Το Νεπάλ – του Γιώργου Πογιατζιή

Της Βέρας Κοσμά

Ο Γιώργος Πογιατζιή ταξίδεψε μαζί με τη γυναίκα του στο Νεπάλ το 2011 και μας περιγράφει τις ομορφιές του.

Προορισμός

Το Ορεινό Βασίλειο, από τα 10 πιο ψηλά βουνά του κόσμου, τα 9 βρίσκονται στο Νεπάλ με την πιο ψηλή κορυφή να είναι το Έβερεστ στα 8948 μέτρα. Συνορεύει στα δυτικά με την Ίνδία και στα βόρεια με το Θιβέτ. Το 623π.χ. στο Λουμπίνι του Νεπάλ γεννήθηκε ο βασιλιάς Σίνταρτα Γκαουτάμα, όπου μετά από 30 χρόνια διαλογισμού πέτυχε το Διαφωτισμό, έγινε Βούδας και ίδρυσε τον Βουδισμό.

Τι διαφορετικό είχε η από τους υπόλοιπους προορισμούς;

Το Νεπάλ είναι η χώρα της περιπέτειας. Πεζοπορίες από μία μέρα μέχρι και 30, όπως η πεζοπορία Annapurna Circuit μέσω των βουνών του κεντρικού Νεπάλ με το ψηλότερο σημείο στα 5416 μέτρα. Ράφτινγκ σε ήρεμους ποταμούς αλλά και σε πολύ άγριους με ορμητικά νερά για τους πιο τολμηρούς που αναζητούν την αδρεναλίνη. Bungee Jumping από γέφυρα πάνω από ποταμό στα 160 μέτρα. Πτήση με αλέξιπτωτο πλαγιάς παραπέντε (Para- gliding) στην πόλη Ποκχάρα με θέα από την μία πλευρά η λίμνη και γύρω-γύρω τα Ίμαλάια. Τα παζάρια με κάθε λογής πράγματα που μπορείς να φανταστείς, αντίκες, μπαχαρικά, διάφορα ντόπια φαγητά, οι αμέτρητες πλατείες με τους αρχαίους ναούς και τα μνημεία, με τα περισσότερα να είναι προστατευόμενα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό; 

Για να ταξιδεύσεις από Κύπρο υπάρχουν πτήσεις μέσω Μέσης Ανατολής, Ντουμπάι – Ίορδανία – Κατάρ – Μπαχρέιν με κόστος €600 – €700. Για αυτούς που θέλουν να κάνουν το ταξίδι πιο περιπετειώδες μπορούν να ταξιδεύσουν οδικώς μέσω Τουρκίας – Ίραν – Πακιστάν – Ίνδία – Νεπάλ, το λεγόμενο Hippy Trail. 

Αξέχαστη θετική εμπειρία;

Η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι χαραγμένη στο μυαλό μου. Διαλέξαμε μια καλή μέρα για να έχουμε καλή ορατότητα στα βουνά των Ίμαλάιων. Πήγαμε στο βουνό, ετοιμάσαμε τον εξοπλισμό μας και ήμασταν έτοιμοι για την πτήση. Αρχίσαμε πετάμε, η θέα απίστευτη, σε κάποια στιγμή ρωτάω τον εκπαιδευτή πώς παίρνεις ύψος; Μου λέει, βλέπεις εκείνον τον αετό μπροστά μας να πετάει, τον ακολουθώ διότι τα πουλιά έχουν το φυσικό ένστικτο να αναγνωρίζουν τα θερμά αέρια που σε ανεβάζουν ψηλά, σε σύγκριση με τα κρύα που σε πάνε κάτω, έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορείς να πετάς ψηλά για ώρες. Φυσικά είχαμε και τα σύγχρονα μέσα μετρήσεων σε περίπτωση που δεν υπάρχει αετός. (γέλια) 

Κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι που μας προτείνεις να επισκεφθούμε; 

Προτείνω στον καθένα να επισκεφτεί το Κατμαντού, μια πόλη υπαίθριο μουσείο γεμάτη με πλατείες και αρχαίους ναούς σε κάθε γωνιά της με τα περισσότερα να είναι προστατευόμενα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO. H κοιλάδα στο μικρό χωριό Ναγκαρκότ κοντά στο Κατμαντού, με σημείο με θέα όπου μπορείς να δεις την κορυφή του Έβερεστ έστω και από μακριά. Η πόλη Ποκχάρα που βρίσκεται δίπλα από την λίμνη Φέγουα Ταλ, με απέραντη θέα τα βουνά των Ίμαλάιων. Προσφέρεται για Ράφτινγκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς και από εδώ ξεκινά και τελειώνει η διάσημη πεζοπορία Annapurna Circuit. Ράφτινγκ από την Ποκχάρα μέχρι το Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν με διάρκεια δύο μέρες ή μέσα σε ένα βράδυ μπορείς να πας και με λεωφορείο. Πήγαμε μέσω των ποταμών με βάρκα για Ράφτινγκ και το βράδυ διανυκτερεύσαμε στη μέση της ζούγκλας. Το Εθνικό Πάρκο Τσιτουάν για σαφάρι με ελέφαντες μέσα στο πάρκο όπου μπορείς να δεις τίγρης αν είσαι τυχερός, ρινόκερους, κροκόδειλους, αλλά και άγριους ελέφαντες. Επίσης, στο πάρκο υπάρχει και το καταφύγιο ελεφάντων με πολλούς μικρούς και νεογέννητους ελέφαντες όπου μπορείς να τους ταΐσεις.