Φτάνοντας όσο πιο ψηλά

Η Δέσποινα Χαραλάμπους, είναι αθλήτρια στο στίβο, στο άλμα εις ύψος. Από μικρή ασχολείται με τον αθλητισμό, όπου πάντα υπήρχε στη ζωή της. Όνειρο της, η παρουσία της σε ολυμπιακούς αγώνες.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;

Ήρθε από μόνο του. Ήμουν άνθρωπος που δοκίμαζε, είχα δοκιμάσει διάφορα αθλήματα. Αρχικά έκανα πετόσφαιρα και ενόργανη γυμναστική. Μετά ασχολήθηκα με το στίβο, όπου και ένιωθα ότι τα πήγαινα καλύτερα. Ειδικότερα όταν έφερα τις πρώτες μου επιτυχίες καταστάλαξα από μόνη μου.

Πως είναι η καθημερινότητα μιας αθλήτριας;

Η καθημερινότητα μιας αθλήτριας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Απαιτεί πολλές θυσίες, πρέπει να ελέγχει τον ύπνο της, τη διατροφή της, τις προπονήσεις της, να υπάρχει συγκέντρωση και ανάλυση του αθλήματος, σωστή αποκατάσταση μετά την προπόνηση και φυσικά μασάζ όταν χρειάζεται. 

Πως νιώθεις πριν από ένα σημαντικό αγώνα;

Πριν από ένα σημαντικό αγώνα, δε θα το κρύψω, πάντα υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο άγχος, γιατί φυσικά και θέλω να πετύχω το στόχο μου. Είναι ο φόβος του αν θα τα πάω καλά. Από την άλλη πλευρά, μπορώ να πω ότι νιώθω όμορφα. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο πολύ συγκεντρωμένη γίνεται για να πετύχω το στόχο μου, εφόσον είναι και ένας αγώνας σημαντικός.

Ποιά συναισθήματα και σκέψεις σε κατακλύζουν λίγα δευτερόλεπτα πριν κάνεις το άλμα σου;

Όταν είμαι έτοιμη να εκτελέσω το άλμα μου δε χωράνε σκέψεις αμφιβολίας και ανησυχίας, αλλά μόνο σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, ώστε να μπορώ να εκτελέσω το άλμα μου όσο πιο καλά μπορώ.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη λύπη και ποια η μεγαλύτερη χαρά στην αθλητική σου καριέρα;

Η μεγαλύτερη μου χαρά, ήταν φέτος στους Ευρωπαϊκούς. Μια εμπειρία αξέχαστη, που πραγματικά άξιζε κάθε θυσία και κάθε προπόνηση. Πετούσα από τη χαρά μου. Για εμένα, ήταν ο στόχος της χρονιάς, να ζήσω αυτό τον αγώνα και ειδικότερα να τον κατακτήσω. Και να που έγινε. Αν και δεν πήρα την πρωτιά, κατέκτησα την 9η θέση, ήμουν αρκετά ευχαριστημένη και συγκινημένη. Τώρα, για τη λύπη δεν υπάρχει, παρά κάποιες φορές κάποια μικρή απογοήτευση όταν περιμένεις περισσότερα από τον εαυτό σου. Αλλά σίγουρα, είναι όλα μέσα στον αθλητισμό και πρέπει να τα ξεπερνάς αμέσως. 

Έχεις στερηθεί πράγματα λόγω του αθλητισμού;

Ασφαλέστατα έχω στερηθεί. Πολλές εκδρομές, πολλές εξόδους με φίλους εφόσον σε νεαρή ηλικία χρειάζεται πολύ πειθαρχία, αρκετά ταξίδια με την οικογένεια ακόμα και με φίλους, που είχα στερηθεί λόγω προπόνησης.

Τι πιστεύεις ότι προσφέρει ο αθλητισμός (το άθλημα) στον άνθρωπο;

Προσφέρει σε όλους τους τομείς υγεία, από τη σωματική υγεία μέχρι την ψυχολογική και την κοινωνική. Υπάρχει καλύτερη λειτουργία του σώματος, πρόληψη από πολλές αρρώστιες και πρόληψη από παχυσαρκία. Οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος, τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν υπάρχουν κατά τη διάρκεια της άσκησης και φυσικά νιώθουμε πιο όμορφα μετά την προπόνηση και κατά τη διάρκεια. Κοινωνικοποιούμαστε με τον αθλητισμό με τους συναθλητές μας, δημιουργούνται διάφορες σχέσεις, αλληλοϋποστήριξης, υπάρχει ευγενής άμιλλα και συνεργασία.

Τι σε κάνει πιο δυνατό αθλητή, το μυαλό ή το σώμα;

«Νους υγιής εν σώματι υγιή», έλεγαν οι αρχαίοι και με αυτό το ρητό, θα βασιστώ και εγώ γιατί ισχύει. Όπως όμως γυμνάζουμε το σώμα μας, έτσι πρέπει να γυμνάζουμε και το πνεύμα μας, την «ψυχή μας», τον εσωτερικό μας εαυτό. Τις ημέρες που είμαστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι, μετά που χάνουμε ένα αγώνα, είναι το μυαλό που μας κρατά να συνεχίσουμε. Ο εσωτερικός μας διάλογος, είναι αυτός που μας κρατά στο «παιχνίδι». Ενώ το σώμα πάντα πρέπει να είναι πανέτοιμο για να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία και κάθε δοκιμασία ή πρόκληση που απαιτεί το άθλημα.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news