Όμορφα και υγιή πόδια όλο το χρόνο!

Η Νάσια Σαββίδου μας ενημερώνει για το τι είναι ποδολογία – ποδιατρική, καθώς και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων των κάτω άκρων.

Η Νάσια Σαββίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Νάπα και έχει καταγωγή από την Αμμόχωστο και το Παραλίμνι. Φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Παραλιμνίου και ακολούθως σπούδασε Ποδιατρική στο Ην. Βασίλειο (The University of Northampton) απ’ όπου αποφοίτησε το 2010. Κατά τη παραμονή της στην Αγγλία εργάστηκε σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία και κλινικές. Από το 2012 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Παραλίμνι και εργάζεται ως Ποδολόγος- Ποδίατρος. Είναι μέλος του Παγκύπριου συλλόγου εγγεγραμμένων Ποδολόγων και του UK Health and Care Professions Council.

Τι όμως είναι η ποδολογία-ποδιατρική;

«Ποδολογία-ποδιατρική είναι παραϊατρικός κλάδος που ασχολείται με την υγεία των κάτω άκρων. Συγκεκριμένα ο ποδολόγος-ποδίατρος μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία μυοσκελετικών, δερματικών και νευρολογικών παθήσεων του άκρου ποδός και συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες υγείας όπως ορθοπεδικούς, χειρούργους, φυσιοθεραπευτές, ρευματολόγους και διαβητολόγους. Συχνότερα προβλήματα είναι οι επώδυνοι κάλοι στα δάχτυλα, υπερκερατώσεις στα πέλματα, μυρμηγκιές, μυκητιάσεις και είσφρυση νυχιού στο δέρμα. Επίσης, άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις στα πέλματα, γόνατα και τη μέση εξαιτίας μιας υπάρχουσας ανωμαλίας διάπλασης του ποδιού όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ανισοσκελία, άκανθα πτέρνας ή ενός τραυματισμού, παθήσεις που μπορούν να διαγνωσθούν με κλινική εξέταση, να επιβεβαιωθούν με τη διενέργεια πελματογραφήματος και να θεραπευτούν με τη χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων (ορθοπεδικοί πάτοι)».

Όπως η Νάσια μας αναφέρει οι εγγεγραμμένοι ποδολόγοι-ποδίατροι στην Κύπρο είναι άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας με συνεχιζόμενη εκπαίδευση που μπορούν να παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες για την ανακούφιση-αντιμετώπιση συμπτωμάτων και την καλή υγεία των ποδιών σε ενήλικες, παιδιά, διαβητικούς και αθλητές. Κλείνοντας, η Νάσια επισημαίνει πως τα υγιή πόδια είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καλή ποιότητα ζωής και γι’ αυτό χρειάζονται την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα μας!

1ης Απριλίου 79, Διαμ.2, 5282, Παραλίμνι Τ: 23 829 696, 99 787 265