Το “παιδί με το κουστούμι” έκανε μία σπουδαία πράξη

Ο Παντελής Θεοδοσίου για όσους τον γνωρίζουν είναι από τους πολύ σπάνιους ανθρώπους που κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Προσωπικά τον γνώρισα πριν δέκα χρόνια και έκτοτε κρατάμε μεταξύ μας μία όμορφη συνεργασία, φιλία και αλληλοσεβασμό.

Του Ζανέττου Λουκά

Αυτό που αναγνωρίζει κανείς από τον Παντελή είναι η χαρούμενη εικόνα του αφού αντιμετωπίζει τα πάντα με χαμόγελο, η δοτικότητα του καθώς είναι άνθρωπος που έχει μάθει πρώτα να δίνει, η εργατικότητα του αλλά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο του. Πρόσφατα μετά το χαμό της αγαπημένης του φίλης Μαρίας Κέτσιου, προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Το παιδί με το κουστούμι». Το βιβλίο αποτελεί αυτό-έκδοση του συγγραφέα Παντελή Θεοδοσίου και κυκλοφορεί εις μνήμην της Μαρίας Κίτσιου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των πέντε ορφανών παιδιών που άφησε πίσω της η Μαρία. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το συγκινητικό διήγημα κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία από
την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και οι συναισθηματικές εναλλαγές έντονες. Η μετάβαση από τη συγκίνηση και το δάκρυ στο γέλιο και το χαμόγελο επιτυγχάνεται με έναν μαγικό τρόπο.

Η ιστορία του βιβλίου εξελίσσεται σαν κινηματογραφική ταινία ανάμεσα στη Λάρνακα, τη Λευκωσία και το Μιλάνο. Ο τρόπος γραφής του κειμένου δημιουργεί στον αναγνώστη έντονες εικόνες, οι οποίες ζωντανεύουν και σε ταξιδεύουν σε τοπία και γωνιές του αρχοντικού Μιλάνο.

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης βιώνει τις έντονες ανησυχίες και ευαισθησίες του συγγραφέα. Προσεγγίζει με έναν διαφορετικό τρόπο θέματα, όπως η φιλία, η κοινωνική αισθητική, η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις και το αίσθημα της μονιμότητας.

Το τέλος του βιβλίου αφήνει στον αναγνώστη έντονα συναισθήματα και απορίες. Δεν έχει το αναμενόμενο happy end, που θα επιθυμούσε και θα ανέμενε η πλειοψηφία. Το τέλος του ξαφνιάζει. Είναι κατά συνθήκη ευχάριστο, όπως και η ζωή. Τίποτε δεν είναι στα αλήθεια όπως φαίνεται και κανένας δεν μπορεί να μας υποσχεθεί την ευτυχία μας. Η ζωή καθορίζεται ελάχιστα από την τύχη και πολύ περισσότερο από τις επιλογές μας, τις μικρές, τις καθημερινές ή τις μεγάλες και τις ριζικές!

Περίληψη βιβλίου:

Ο Ντίνος, ένας νεαρός Κύπριος, αποφασίζει να επιστρέψει μόνιμα στην πατρίδα του μετά από σχεδόν δέκα χρόνια απουσίας του στο εξωτερικό.

Η απόφασή του ξαφνιάζει δυσάρεστα τους οικείους του, αφού φαινομενικά είχε μία τέλεια ζωή στο Μιλάνο, καταξιωμένος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο πρωταγωνιστής εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης προσπαθεί να αρχίσει και πάλι τη ζωή του από το μηδέν, αναθεωρώντας τα πάντα. Αλλάζει προτεραιότητες, αναθεωρεί τις απόψεις και τις ηθικές του αξίες σε μια προσπάθεια να βρει και πάλι τον παλιό, αθώο του εαυτό και το παιδί που έκρυβε μέσα του.

Φαντάσου για λίγο να αλλάζεις όνομα και ταυτότητα. Να ζεις δύο παράλληλες ζωές μαζί. Να είσαι ο Μάσσιμο Σκαλιάνο στην Ιταλία, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου στην Κύπρο. Να διαπρέπεις επαγγελματικά, αλλά να παραμένεις στάσιμος στα προσωπικά. Μόνος, χωρίς φίλους, γιατί απλά η ζήλια τούς έκανε να απομακρυνθούν.

Φαντάσου να ξυπνάς ένα πρωινό και να χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου. Να νιώθεις προδομένος
και με μόνο σύμβουλο τον θυμό να γκρεμίζεις σε μια στιγμή όλα όσα κατάφερες να κτίσεις με την αξία σου. Φαντάσου να ψαχουλεύεις στα ερείπια του παλιού σου εαυτού για να βρεις κάτι, μια μικρή ένδειξη ζωής που θα σε ωθήσει να ξεκινήσεις και πάλι από το μηδέν.

Προσπάθησε να θυμηθείς για λίγο τη ζωή σου, όταν ήσουν παιδί. Θυμάσαι τα όνειρά σου; Πόσο αθώα ήταν η κοσμοθεωρία σου; Τώρα που μεγάλωσες, γιατί άλλαξες; Γιατί σταμάτησες να ονειρεύεσαι; Γιατί
δεν έγινες ποτέ αυτό που ήθελες να γίνεις, όταν μεγαλώσεις; Τι άλλαξε στην πορεία; Γιατί άφησες όλα σου τα «θέλω» να υποχωρήσουν μπρος σε όλα τα «πρέπει»;

Στο χέρι σου είναι να νιώσεις και πάλι παιδί…! Τι κι αν η ζωή σού φόρεσε ένα σοβαροφανές κοστούμι; Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο να είσαι «ο διευθυντής με το κοστούμι» ή απλά «το παιδί με το κοστούμι!»

Δική σου η ζωή, δική σου και η επιλογή!