του ξενοδοχείου Malama στον Κάππαρη.
Από τον Σεπτέμβρη του 2009 όπου και ξεκίνησε, μέχρι και σήμερα είναι σχολική συνοδός στην ειδική μονάδα στο Α` Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας. Η αρχή με το κάθε παιδί είναι πάντοτε το πιο δύσκολό κομμάτι στην δουλειά της. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χρειάζεται να το ψυχολογήσει διαφορετικά ούτως ώστε να ξέρει πως να του συμπεριφερθεί στις στιγμές που περνά μαζί του με αποτέλεσμα αυτό να είναι ήρεμο, χαρούμενο και να μπορεί να αποδώσει στα μαθήματα του. Αυτό που κάνει, να βοηθάει τα παιδιά κάθε μέρα, την γεμίζει πραγματικά, την ευχαριστεί και της δίνει μαθήματα ζωής, αυτό νιώθει η Μαρία. Αρκετές φορές στο δρόμο, στην υπεραγορά ή οπουδήποτε αλλού συναντηθεί με ένα από τα παιδιά, είτε είναι κάποιο που είναι μαζί της σήμερα είτε είναι κάποιο που ήταν μαζί της στο παρελθόν, χαίρεται πολύ η ίδια αλλά ακόμη περισσότερο χαίρεται και το παιδί. Επίσης πολύ σημαντικό για αυτήν είναι η εμπιστοσύνη που τις δίνουν οι γονείς των παιδιών.
Η Μαρία μας λέει ό,τι δίνεις σε αυτά τα παιδιά είναι σίγουρο θα πάρεις πίσω το δεκαπλάσιο. Τα παιδιά που συνοδεύει έχουν τη δική τους διαφορετικότητα, είναι πολύ ξεχωριστά, το μόνο που ζητούν από την κοινωνία είναι να είναι αποδεκτά και το μόνο που θέλουν από εμάς είναι αγάπη. Καθήκον μας λοιπόν να τους την δώσουμε!