Το πιο όμορφο χαμόγελο είναι το δικό σου! – Μέρος Β

Της Βέρας Κοσμά

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό. Ένα όμορφο χαμόγελο εκπέμπει θετική ενέργεια και είναι συνώνυμο της φιλικότητας, της αυτοπεποίθησης και της επιτυχίας. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί 8 εξειδικευμένοι ιατροί σας μαθαίνουν τους τρόπους ώστε να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο.

Ξεπεράστε τον φόβο για τον οδοντίατρο

Φοβάστε τον οδοντίατρο; Πλέον δεν υπάρχει λόγος. Ή Δρ. Μαίρη Κολοκούδια σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια και άνεση από την πρώτη συνάντηση.

Κυρία Κολοκούδια, μιλήστε μου λίγο για τον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Το ότι τελικά επέλεξα την Οδοντιατρική οφείλεται στην εξοικείωση που είχα με το επάγγελμα λόγω του πατέρα μου ο οποίος είναι επίσης οδοντίατρος. Σε αντίθεση με τον περισσότερο κόσμο που φοβάται τον οδοντίατρο , εγώ όχι μόνο δεν τον φοβόμουν αλλά ήθελα κιόλας να του μοιάσω. Θυμάμαι όταν είχα ελεύθερο χρόνο πήγαινα μαζί του στο οδοντιατρείο όπου καθόμουν στο γραφείο του και έδινα οδηγίες ορθής στοματικής υγιεινής στους ασθενείς ή καθόμουν μαζί του τα Σαββατοκύριακα και τον παρακολουθούσα που προετοίμαζε τις διαλέξεις για το πανεπιστήμιο όπου δίδασκε μιας και ήταν Επικουρος Καθηγητής στο τμήμα της Οδοντιατρικής Αθηνών. Νομίζω η οδοντιατρική ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη για μένα.

Τι δσκολίες αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος;

Όπως είπα και προηγουμένως, ο περισσότερος κόσμος φοβάται τον οδοντίατρο. Κάποιοι σε βαθμό που μπορεί την προηγούμενη νύχτα να μην κοιμηθούν ή να έχουν τάση λυποθυμίας με το που εισέρχονται στο οδοντιατρείο. Αυτή είναι μία πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα προσπαθώντας να τους πείσουμε για το αντίθετο. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση απέναντι σε αυτό το συναίσθημα και υπομονή! Μία άλλη δυσκολία είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει κάποτε από το διαδίκτυο. Η οδοντιατρική αντιμετώπιση δεν είναι μονοδιάστατη. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε ασθενής μοναδικός.

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας; Η χειρουργική οδοντιατρική σε ποιες επιθυμίες του ασθενή απαντά;

Εγώ όπως και κάθε οδοντίατρος που επιλέγει να μην ακολουθήσει μία συγκεκριμένη ειδικότητα ή ειδίκευση αποκαλούμαι Χειρουργός Οδοντίατρος. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο οδοντιατρείο μου περιλαμβάνουν θεραπείες των ούλων (οξείες και χρόνιες ουλίτιδες) και των δοντιών(εμφράξεις- σφραγίσματα), ενδοδοντικές θεραπείες δοντιών (απονευρώσεις), προσθετικές αποκαταστάσεις, εμφυτευματολογία καθώς και χειρουργικές εξαγωγές έγκλειστων δοντιών. Βέβαια περιστατικά τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας- αντιμετώπισης σαφώς παραπέμπονται σε ειδικό.

Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για τη στοματική τους υγιεινή;

Οι σύγχρονες γενιές σίγουρα ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη στοματική τους υγιεινή. Βέβαια για να μην αδικούμε και τους παλαιότερους, να επισημάνουμε ότι τα παλαιότερα χρόνια όχι μόνο δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση αλλά δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα εξασφάλισης καλής στοματικής υγείας (οδοντόβουρτσα- οδοντόκρεμα). Επίσης πριν από 50-60 χρόνια οι οδοντίατροι ήταν εφοδιασμένοι με πολύ λιγότερες γνώσεις αλλά και λιγότερα φάρμακα. Η χρήση αναισθητικού εθεωρείτο πολυτέλεια με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ασθενείς με παλιότερες κακές οδοντιατρικές εμπειρίες οι οποίοι είναι φοβισμένοι και δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τον οδοντίατρο. Οι πιο καταρτισμένοι και ενημερωμένοι πολίτες είναι οι νέοι γονείς, δηλαδή άτομα ηλικίας 25-40 ετών. Δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν υγιή δόντια στα παιδιά τους και στην προσπάθειά τους αυτή ενημερώνονται και για τους ίδιους. Συμπερασματικά, η πρόληψη και η εξασφάλιση της στοματικής υγείας έχει γίνει πλέον καθημερινότητα για τους Κύπριους.

Εφέσου 10, Παραλίμνι, T: 23 828899

Βιογραφικό

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από το Παραλίμνι. Είναι κάτοχος του πτυχίου της Οδοντιατρικής του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2010 καθώς και πτυχιούχος της Νοσηλευτικής του ίδιου πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των σπουδών της μετακόμισε μόνιμα στο Παραλίμνι όπου και άνοιξε το οδοντιατρείο της.

Ολοκληρωμένες λύσεις οδοντιατρικής φροντίδας

Ή Δρ. Λουκία Στυλιανού χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην οδοντιατρική προσφέρει στους ασθενείς της όλο το φάσμα της οδοντιατρικής περίθαλψης και πρόληψης.

Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με το επάγγελμα;

Παρόλο που για πολλούς, η ιδέα του οδοντιάτρου τους φοβίζει, εμένα πάντα με ενθουσίαζε, έτσι και εγώ από τα δώδεκα μου αποφάσισα ότι θέλω να γίνω οδοντίατρος.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος;

Το να είσαι οδοντίατρος δεν είναι κάτι απλό. Χρειάζεσαι καθημερινή προπόνηση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Χρειάζεται να το αγαπάς πραγματικά. Χρειάζεται να αγαπάς την λεπτομέρεια. Η οδοντιατρική είναι όπως και η ζωή, ποτέ δε θα καταφέρεις να μάθεις τα πάντα, συνεχώς προκύπτει και κάτι καινούργιο. Σεμινάρια και μεταπτυχιακά σε κάνουν κάθε μέρα και πιο ολοκληρωμένο γιατρό. Χρειάζεται να αγαπάς την επικοινωνία, να συνδέεσαι με τον ασθενή σου και να γίνεσαι φίλος μαζί του και να μην στέκεσαι στις πελατειακές σχέσεις. Δεν είναι όμως μόνο το στρες που είναι πολύ μεγάλο αλλά και η κούραση. Η οδοντιατρική λοιπόν είναι ένα πολυπαραγοντικό επάγγελμα. Είσαι γιατρός γιατί θεραπεύεις τον πόνο. Είσαι ζωγράφος γιατί παίζεις με τις παλέτες των χρωμάτων και τα σχήματα. Είσαι οικοδόμος γιατί χτίζεις από την αρχή κάτι που έχει γκρεμιστεί!

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας;

Ένας γενικός οδοντίατρος όπως εγώ, μπορεί να προσφέρει όλο το φάσμα της οδοντιατρικής περίθαλψης και πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί συνάδελφοι αποφασίζουν να ασχοληθούν και να εξειδικευτούν πάνω σε ένα τομέα της οδοντιατρικής. Με αυτούς τους συναδέλφους όπως π.χ ορθοδοντικός, ενδοδοντιστής, περιοδοντολόγος έχουμε μια συνεχή συνεργασία έτσι ώστε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία προς τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. 

Βρίσκεσαι σ’ ένα σύγχρονα εξοπλισμένο οδοντιατρικό κέντρο. Θεωρείς πως είναι απαραίτητος ο σύγχρονος εξοπλισμός σ’ όλα τα Οδοντιατρεία;

Καμία οδοντιατρική κλινική δεν είναι πλήρως εξοπλισμένη. Ο τομέας της οδοντιατρικής καθημερινά αλλάζει και εξελίσσεται, έτσι και εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις τάσεις της σύγχρονης οδοντιατρικής και να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε μαζί της.

Ποιες συμβουλές θα έδινες στις μαμάδες για τη στοματική υγιεινή των παιδιών τους;

Ίσως το έχουμε ακούσει πολλές φορές όμως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εμείς οι ίδιοι οι γονείς δημιουργούμε συνήθειες στα παιδιά μας μέσο της μίμησης. Το βούρτσισμα είναι μια και από αυτές. Από την στιγμή που υπάρχουν δόντια στο στόμα, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην ηλικία των δώδεκα μηνών. Γι’αυτό το λόγο η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών και να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνουμε έγκαιρα την τυχών τερηδόνα στα δόντια και δημιουργούμε μια εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο. 

Ελευθερίας 82, Διαμέρισμα 105, Δερύνεια, Gnathion Dental Clinic, T: 23822111

Βιογραφικό

Η Δρ. Λουκία Στυλιανού αποφοίτησε το 2011, από την Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα με τον τίτλο MD Dr (Medical Doctor of Dentistry). Ερχόμενη πίσω στην Κύπρο δημιούργησε
το οδοντιατρικό κέντρο Gnathion. Η συνεχής επιθυμία της Δρ. Στυλιανού για να ενσωματώσει καινούργια πράγματα στην ομάδα της, οδήγησε στη δημιουργία μιας γενικής ιδέας σχεδίου θεραπείας, όπου μία τελειοποιημένη οδοντιατρική φροντίδα παρέχεται από αυτήν και την υπόλοιπη της ομάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει πολλές διαλέξεις και σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό τα οποία την έχουν εξελίξει τόσο ως κλινικό όσο και σαν οδοντίατρο.

Ένα πρότυπο οδοντιατρείο!

Στο ιατρείο της Δρ. Μαρίας Φλουρή θα βρείτε οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ότι αφορά την υγεία και την αισθητική της περιοχής του στόματος, των δοντιών και των ούλων.

Κυρία Μαρία, μιλήστε μου λίγο για τον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική;

Η σχέση μου με την οδοντιατρική ξεκινάει από τότε που ήμουν περίπου 10 χρονών. Λόγω κακής θέσης των δοντιών μου, κρίθηκε απαραίτητο να βάλω σιδεράκια. Αυτό για πρώτη φορά με έφερε πιο κοντά στον κόσμο της οδοντιατρικής. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τόσο την διαδικασία όσο και το πόσο άλλαξε τα δόντια μου το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας μου. Μεγαλώνοντας, κι έχοντας καταγωγή από Πολωνία, αποφάσισα να φοιτήσω στην οδοντιατρική Σχολή του Λοτζ της Πολωνίας από όπου και αποφοίτησα το 2007. Στη συνέχεια δούλεψα σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποκτώντας εμπειρία σε μια ευρεία γκάμα οδοντιατρικών περιστατικών, για να επιστρέψω τελικά στην Κύπρο, όπου από το 2010 διατηρώ ιδιωτικό οδοντιατρείο στο Παραλίμνι.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος;

Σήμερα ο Κύπριος ασθενής είναι συνήθως καλά ενημερωμένος για τα θέματα της οδοντιατρικής μέσω διαδικτύου και ΜΜΕ. Παρόλα αυτά συχνά καλλιεργούνται στον κόσμο διάφοροι μύθοι σχετικά με θεραπείες των δοντιών τις οποίες εμείς ως οδοντίατροι καλούμαστε να ανατρέψουμε, όπως για παράδειγμα, «Δεν χρειάζεται να πάρω το παιδί μου στον οδοντίατρο μέχρι να αλλάξει τα δόντια του», «είναι αρκετό να πλένω τα δόντια μου μια φορά τη μέρα» ή «επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου μόνο όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα» κλπ. Από την πλευρά μου προσπαθώ να αρπάζω κάθε ευκαιρία ώστε να ενημερώνω τους ασθενείς μου για τις σωστές πρακτικές της υγιεινής των δοντιών και να συμμετέχω σε εκστρατείες ενημέρωσης όπως για παράδειγμα σε σχολεία. Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών μας πρέπει να αποτελεί συνήθεια στη ζωή μας κι αυτό καλλιεργείται από την νηπιακή ηλικία.

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας;

Οι Κύπριοι ασθενείς τα τελευταία μόνο χρόνια άρχισαν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται την ύπαρξη ειδικοτήτων και στην οδοντιατρική. Ενώ στο ιατρικό επάγγελμα αυτό έχει καθιερωθεί προ πολλού, στην οδοντιατρική πρόκειται ακόμη για κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, για παράδειγμα, στο ιατρείο μου συνεργάζομαι με εξαιρετικούς συναδέλφους διαφορετικών οδοντιατρικών ειδικοτήτων παρέχοντας
ποικιλία υπηρεσιών προς τους ασθενής με στόχο την σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων της στοματικής υγιεινής. Πιο συγκεκριμένα, συνεργάζομαι με τον dr Ανδρέα Λεωνίδου – Ειδικός Ορθοδοντικός, τον dr Αντώνη Τσαγκάρη – Στοματικός Χειρούργος και τον dr Θεόδωρο Άδωνη χειρούργο οδοντίατρο.

Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για τη στοματική τους υγιεινή;

Τα τελευταία χρόνια οι Κύπριοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την στοματική τους υγιεινή. Επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναζητούν θεραπεία στις παθολογίες που τυχών έχουν, αλλά και αισθητική βελτίωση της οδοντοστοιχίας τους. Ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο είναι το κίνητρο για τους περισσότερους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για τα οποία έρχονται ασθενεις στον χειρουργό οδοντίατρο αφορούν την ανάγκη καθαρισμού (αποτρυγώσεις), λεύκανσης δοντιών, παθολογίες που οδηγούν σε πόνο και ανάγκη για σφράγισμα, απονευρώσεις, αισθητική διόρθωση οδοντοστοιχίας (στεφάνες, όψεις, γέφυρες) κλπ. 

Είναι ακριβό ένα υγιές χαμόγελο;

Ένα υγιές χαμόγελο μπορεί να κοστίσει πολύ λίγα εάν κάποιος από μικρή ηλικία έχει την σωστή στοματική υγιεινή. Επιπλέον, οι ταχτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο με στόχο την πρόληψη και θεραπεία τυχών προβλημάτων κρίνεται απαραίτητη. Τέλος καθαρισμοί, επιδιόρθωση ορθοδοντικών ανωμαλιών αλλά και άμεση αντιμετώπιση παθολογιών οδηγούν στο ζητούμενο υγιές χαμόγελο.

Γραβιάς 1, Παραλίμνι, T: 23 811911

Βιογραφικό

Η Δρ. Μαρία Φλουρή κατάγεται από την Αμμόχωστο και την Πολωνία. Σπούδασε Οδοντιατρική στο πανεπιστήμιο του Łódź στην Πολωνία και όταν τελείωσε τις σπουδές της εργάστηκε σε ιδιωτικές κλινικές της Πολωνίας. Συνέχισε την κατάρτιση της παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια στο εξωτερικό. Ένα από τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει είναι το Implant Marathon στη Δομικανική Δημοκρατία.

Με έμφαση στη λεπτομέρεια

Ο Δρ. Ανδρέας Radu Λεωνίδου αναλαμβάνει την αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου σας με σεβασμό στον άνθρωπο, κατανόηση στις διαφορετικές ανάγκες του εκάστοτε ασθενή και έμφαση στη λεπτομέρεια και το χρόνο του.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ορθοδοντική;

Όταν σπουδάζεις οδοντιατρική παίρνεις μια γεύση από όλες τις ειδικότητες. Από την πρώτη επαφή μπορείς να καταλάβεις την κλίση σου. Η δικιά μου κλίση θα έλεγα είναι η ορθοδοντική ίσως λόγω του ότι παρατηρώ συνεχώς λεπτομέρειες αλλά ταυτόχρονα με συναρπάζουν οι θετικοί άνθρωποι που χαμογελάνε συνεχώς. Από μικρός θυμάμαι ότι μπορούσα να κάτσω ώρες ατέλειωτες στην προσπάθεια να αλλάξω κάτι που δεν μου άρεσε και να ασχοληθώ με λεπτομέρειες που ο περισσότερος κόσμος απλά θα προσπερνούσε.

Τί είναι η ορθοδοντική; Και σε τί στοχεύει η θεραπεία της;

Η ορθοδοντική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την ορθή θέση των δοντιών και των γνάθων. Άλλωστε το λέει και ο τίτλος, Όρθο- Οδοντική). Στόχος της θεραπείας είναι να μετατοπίσει τα δόντια και τις γνάθους μας και να τα φέρει σε μια πιο ορθή θέση. Φέρνοντας τα δόντια και τις γνάθους σε μια ορθή θέση, πέρα από το αισθητικό κομμάτι που άμεσα αλλάζει το πρόσωπο και το χαμόγελο ενός ανθρώπου, παρέχει πολλαπλά οφέλη στο να προστατευτούν καλύτερα τα δόντια και μπαίνουν οι βάσεις στο να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα δικά μας δόντια υγιές μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αποφεύγοντας έτσι πιθανές πρόωρες απώλειες δοντιών αλλά και πιθανές επιπλοκές, οδοντικές και ουλικές, που μπορούν να προξενήσουν σοβαρές παθήσεις σε βάθος χρόνου. 

Ποια είναι η αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα μεταφέρονται γενετικά ή δημιουργούνται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Κατά την δημιουργία του στοματοπροσωπικού συστήματος αλλά και στα πρώιμα χρόνια ανάπτυξης του όταν τα οστά είναι μαλακά, οτιδήποτε προκαλεί πιέσεις στο στόμα, μπορεί να δημιουργήσει ορθοδοντικό πρόβλημα. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι οι μύες του προσώπου λόγω στοματικής αναπνοής, η συστηματική τοποθέτηση κάποιου δάκτυλου στο στόμα, ο λανθασμένος τρόπος κατάποσης ή ακόμα και η πρώιμη απώλεια παιδικών δοντιών.

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σου;

Οι υπηρεσίες που μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο μου είναι αρχικά οι προ-ορθοδοντικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να αρχίσουν από την ηλικία των 6 χρόνων, και ακολουθούν οι θεραπείες με μεταλλικά άγκιστρα, οι θεραπείες με διαφανή άγκιστρα και οι θεραπείες με γλωσσικά άγκιστρα (σιδεράκια). Επιπρόσθετα στο ιατρείο εφαρμόζονται θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες καθώς και η ορθοδοντική για παιδιά, για έφηβους και για ενήλικες. Επίσης στο ιατρείο εφαρμόζεται ορθοδοντική για αποκοπή κακών συνηθειών (παραλειτουργικών έξεων) και ενδείκνυται σε παιδιά που αρνούνται να σταματήσουν κακές συνήθειες (π.χ. θηλασμό του δακτύλου ή των χειλιών) και τέλος, η ορθοδοντική για ειδικές θεραπείες για πλήρη αποκατάσταση του οδοντικού φραγμού.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Ο αμερικάνικος σύλλογος ορθοδοντικών συστήνει την πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη στα 7. Ο λόγος που γίνεται αυτό βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι ένα ορθοδοντικό σε αυτές της ηλικίες δεν τον ενδιαφέρουν πρωταρχικά τα δόντια του παιδιού αλλά η ανάπτυξη των οστών η καλύτερα η υπανάπτυξη των οστών που θα δημιουργήσουν μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα. Πολλές φορές το να επέμβεις έγκαιρα σε ένα πρόβλημα μπορεί να αποφύγει πολλές μελλοντικές επιπλοκές του προβλήματος.

Γραβιάς 1, Παραλίμνι, T: 23 811911