2 λεπτά με τον Ιάκωβο Κουμή

Σωτήρα/Ετών 40

Του Θεόδουλου Κουρούγιαννη

Ο Ιάκωβος προέρχεται από δύο αγροτικές οικογένειες και όπως μας λέει, το θεωρεί ευτύχημα που μεγάλωσε βοηθώντας τους γονείς του στα περβόλια. Μακάρι, μας αναφέρει να μπορούσαν και να μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν τα δικά του παιδικά χρόνια, μεγαλώνοντας μέσα στη φύση, έχοντας επαφή με αυτή, είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω αγάπης. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Αγαθαγγέλου, παιδί προσφύγων εξ’ Αμμοχώστου και έχουν ένα υιό, τον Ανδρέα, 13 χρονών. Γονείς του ο Ανδρέας Κουμή και η Ελένη Γερμανού από τη Σωτήρα. Έχει δύο αδερφούς, τον Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη. Ο Ιάκωβος μαθήτευσε στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα. Τη χρονιά αποφοίτησης του ήταν πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου. Το 1999 εντάχθηκε και φοίτησε μέχρι το 2001, στη Στρατιωτική Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα. Για τον επόμενο χρόνο έκανε την ειδίκευση του στην Ελλάδα. Επιστρέφει στην Κύπρο το 2002 και υπηρετεί στο στρατό για 5 χρόνια.

Το 2007 εντάσσεται στην Αστυνομία όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Από μικρός ήταν μέλος των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας. Το 2010, αξιοποιώντας τις δεξιότητές του, αναλαμβάνει την οργάνωση και την προετοιμασία για τις εμφανίσεις της μπάντας των κατηχητικών σε παρελάσεις επετείων και όχι μόνο. Η μπάντα των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας “Σημαιοφόροι Χριστού” είναι από τις μεγαλύτερες στην επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και σε όλη την Κύπρο. Για αρκετά χρόνια ήτανε έντονα εμπλεκόμενος σε παραδοσιακούς χορευτικούς ομίλους. Ο Ιάκωβος έχει αγάπη για την παράδοση και αυτό τον ώθησε να μελετήσει αρκετά τους παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και να τους διδάξει επίσης. Το 2011 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εργαστηρίου Παραδοσιακών Χορών των Κατηχητικών Συνάξεων Σωτήρας. Επίσης
από την αγάπη του για τη φύση δε θα απουσίαζε και η σχέση του με την θάλασσα. Τονίζει ότι η Σωτήρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραλία της Αγίας Θέκλης και την θάλασσα. Έχει για χόμπι του τις καταδύσεις, καθώς είναι κάτι που του δίνει ανάσες και αυτοπεποίθηση.

Είναι δύτης από το 1998 και εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης από το 2011. Ο Ιάκωβος θεωρεί πολύ σημαντικό το θεσμό της οικογένειας, όπου μπορεί ο καθένας να αντλήσει αξίες, τη τριβή του ανθρώπου με τις παραδόσεις όπου του δίνει γνώση για τον τόπο του και όπως μας είπε «Ο τόπος εν ο άνθρωπος κι ο άνθρωπος εν ο τόπος». Η σχέση του με τον Θεό και την εκκλησία τον εφοδιάζει με ήθος. Ακόμη, πολύ σημαντικό για αυτόν είναι η επικοινωνία και η προσέγγιση που πρέπει να έχουμε προς τους νέους. Να βρίσκει ο γονιός, ο δάσκαλος ή ο διδάσκαλος τον σωστό τρόπο να επηρεάζει θετικά τον νέο και να του δίνει τα σωστά εφόδια, ούτως ώστε όλοι να βάζουμε το λιθαράκι μας για να μεγαλώνουμε σωστούς ανθρώπους για μια καλύτερη κοινωνία και ένα πιο υγιές μέλλον!

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news