Φωτογραφίζοντας τον γαλαξία μας

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Ο Αδάμος Ττάμπα δεν είναι ένας απλός φωτογράφος. Όταν η αστρονομία συνδυάζεται με την φωτογραφία τότε όλα ξαφνικά παίρνουν ένα διαφορετικό νόημα.

Η αστρονομία εισέβαλε στην ζωή του από παιδί. Αρχικά διαβάζοντας βιβλία για τους πλανήτες, τα άστρα και τους γαλαξίες. Στα δεκατέσσερα του χρόνια είχε αγοράσει το πρώτο του τηλεσκόπιο, όπου ήταν και η αρχή της καριέρας του. «Ασχολούμαι από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου με την αστρονομία. Είναι η μεγάλη μου αγάπη..»

Τα πρώτα του βήματα άρχισαν παρατηρώντας τον ουρανό και ακολούθως προσπαθούσε να εντοπίζει και να αναγνωρίζει από χάρτες διάφορους πλανήτες. Μέσα από το τηλεσκόπιο του μπορεί να θαυμάζει τον γαλαξία μας για ώρες. Με το πέρασμα του χρόνου και με αρκετή θέληση και υπομονή είχε ανακαλύψει την μαγεία του τηλεσκοπίου. Η φωτογραφία ήρθε ακολούθως. Η φωτογραφία ήταν το μέσο ώστε να αναδεικνύει ό,τι βλέπει από το τηλεσκόπιο και γενικότερα τα φαινόμενα του ουρανού που αντικρίζει ο ίδιος, ώστε να μπορούν να τα θαυμάζουν και άλλοι άνθρωποι.

Μας αναφέρει, αρχικά ότι το χαρακτήριζε ως επιστημονική φωτογραφία. Καλείτουν να αναδείξει στιγμές που αφορούν την επιστήμη όπου υπήρξαν αρκετές στιγμές που ήταν και πολύ χρήσιμες. Αρκετές φωτογραφίες σχετίζονταν με διάφορα μέρη της γης όπου χρησιμοποιούνταν από αρκετούς οργανισμούς, όπως η ΝΑΣΑ. Δεν τον ενδιέφερε να τραβήξει καλές φωτογραφίες, αλλά να παρουσιάσει εκείνο που θαύμαζε.

Κύρια ασχολία του είναι η νυχτερινή φωτογράφιση. Είναι η φωτογράφιση η οποία μπορεί να αναδείξει φαινόμενα που το γυμνό μάτι δεν μπορεί να αντικρίσει και τόσο εύκολα, όπως ο Milky Way, ο γαλαξίας μας. «Με λίγη φαντασία παράγονται εκπληκτικές φωτογραφίες.

Είναι κάτι το ξεχωριστό!» Όλες οι φωτογραφίες που αφορούν νυχτερινό ουρανό, θεωρούνται ξεχωριστές. Ρωτώντας τον ποια είναι η καλύτερη εποχή ώστε να φωτογραφίσει κανείς τον γαλαξία μας, χωρίς δεύτερη σκέψη η απάντηση αφορούσε το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι προσφέρει μια ιδιαίτερη πινελιά στον γαλαξία μας, αφού είναι φωτεινός. Αν και ο χειμώνας είναι ιδιαίτερος εφόσον δεν υπάρχει η φωτεινότητα του όσο το καλοκαίρι, ώστε να τον θαυμάσεις.

Μέλημά του, είναι να τραβάει φωτογραφίες από διάφορα σημεία της γης. «Προσπαθώ να τραβάω κάθε φόρα και καλύτερη φωτογραφία από την προηγούμενη. Η τελευταία που τραβάω είναι και η αγαπημένη μου..» Μια καλή φωτογραφία μας αναφέρει, χρειάζεται τεχνική. Όταν ασχολείται κανείς με την νυχτερινή φωτογράφιση δεν μπορεί να έχει μια πετυχημένη φωτογραφία, αν δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για την επίτευξή της. Συνδυάζοντας και την αστρονομία, αναγκαίο είναι να αναγνωρίζεις διάφορες γνώσεις περί του θέματος, όπως οι πλανήτες. «Είχα αρχίσει με την τεχνική και έπειτα ασχολήθηκα με την βελτίωση των φωτογραφιών μου..» Δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο μας αναφέρει. Αυτό που χρειάζεται είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Ο Αδάμος πιστεύει ότι ο τρόπος ζωής, αλλά και η ψυχολογία κάποιου φωτογράφου επηρεάζουν το έργο του. Όσο ο τρόπος ζωής και η ψυχολογία, τόσο και οι άνθρωποι γύρω του συμβάλουν στην έμπνευση του. Μας αναφέρει, «αρκετές φορές με ρωτάνε γιατί τριγυρίζω στους δρόμους για μια φωτογραφία..». Εάν αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια τέτοια φωτογραφία δεν αξίζει, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του φωτογράφου. Ίσως και να μην είναι τόσο σημαντικό στην τελική. Κύριος στόχος του Αδάμου είναι να φωτογραφίσει όσο περισσότερο μπορεί τον Milky Way, από διάφορα σημεία του νησιού μας. Να αναδείξει διάφορα αξιοθέατα κάτω από τον γαλαξία μας.