Ύμνώντας τη φύση μέσω της λαϊκής τέχνης

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι γνωστός μέσω της παραδοσιακής Ταβέρνας «Old Simos» στη Σωτήρα. Όμως στον καλλιτεχνικό κόσμο, υπογράφει ως «Άσιμος» τα έργα του. Ο Σίμος Σίμου, για πάνω από δύο δεκαετίες εμπνέεται και δημιουργεί έργα με έντονο το στοιχείο της φύσης και του πολιτισμού και μιλάει στο περιοδικό Volt για τη δημιουργία της τέχνης του.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Κύριε Σίμου πείτε μας λίγα λόγια για την τέχνη σου;

Η τέχνη μου είναι στα πλαίσια του λαϊκού πολιτισμού. Γεννημένος στο χωριό της Σωτήρας, όπου υπάρχει έντονα το στοιχείο της πολιτιστικής λαϊκής παράδοσης, γαλουχήθηκα από τις πλούσιες πολιτιστικές αναφορές που είχα στον κοινωνικό μου περίγυρο. Μέσα στα χρόνια, αυτά τα στοιχεία, έγιναν μέρος του εαυτού μου και της ταυτότητας μου, τα κράτησα και τα προβάλλω μέσα από τα έργα και τις δημιουργίες μου.

Θυμάσαι τα συναισθήματα σου όταν δημιούργησες το πρώτο σου έργο; Πότε και πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις την ενασχόληση σου αυτή;

Όλα ξεκίνησαν αυθόρμητα, χωρίς καθόλου προετοιμασία πριν από περίπου 25 χρόνια, και έκτοτε όλο αυτό έγινε μια συνεχής δημιουργική πορεία. Θυμάμαι έντονα πως την πρώτη φορά που ξεκίνησα για να δημιουργήσω το πρώτο μου έργο, ένιωσα απέραντη χαρά και εσωτερική γαλήνη. Και αυτά είναι πλέον τα συναισθήματα που νιώθω κάθε φορά, δημιουργώντας κάτι καινούργιο από την αρχή. Η τέχνη μου προσφέρει ηρεμία και με κάνει να δραπετεύω από τον απαιτητικό τρόπο ζωής και την πιεστική καθημερινότητα που ζούμε. Εξωτερικεύοντας όλες αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχω, και δημιουργώντας κάτι από το μηδέν, είναι σαν να αποτυπώνεται ένα κομμάτι του εαυτού μου στο κάθε έργο, κάθε φορά.

Τι είναι για σένα η τέχνη και η δημιουργία και από που αντλείς έμπνευση;
Η τέχνη είναι η ανάγκη να εκφράσεις τον κόσμο που είναι κρυμμένος μέσα σου. Έχοντας αυτή την εσωτερική ανάγκη για έκφραση, δοκίμασα σιγά σιγά να εξωτερικεύσω όλες αυτές τις ιδέες, μέσω της τέχνης, και αυτό ήταν μια «συνταγή» που πέτυχε και αυτό αποτέλεσε λύτρωση για εμένα. Χωρίς αυτή την μορφή έκφρασης, την τέχνη, σίγουρα δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος που είμαι σήμερα. Η έμπνευση για μένα έρχεται από τη φύση και όλες της εκφάνσεις της. Ιδιαίτερα, πηγή έμπνευσης για εμένα είναι η θάλασσα, καθώς ανέκαθεν περνούσα πολύ χρόνο εκεί. Τα θαλασσινά χρώματα και όλες οι αποχρώσεις του μπλε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των έργων μου, και είναι ένα στοιχείο που είναι κοινό σε αρκετά από αυτά, προσδίδοντας την ταυτότητα και το δικό που προσωπικό στυλ δημιουργίας.

Στα έργα σου βλέπουμε έντονα το στοιχείο της φύσης και της θάλασσας, ποια είναι τα υλικά με τα οποία δουλεύεις τα οποία παραπέμπουν σε αυτό το στοιχείο της φύσης; Ποιο ρόλο έχει στο τελικό αποτέλεσμα η σωστή επιλογή υλικών;

Δουλεύω κυρίως με ξύλα και άλλα φυσικά υλικά. Τα περισσότερακομμάτια ξύλου τα βρίσκω σε παραλίες, όπου τα ξεβγάζει η θάλασσα. Το κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, έχοντας διαφορετικό σχήμα και υφή από τα υπόλοιπα. Αυτό συμβάλλει στην μοναδικότητα που έχει το κάθε έργο, καθώς κανένα έργο μου δεν είναι πανομοιότυπο με κάποιο άλλο. Επίσης, χρησιμοποιώ πολύ πόρτες και παράθυρα που βρίσκω από πολύ παλιά σπίτια της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι πόρτες και τα παράθυρα που χρησιμοποιώ, έχουν έντονα τα παραδοσιακά στοιχεία, θυμίζοντας τα σπίτια από τις περασμένες δεκαετίες. Ο συνδυασμός αυτού του παραδοσιακού στοιχείου μαζί με τα έντονα μπλε χρώματα της θάλασσας είναι κάτι το μοναδικό. Επιπρόσθετα, για μένα είναι πολύ δημιουργικό και ξεχωριστό το να φτιάχνεις όμορφες κατασκευές από φυσικά υλικά όπως ξύλα και διάφορα άλλα υλικά που θα κατέληγαν σε χωματερές.

Τι εικόνα βγαίνει προς τα έξω μέσα από την τέχνη σου; (στυλ, ίσως κάποια κοινωνικά μηνύματα μέσα από τα έργα κλπ.) Αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται ο κόσμος με το που αντικρίζει τα έργα σου;

Μέσα από τη δουλειά μου, θα έλεγα, πως βγαίνουν προς τα έξω το μεσογειακό φως και τα χρώματα της φύσης, γνήσια και ανθεκτικά, αποτυπωμένα πάνω σε φυσικά υλικά. Αυτό που θέλω να περάσω, μέσα από τη δουλειά μου στον κόσμο είναι το έντονο στοιχείο της παράδοσης μας και του λαϊκού μας πολιτισμού. Ο χαρακτήρας που έχουν τα έργα μου είναι καθαρά το λαϊκό στοιχείο του τόπου μας, συνδυασμένο άρτια με το νησιώτικο και μεσογειακό στοιχείο που διαθέτουμε. Όλα αυτά θεωρώ πως τα κουβαλάμε στο αίμα μας και είναι μέρος του ποιοι είμαστε σαν Κύπριοι. Είναι πολύ σημαντικό να κρατούμε γερά τις παραδόσεις μας και να τις τιμάμε μέσο των διαφόρων μορφών τέχνης. Με αυτό τον τρόπο η παράδοση διατηρείται ζωντανή μέσα στο πέρασμα των

χρόνων.

Πώς εξελίσσεται η τεχνική σου μέσα στα χρόνια; Υπάρχουν κάποιες νέες τεχνικές που θα ήθελες να αναπτύξεις στο μέλλον;
Όπως όλα έτσι και η τεχνική μου εξελίσσεται μέσα στα χρόνια, διατηρώντας πάντα αναλλοίωτο τον χαρακτήρα και την αρχική ιδέα στα έργα μου. Μου αρέσει πολύ να εξελίσσω την τεχνική μου δοκιμάζοντας νέες τεχνοτροπίες στο ξύλο και προσθέτοντας «απρόβλεπτα» υλικά που έχουν διαφορετικές, πολλές φορές και αντίθετες υφές με την φυσική, ξύλινη βάση μου. Για το μέλλον στην δημιουργία, θεωρώ πως είναι όλα θέμα έμπνευσης. Με ότι τεχνική και υλικά βρίσκω ενδιαφέρον, προσπαθώ να πειραματίζομαι και να τα δοκιμάζω, έτσι πιστεύω πως η δουλειά και η τεχνική μου εξελίσσεται σταδιακά και οργανικά μέσα στο πέρασμα των χρόνων.