Ψάχνοντας το «κισμέτ» μου στην χαρτορίχτρα

Της Βέρας Κοσμά

Η Μάριαμ, η οποία γνωρίζει το κισμέτ σου, θεωρείται δυνατό «χαρτί» στον κόσμο των χαρτορίχτρων και χρειάζεσαι δυνατό “κονέξιον” για να κλείσεις ραντεβού μαζί της.

Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες να δω πού χάνεσαι όλες τις νύχτες», μας λέει το δημοφιλές λαϊκό τραγούδι, περιγράφοντας ακριβώς την κατάσταση του ανθρώπου που προσπαθεί να ανακαλύψει το μέλλον ή να βρει απάντηση σε διάφορα ερωτήματα. Και πράγματι δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που έχουν περάσει, έστω και μία φορά, «για την εμπειρία», το κατώφλι κάποιου μέντιουμ, μελλοντολόγου, αστρολόγου, καφετζούς, χαρτορίχτρας ή χειρομάντισσας.

Γιατί όμως οι άνθρωποι καταφεύγουν σε τέτοια μέσα; Γιατί εμπιστεύονται μέντιουμ, καφετζούδες και χαρτορίχτρες; Γιατί διαβάζουν τα ζώδια; Την απάντηση μας έδωσε η Μάριαμ, η οποία είναι χαρτορίχτρα εδώ και δέκα χρόνια. Όπως μας αναφέρει: «Οι άνθρωποι σήμερα είναι ανυπόμονοι. Θέλουν να ξέρουν τι «μέλλει γενέσθαι», αν θα βρουν ταίρι, αν θα παντρευτούν, αν το ταίρι τους είναι άπιστο, αν θα αποκτήσουν χρήματα, αν θα επιτύχουν στις δουλειές τους. Οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις στις σχέσεις τους και στην καριέρα τους και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις. Πριν πάρουν αυτές τις αποφάσεις θέλουν να ξέρουν αν θα έχει μέλλον η παρούσα κατάσταση».

Η Μάριαμ την «τέχνη» του χαρτιού την έμαθε από φίλη της. Άρχισε σιγά – σιγά, να ρίχνει τα χαρτιά και πολύ γρήγορα η ικανότητα της έγινε γνωστή σε όλη την Αμμόχωστο. Με την τράπουλά της μπορεί να διαβάζει γεγονότα της ζωής των ανθρώπων που πάνε στο σπίτι της να τη συμβουλευτούν, αλλά και να τους λέει τι βλέπει στα χαρτιά για το μέλλον τους.. Η ίδια ισχυρίζεται ότι λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να δουν το μέλλον. «Πρόκειται για χάρισμα που δεν το έχουν πολλοί. Χρειάζεται φυσικά πολύ μελέτη, αλλά χωρίς το χάρισμα, όσο και να μελετήσεις δεν μπορείς να «διαβάσεις» το χαρτί σωστά».

«Συνήθως οι πελάτισσες μου όταν έρχονται για πρώτη φορά είναι δύσπιστες. Όπως λένε έρχονται για «πλάκα». Οι περισσότερες σοκάρονται όταν περιγράφω την παρούσα κατάστασή τους και όταν αυτά που λέω για το μέλλον συμβαίνουν στ’ αλήθεια, επιστρέφουν. Το σωστό είναι «πηγαίνετε, ακούστε και περιμένετε μέχρι να σας συμβεί, αν σας συμβεί, με λεπτομέρειες αυτό που σας είπαν, πηγαίνετε πάλι έπειτα από καιρό, μόνο αν το έχετε μεγάλη ανάγκη και χρειάζεται να μάθετε κάτι που δεν μπορείτε μόνοι σας να το διαχειριστείτε».

Το πελατολόγιό της αποτελείται από γυναίκες και άντρες, κάθε ηλικίας άνω των 18 ετών, από κάθε κοινωνικό στρώμα και όλων των επαγγελμάτων. Από νοικοκυρές, που δικηγόρους, γιατρούς, μοντέλα, και λογιστές μπαινοβγαίνουν στο σπίτι της με στόχο να μάθουν το μέλλον τους. Όλοι την εμπιστεύονται και θεωρούν σοφά τα όσα τους λέει ρίχνοντας τα χαρτιά της. Όπως μας αναφέρει, οι περισσότεροι πελάτες, το πρώτο που θέλουν, είναι να λύσουν τα ερωτικά τους. «Ακόμη και σε περίοδο οικονομικής ύφεσης το μεγαλύτερο άγχος των περισσοτέρων είναι τα αισθηματικά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό ζητάει την επαναφορά της σχέσης μετά από ένα χωρισμό. Μετά τα ερωτικά, δεύτερα έρχονται τα επαγγελματικά και οικονομικά».

Η Μάριαμ χειρίζεται το θέμα με απόλυτη εχεμύθεια. «Στο επάγγελμά μας το απόρρητο και η εχεμύθεια είναι βασικός κανόνας επαγγελματισμού και πρέπει να τηρείται κατά γράμμα. Πάντα υπάρχει το απαραίτητο κενό μεταξύ τών ραντεβού ώστε να μη συναντηθούν οι πελάτες στην είσοδο και ποτέ δεν θα αναφέρω τους πελάτες μου σε κανέναν. Επίσης, θα πω όσα βλέπω χωρίς δισταγμό, χωρίς να προσθέτω λέξεις απλά για να περάσει η ώρα. Πολλές φορές οι πελάτες μου ζητάνε να δω και να ξαναδώ το χαρτί. Το χαρτί όμως δεν αλλάζει όσες φορές και να το δω». Τέλος, να αναφέρουμε πως χωρίς σύσταση η Μάριαμ δεν σε δέχεται.

Η Μάριαμ δημιουργεί μια ξεχωριστή σχέση με τις πελάτισσές της. «Πολλές είναι οι φορές που θα πάρουν εμένα τηλέφωνο πριν καν πάρουν την κολλητή τους. Σε εμένα εκμυστηρεύονται τα πάντα. Δεν μου λένε ψέματα, ξέρουν δεν θα τις κρίνω, με εμπιστεύονται. Εδώ μέσα ακούω τα πάντα. Ο κόσμος έχει γίνει μπάχαλο και οι περισσότερες πελάτισσες μου αναζητούν την ανακούφιση».

Η Μάριαμ πιστεύει πως σε κάποια στιγμή θα σταματήσει να διαβάζει τα χαρτιά. «Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να εξασκείς το συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν είναι όλες οι μέρες οι ίδιες και θέλω να ασχοληθώ με κάτι πιο ανάλαφρο. Τώρα πότε θα έρθει αυτή η μέρα ούτε η ίδια δεν μπορεί να μας πει».