Υπόδειγμα δασκάλου πολεμικών τεχνών

Ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους δασκάλους στον χώρο των πολεμικών τεχνών, είναι ο Σάββας Κουμάστας. Ήταν ο άνθρωπος που πρωτοπόρησε, αφού ξεκίνησε την ενασχόληση του με τις πολεμικές τέχνες το 1985, μια εποχή όταν οι πολεμικές τέχνες και όλα τα παρεμφερή ήταν άγνωστα για τους περισσότερους στη Κύπρο.

Ποιος είναι;

Ο Σάββας Κουμάστας είναι άνθρωπος της δράσης σε όλους τους τομείς. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, πάντοτε ήταν ανήσυχο πνεύμα και τον τραβούσε ο αθλητισμός. Το ενδιαφέρον του όμως για τις πολεμικές τέχνες προέκυψε από τον κινηματογράφο. Ο ενθουσιασμός που του προκάλεσαν οι ταινίες με πολεμικές τέχνες, ήταν η αφορμή να αρχίσει να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες.

Αρχικά, γράφτηκε στη σχολή του Δασκάλου Κυριάκου Νικόλα στο Αυγόρου, όπου παρακολουθούσε μαθήματα μέχρι και το 1992, όταν κατατάγηκε στρατό. Το γεγονός ότι παρακολουθούσε μαθήματα πολεμικών τεχνών ήταν άγνωστο στους γονείς του, αφού ήταν αντίθετοι με αυτό. Έτσι αναγκάστηκε να πηγαίνει κρυφά τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια όμως αφού το ανακάλυψαν, είδαν μια θετική αλλαγή στο παιδί τους, κι έτσι συναίνεσαν στο να συνεχίσει και του πρόσφεραν την στήριξή τους. Όπως μας είπε ο κ. Σάββας, «Από τη σχολή του Δασκάλου Κυριάκου Νικόλα, έχω μόνο καλά πράγματα να θυμάμαι».

Στη συνέχεια, μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετακόμισε στην Αθήνα όπου είχε την τιμή να γνωρίσει και να μάθει δίπλα σε ένα από τους μεγαλύτερους δασκάλους πολεμικών τεχνών εκείνης της εποχής, τον αείμνηστο Μάστερ Βασίλη Ζαχόπουλο (10 Dan Okinawa Te Tai & 9 Dan Ju Jitsu). Μας ανέφερε, ότι τα χρόνια που μαθήτευε κοντά στον Δάσκαλο Βασίλη Ζαχόπουλο ήταν καθοριστικά. Πλάι στον Δάσκαλο του, γύρισε όλη την Ελλάδα συμμετέχοντας σε επιδείξεις αγώνων και εξετάσεις ζωνών. Στη σχολή αυτή προπονούνταν δάσκαλοι που τώρα αφήνουν το δικό τους στίγμα στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Όπως έχει πει πολλές φορές ο κ. Σάββας, «Η πορεία μου ως άνθρωπος, δάσκαλος και σχολάρχης, επηρεάστηκε από την μαθήτευσή μου κοντά στον Δάσκαλο Βασίλη Ζαχόπουλο και του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Το 2003 όταν έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος του, την αρχηγεία του συστήματος OKINAWE την ανέλαβε ο δάσκαλος Παναγιώτης Κανελλόπουλος (8 DAN), ο οποίος είναι πάντοτε συμπαραστάτης του Σάββα. Σήμερα ο Σάββας Κουμαστάς είναι εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και ιδιοκτήτης της δικιάς του σχολής πολεμικών τεχνών. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης 5 Dan Ju Jitsu, μαύρης ζώνης 5 Dan Okinawa Te, κάτοχος 5ου βαθμού στο Παγκράτιο άθλημα και Διεθνής διαιτητής. Είναι ο άνθρωπος που έφερε το Ju Jitsu και το Παγκράτιο άθλημα στην Κύπρο και που διέδωσε στο νησί μας τα πιο πάνω αθλήματα. Τέλος, είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του Ju Jitsu, του Παγκράτιου Αθλήματος και υπεύθυνος ανάπτυξης του Okinawa Te.

Η σχολή

Το 1996 άνοιξε τη δική του σχολή στην Κύπρο όπου άρχισε σιγά – σιγά να γαλουχεί τους νέους στις πολεμικές τέχνες. Μια δεκαετία αργότερα, η σχολή βρέθηκε να είναι Πρωταθλήτρια Παγκύπρια. Με την παρουσία του κατάφερε να προσελκύσει πολλούς νέους στη σχολή του όπου τους μεταδίδει την τέχνη του Ju Jitzu, Okinawa Teκαι Παγκράτιον άθλημα. Πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν σε Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά, Βαλκανικά και Παγκύπρια πρωταθλήματα.

Μας επισήμανε ότι κάθε αθλητής καταφέρνει μέσα από την ενασχόληση του με τις πολεμικές τέχνες
να βελτιώσει την ψυχολογία του, να λειτουργεί με πειθαρχία και σεβασμό, να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τα αισθήματα του και να είναι ένας άνθρωπος που τον χαρακτηρίζει η ισορροπία. Τονίζει πάντα ότι οι πολεμικές τέχνες σου μαθαίνουν τι σημαίνει αυτοάμυνα, αυτοέλεγχος, ομαδικότητα και αυτοπεποίθηση.

Ο Σάββας Κουμάστας αποτελεί παράδειγμα δασκάλου πολεμικών τεχνών και η αναγνώριση του είναι γεγονός. Δεν είναι απλά πρωτοπόρος, αλλά και ένας από τους πιο ικανούς Κύπριους δασκάλους πολεμικών τεχνών. 

Κιμώλου 3, Δερύνεια, Τ 99684544