Το πιο όμορφο χαμόγελο είναι το δικό σου! – Μέρος A

Της Βέρας Κοσμά

Κάθε χαμόγελο είναι μοναδικό. Ένα όμορφο χαμόγελο εκπέμπει θετική ενέργεια και είναι συνώνυμο της φιλικότητας, της αυτοπεποίθησης και της επιτυχίας. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί 8 εξειδικευμένοι ιατροί σας μαθαίνουν τους τρόπους ώστε να αποκτήσετε ένα λαμπερό χαμόγελο.

Άπόκτησε το χαμένο σου χαμόγελο

Ο Δρ. Μιλτιάδης Λαγούδης μας μιλά για τις εξελίξεις στην σύγχρονη εμφυτευματολογία, τα κριτήρια που πρέπει να καθορίζουν την επιλογή των εμφυτευμάτων, αλλά και όλες τις παραμέτρους που πρέπει να συνυπολογισθούν για την σωστή και ασφαλή τοποθέτησή τους.

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σου;

Στο ιατρείο καλύπτουμε όλο το εύρος τη οδοντιατρικής. Αν και εγώ εστιάζομαι στον τομέα των εμφυτευμάτων, την αισθητική και ολική αποκατάσταση του στόματος, είμαστε μια ομάδα από συνεργάτες που μπορούμε να καλύψουμε όλους τους τομείς (εμφράξεις, απονευρώσεις, καθαρισμούς, ορθοδοντική κ.τ.λ).

Γιατί επέλεξες την εμφυτευματολογία και εξήγησέ μας με απλά λόγια τι είναι.

Είναι η μεγάλη ικανοποίηση όταν βοηθώ τον συνάνθρωπο μου να αποκτήσει το χαμένο του χαμόγελο, την αυτοπεποίθηση και τη λειτουργικότητα του στόματος. Τα εμφυτεύματα είναι στην ουσία μικρές «βίδες» και αντικαθιστούν τις φυσικές ρίζες των δοντιών που λείπουν. Τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και ενσωματώνονται σταθερά σε αυτό μέσα από μια διαδικασία που λέγεται οστεοενσωμάτωση. Αυτό επιτυγχάνεται αρκετά σύντομα (2-3 μήνες συνήθως), αποτελεσματικά και με ασφάλεια χάρη στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα. Η προσθετική αποκατάσταση είναι μία στεφάνη που προσαρμόζεται πάνω στο εμφύτευμα και αναπληρώνει το ορατό μέρος του δοντιού που έχουμε χάσει.

Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος στην φυσική οδοντοστοιχία είναι επίπονη; Πόσο διαρκεί η περίοδος αποθεραπείας;

Για κάποιο λόγο ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων αποτελεί μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Στην πραγματικότητα είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία και τις περισσότερες φορές ευκολότερη από ότι μια δύσκολη εξαγωγή δοντιού. Άμα ένα περιστατικό είναι απλό ο ασθενής μπορεί να πάει πίσω στην δουλειά του την επόμενη ημέρα. Πολλοί συνεχίζουν και την ίδια ημέρα.

Ένας ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς ασθενείς είναι το κόστος. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια σχετικά με τα κριτήρια επιλογής εμφυτευμάτων και την σχέση τιμής-ποιότητας; 

Καθημερινά βλέπουμε ασθενείς που έβαλαν εμφυτεύματα σε άλλες χώρες με «καλή τιμή». Παλιά ήταν η Συρία, τώρα η Βουλγαρία, τα κατεχόμενα, ακόμα και η Τουρκία. Δεν λέω ότι αυτές οι επιλογές δεν έχουν καλούς οδοντίατρους, ωστόσο υπάρχει μεγάλος αριθμός οδοντίατρων σε αυτές τις χώρες που δεν έχουν κάνει καμιά σοβαρή σπουδή και εξασκούν τα εμφυτεύματα. Πάρα πολλοί από αυτούς έχουν μολύνσεις στα εμφυτεύματα και πρέπει να αφαιρεθούν, να γίνει ανάπλαση οστού και ξανά από την αρχή. Σε αρκετές περιπτώσεις ίσως και να μην μπορούν να ανατοποθετηθούν. Άρα ο ασθενής στην τελική πλήρωσε πολύ περισσότερα από ότι αν έκανε καλύτερη αρχική επιλογή.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πριν προχωρήσει στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι δεν είναι κάθε ασθενής έτοιμος να δεχτεί εμφυτεύματα. Αν ένας έχει περιοδοντίτιδα τότε πρέπει πρώτα να γίνουν θεραπείες και μετά η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, αλλιώς υπάρχει μεγάλο ρίσκο να έχουν πρόβλημα τα εμφυτεύματα στο μέλλον. Υπάρχουν και ιατρικές ασθένειες που πρέπει να τις μελετήσουμε με άλλους ιατρούς, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης πριν μπουν τα εμφυτεύματα. Άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η προσθετική αποκατάσταση. Εάν η προσθετική αποκατάσταση (τα δόντια που θα μπουν πάνω στα εμφυτεύματα) δεν γίνει με τη σωστή τεχνική ώστε ο ασθενής να μπορεί να καθαρίζει με ειδικές τεχνικές που θα του υποδείξουμε, τότε πάλι υπάρχει το ρίσκο να χαθούν εμφυτεύματα. Τέλος, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται κάθε 6 μήνες (μερικές φορές κάθε 3, αν είναι υψηλού κίνδυνου) για να προλάβουμε κάποια επιπλοκή.

Σωτήρας 6, Παραλίμνι, Lagoudis Implant Center, Λίμνη Ιατρικό Κέντρο, Τ: 23 821172

Βιογραφικό

Ο Δρ. Λαγούδης αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της οδοντιατρικής συνέχισε σε ένα διεθνές πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, εμφυτευματολογίας και αισθητικής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησης, δίδαξε στο NYU ως κλινικός εκπαιδευτής. Ο Δρ. Λαγούδης είναι μέλος της Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης (AO) και διπλωματούχος από τη διεθνή σύνοδο εμφυτευματολόγων (ICOI). Οι παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει σε πολυάριθμες επιστημονικές συναντήσεις, έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει διαλέξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα σπουδαιότερα πεδία ενδιαφέροντος του Δρ. Λαγούδη είναι η αισθητική, η ψηφιακή οδοντιατρική, η χειρουργική και η αποκαταστατική εμφυτευματολογία.

Μην βάζετε την υγεία σας σε αναμονή, χαμογελάστε σήμερα!

Ή Δρ. Γεωργία Χατζηκωνσταντή είναι μία αυστηρή επαγγελματίας που προσφέρει στους ασθενείς της το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προέρχεται από μια οικογένεια οδοντιάτρων και η αγάπη της για την οδοντιατρική ήρθε σε πολύ νεαρή ηλικία.

Μιλήστε μας λίγο για τον εαυτό σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική;

Προέρχομαι από οικογένεια οδοντιάτρων. Συγκεκριμένα έχω μεγαλώσει με πατέρα οδοντίατρο και η τριβή με το συγκεκριμένο επάγγελμα ήρθε σε νεαρή ηλικία. Από παιδί περνούσα ατέλειωτες ώρες στο οδοντιατρείο του πατέρα μου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα την αξία του επαγγέλματος. Άρχισα να ρωτώ, να ακούω, να μαθαίνω, να ενδιαφέρομαι όλο και περισσότερο για ένα επάγγελμα που δεν είναι ούτε συνηθισμένο ούτε εύκολο. Η οδοντιατρική συνδυάζει την επιστήμη, την επιδεξιότητα, την καλλιτεχνική δημιουργία και είναι ένα σημαντικό λειτούργημα. Όλα αυτά με ώθησαν στο να ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο της ιατρικής.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει καθημερινά ένας οδοντίατρος;

Το επάγγελμα του οδοντίατρου είναι δύσκολο και απαιτητικό. Συνδυάζει τη λεπτή χειρωνακτική εργασία με την επιστημονική κατάρτιση. Τόσο η ορθοστασία, όσο και η κακή στάση του σώματος εν ώρα εργασίας, το καθιστούν πολύ κουραστικό. Σε πνευματικό επίπεδο, απαιτείται υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, υπομονή, ψυχραιμία και συνέπεια. Ως επαγγελματίας υγείας οφείλω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε επείγοντα περιστατικά οποιαδήποτε ώρα και μέρα. Επίσης, οι οδοντίατροι ερχόμαστε σε άμεση επαφή με χιλιάδες μικρόβια και η πιθανότητα μετάδοσης διαφόρων ασθενειών είναι μεγάλη. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης όπως μάσκες, γάντια, μέσα απολύμανσης κ.α. Στις αντικειμενικές δυσκολίες του επαγγέλματος μας, έρχονται να προστεθούν ο φόβος και η άγνοια των ασθενών. Επίσης, η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τις συνθήκες εργασίας.

Ποιες υπηρεσίες μπορεί κανείς να βρει, ερχόμενος στο ιατρείο σας;

Ως γενικός οδοντίατρός ασκώ ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Η διάγνωση, τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακτινογραφικό επίπεδο είναι η αρχή μιας θεραπείας. Ο καθαρισμός, τα σφραγίσματα, οι ανασυστάσεις, οι απονευρώσεις, οι εξαγωγές, η λεύκανση είναι κάποιες από τις καθημερινές υπηρεσίες που παρέχω. Οι προσθετικές αποκαταστάσεις όπως όψεις, στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα και οδοντοστοιχίες αποτελούν πιο συνθέτες άλλα συχνές θεραπείες. Είναι μεγάλη μας χαρά, που με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε πλέον να παρέχουμε πιο εξειδικευμένες και άμεσες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το ιατρείο μας διαθέτει το σύστημα ψηφιακής κάμερας CAD-CAM με το οποίο γίνεται λεπτομερής καταγραφή της στοματικής κοιλότητας. Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, μέσω του CAD-CAM σχεδιάζουμε ψηφιακά την αποκατάσταση του δοντιού και το υλοποιούμε μέσω του ρομποτικού συστήματος CEREC. Και όλα αυτά, μέσα σε μια μέρα.

Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; 

Ενδιαφέρονται για την στοματική τους υγιεινή; Η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο είναι καλή, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των ασθενών αυξάνονται συνεχώς και αυτό μας δίνει ώθηση να εξελιχθούμε. Παρατηρούμε καθημερινά πως όλο και περισσότεροι ασθενείς μας επισκέπτονται με σκοπό να βελτιώσουν αισθητικά το χαμόγελο τους. Επίσης, όλο και νεαρότερες ηλικίες επισκέπτονται την κλινική μας. Γι αυτό παρέχουμε υπηρεσίες παιδοδοντιατρικής αλλά και ορθοδοντικής, γναθοχειρουργικής και περιοδοντολογίας, σε μια προσπάθεια να φτιάξουμε μια πιο ολοκληρωμένη θεραπεία για τους ασθενείς μας. 

Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα υγιές χαμόγελο;

Ένα υγιές χαμόγελο μπορεί να κοστίσει πολύ λίγα, με την πρόληψη και τον σωστό προγραμματισμό. Φαινόμενα όπως η αναβλητικότητα, ο φόβος και η ασυνέπεια επιβαρύνουν την υγεία των δοντιών μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι θεραπείες να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές. Γι αυτό ας φροντίσουμε να έχουμε ένα υγιές χαμόγελο, για εμάς, για τους γύρω μας, για την υγεία μας.

1ης Απριλίου 143, Παραλίμνι, Iasion Dental Center, T: 23 821648

Βιογραφικό

Η Γεωργία Χαζηκωνσταντή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παραλίμνι. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιο του Debrecen της Ουγγαρίας, ως Χειρούργος Οδοντίατρος, παίρνοντας τον τίτλο DMD (Doctor of Dental Medicine). Από το 2014 ασκεί το επάγγελμα του Οδοντίατρου στο «IASION», που από το 2012 λειτουργεί σαν οδοντιατρική κλινική στο Παραλίμνι. Με την αποπεράτωση των σπουδών της παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο. Η αισθητική και ψηφιακή οδοντιατρική είναι δυο από τους τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε, ενσωματώνοντάς τους στην καθημερινή της πράξη. Επίσης, το 2019 ολοκλήρωσε το μονοετές πρόγραμμα Εμφυτευματολογίας στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και της Αθήνας. Απέκτησε πιστοποιητικό εμφυτευματολογίας από το Πανεπιστήμιο Κολωνίας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμφυτευματολογίας BDΙΖ EDI.

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τον ορθοδοντικό;

Ή ορθοδοντικός Δρ. Σόνια Γκανάιεμ μιλά για τα οφέλη αλλά και για όλα όσα πρέπε κάποιος να γνωρίζει σχετικά με την ορθοδοντική.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ορθοδοντική;

Η επιλογή να ακολουθήσω την οδοντιατρική, ήταν ξεκάθαρη για μένα από πολύ μικρή ηλικία, έχοντας, φυσικά, πάντοτε ως πρότυπο τον πατέρα μου. Είχα περάσει χρόνο στο ιατρείο του και εκεί είδα πως μου άρεσαν πολλές πτυχές του επαγγέλματος αν και το μόνο που έκανα τότε ήταν να καθαρίζω και να απολυμαίνω το ιατρείο. Ακολούθως, και κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών αποφάσισα ότι θέλω να γίνω ορθοδοντικός παρόλο που ήξερα ότι απαιτεί πολλά χρόνια εκπαίδευσης για να τα καταφέρεις. Η Ορθοδοντική είναι ένα φοβερό επάγγελμα. Δεν υπάρχει τίποτα τόσο όμορφο όσο ένα υγιές χαμόγελο, και ο ορθοδοντικός είναι υπεύθυνος για την δημιουργία αυτού. Μετά λοιπόν από επιπλέον 4 χρόνια σπουδών για την απόκτηση της ειδικότητας της ορθοδοντικής κατάφερα να βρίσκομαι σήμερα στη θέση να κάνω αυτό που αγαπώ. Φυσικά για να τα επιτύχω όλα αυτά βασικοί συντελεστές ήταν οι γονείς μου! Χάρη σε αυτούς τα κατάφερα και πραγματικά όσα ευχαριστώ και να τους πω είναι λίγα!

Πες μας λίγα λόγια για την ορθοδοντική και που στοχεύει η θεραπεία της.

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται αποκλειστικά με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών της σύγκλεισης των δοντιών, με στόχο την αποκατάσταση της σωστής σύγκλεισης των δοντιών και της αισθητικής του προσώπου. Η ορθοδοντική θεραπεία έχει προφανή αισθητικά οφέλη, αφού βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου μας και προσφέρει όμορφα χαμόγελα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η θεραπεία αποκαθιστά και τη λειτουργικότητα του στόματος μας, βοηθά στην πρόληψη τερηδόνας και περιοδοντικών προβλημάτων, στην αποφυγή τραυματισμών σε δόντια και ούλα, ενώ κάποιες φορές είναι απαραίτητη πριν τοποθετήσουμε εμφυτεύματα ή γέφυρες. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητας της μάσησης, της σωστής ομιλίας και τις συνθήκες για σωστή στοματική υγιεινή.

Ποια είναι η αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Οι παράγοντες δημιουργίας ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλοί με κυριότερους την κληρονομικότητα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κληρονομική αιτία είναι η ασυμμετρία στο μέγεθος μεταξύ γνάθων και δοντιών με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλείται συνωστισμός των δοντιών. Κληρονομικό επίσης, είναι η έλλειψη κάποιων δοντιών ή παρουσία επιπλέον δοντιών. Περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρούνται, ο θηλασμός του δακτύλου, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων και η στοματική αναπνοή. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά τις θέσεις και τις σχέσεις των δοντιών καθώς και την αισθητική του προσώπου. Άλλος ένας παράγοντας
που συμβάλλει στην αναγκαιότητα ορθοδοντικής θεραπείας είναι η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών με αποτέλεσμα την μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών προς τον χώρο του πρόωρα απολεσθέντος παιδικού δοντιού.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

H πρώτη ορθοδοντική εξέταση πρέπει να γίνεται όχι αργότερα από την ηλικία των 7. Σε αυτή την ηλικία το παιδί διαθέτει αρκετά μόνιμα δόντια ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών. Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό. Η πλήρης ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά συνήθως σε ηλικίες 10-14 χρονών, μετά την ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας, και μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη φάση θεραπείας, εφόσον έχει προηγηθεί κάποια θεραπεία σε μικρότερη ηλικία, ή και τη μοναδική θεραπεία.

Πόσο κοστίζει η ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος μιας Ορθοδοντικής θεραπείας αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που κάποιος λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, αφού οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την βαρύτητα του περιστατικού, την διάρκεια, την πολυπλοκότητα της θεραπείας καθώς και τη τεχνική που θα επιλεγεί, αφού πρώτα ο ορθοδοντικός ενημερώσει για τις επιλογές που υπάρχουν. Καλό είναι να δίνεται μια εκτίμηση κόστους στον ασθενή αφού μελετηθεί το περιστατικό.

1ης Απριλίου 143, Παραλίμνι, Iasion Dental Center, T: 23 821000

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου το 1992 και αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου ως πρωτεύσασα. Το 2009 εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 2014 αποφοίτησε ως Χειρουργός Οδοντίατρος. Το 2016 εντάχθηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης στην Ορθοδοντική του Πανεπιστημίου Tel Aviv στo Ισραήλ διάρκειας 3.5 ετών. Το 2019 απέκτησε τον τίτλο του Ειδικού Ορθοδοντικού από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv. Ταυτόχρονα, μετά από εκπόνηση ερευνητικής εργασίας απέκτησε και τον τίτλο Master in Orthodontics από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2019 εργάζεται στο Παραλίμνι στην Κύπρο, εξασκώντας αποκλειστικά την ειδικότητα της Ορθοδοντικής. Η Δρ. Σόνια Γκανάιεμ είναι επίσης πιστοποιημένη χρήστης αόρατων ορθοδοντικών τεχνικών όπως Invisalign (διαφανείς νάρθηκες) και Incognito (γλωσσικά σιδεράκια).Είναι μέλος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, του European Orthodontic Society (EOS), του Word Federation of Orthodontists (WFO) και του American Association of Orthodontists (AAO).

Χαμογελάστε άφοβα!

Ή Δρ. Στάλω Κάτζη με χαμόγελο στα χείλη μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας οδοντίατρος και τις νέες τεχνικές στη δημιουργία ενός ωραίου χαμόγελου.

Κυρία Στάλω τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την οδοντιατρική;

Από μικρή ήθελα για κάποιο άγνωστο λόγο να γίνω γιατρός. Όταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσω τί θα κάνω στη ζωή μου αποφάσισα να γίνω οδοντίατρος επάγγελμα που ανήκει στον ιατρικό κλάδο χωρίς να είναι απαραίτητη η ειδικότητα. Κατά συνέπεια πιο λίγα χρόνια σπουδών. Εκ των υστέρων βέβαια ήθελα να κάνω κάποια ειδικότητα όμως οι συνθήκες εκείνο τον καιρό δεν μου το επέτρεψαν. Στην πραγματικότητα δεν είχα καμιά σχέση με την οδοντιατρική πριν από τις σπουδές μου καθώς δεν είχα και προβλήματα με τα δόντια μου. Στην πορεία μου άρεσε πολύ σαν επάγγελμα και παρ ́ όλο που δουλεύω για 28 χρόνια δεν το μετάνιωσα καθόλου. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης άρχισα να εργάζομαι στη Δερύνεια και πριν από 10 χρόνια άλλαξα χώρο και ήρθα εδώ που βρίσκομαι τώρα και πάλι στη Δερύνεια.

Μιλήστε μας για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε μέρα ένας οδοντίατρος.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές καθημερινά και ειδικά τώρα με τον Covid-19. Αρχικά είναι ένα επάγγελμα που επιβαρύνει διάφορα μέρη του σώματος όπως τα δάκτυλα των χεριών και γενικά τα χέρια, τους ώμους, την μέση. Απαιτεί λεπτεπίλεπτους χειρισμούς μέσα στο στόμα και χρειάζεται πολλή υπομονή. Πρέπει να χειριστείς τους διάφορους χαρακτήρες των ασθενών σου με κατάλληλο τρόπο ώστε να τους κάνεις να νιώσουν άνετα και να σε εμπιστευτούν. Γιατί όπως ξέρουμε, οι πλείστοι τρέφουν μεγάλο φόβο για τον οδοντίατρο. Τώρα ήρθε και ο κορωνοϊός που μας έφερε κι άλλα πιο σοβαρά προβλήματα με νέα μέτρα προστασίας όπως η πιο σχολαστική απολύμανση των μηχανημάτων, του χώρου, ενισχυμένα μέτρα ατομικής προστασίας κ.ο.κ

Ποιες υπηρεσίες μπορεί να βρει κάποιος ερχόμενος στο ιατρείο σας;

Δουλεύω σαν γενικός οδοντίατρος οπότε ασχολούμαι με διάφορα είδη εργασιών. Σφραγίσματα, καθαρισμούς, εξαγωγές, ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις). Πάντα βέβαια υπάρχουν και οι πολύπλοκες περιπτώσεις που χρειάζονται κάποιον πιο ειδικό στον οποίο τους παραπέμπω αν χρειαστεί. Ασχολούμαι ακόμα με αισθητική οδοντιατρική που μου αρέσει πολύ, με προσθετική και εμφυτεύματα. Για την ορθοδοντική (σιδεράκια) συνεργάζομαι με ειδικό ορθοδοντικό ο οποίος έρχεται στο ιατρείο μου μια φορά τη βδομάδα.

Η χειρουργική οδοντιατρική σε ποιες επιθυμίες του ασθενή απαντά;

Η χειρουργική οδοντιατρική καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα εργασιών στον κλάδο μας. Καλύπτει από χειρουργική αφαίρεση δοντιών, διάφορες επεμβάσεις στο στόμα όπως αφαίρεση κύστεων κλπ, επεμβάσεις στα ούλα λόγω περιοδοντίτιδας, τοποθέτηση εμφυτευμάτων μέχρι και αισθητικές επεμβάσεις που γίνονται για να βελτιωθεί κυρίως το χαμόγελο του ασθενή.

Ποια η σχέση των Κυπρίων με τον οδοντίατρο; Ενδιαφέρονται για τη στοματική τους υγιεινή;

Συναντά κάποιος διάφορα είδη Κυπρίων ασθενών. Από τους πολύ σχολαστικούς και επιμελείς μέχρι τους εντελώς αδιάφορους. Ευτυχώς οι δεύτεροι έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Γενικά οι Κύπριοι και ειδικά η νέα γενιά ενημερώνονται και προσπαθούν να βελτιώσουν το χαμόγελο τους με διάφορους τρόπους. Από πιο απλούς όπως η λεύκανση μέχρι πιο σύνθετους όπως όψεις ή στεφάνες με σύγχρονα υλικά που δίνουν πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

Πόσο μπορεί να κοστίσει ένα υγιές χαμόγελο; 

Η τιμή για ένα υγιές χαμόγελο κυμαίνεται ανάλογα με πόσο απλό ή σύνθετο είνα το πρόβλημα του ασθενούς. Πολλές φορές εκτός από την απλή οδοντιατρική θεραπεία χρειάζεται και η ορθοδοντική θεραπεία ή στεφάνες ή εμφυτεύματα οπότε ανεβαίνει το κόστος. Προσπαθούμε όμως να βρίσκουμε διάφορες επιλογές για να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο και γενικά ένα υγιές στόμα.

Αμμοχώστου 15, Δερύνεια, T: 23 826 400

Βιογραφικό

Η Στάλω Κάτζη σπούδασε οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως οδοντίατρος εδώ και 28 χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων παρακολούθησε πολλά σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για να μπορεί να συμβαδίζει με τη ραγδαία εξέλιξη της οδοντιατρικής. Πιστεύει στη συνεχής επιμόρφωση και τώρα λόγω της πανδημίας ενημερώνεται για τις εξελίξεις διαδικτυακά.